Egy neves befektető halála sokkolja a nemzetközi pénzvilágot

tőzsde árfolyam grafikon
Az infláció valójában a pe´nz va´sa´rlo´e´rte´ke´nek rendszeres cso¨kkene´sét jelenti, tehát nem az árutermékek drágulását okozza.
Vágólapra másolva!
Az értékalapú befektetések egyik legelismertebb szakértője, Charles de Waulx a napokban kiugrott egy manhattani felhőkarcoló tizedik emeletéről. A tragédia néhány nappal befektetési alapjainak felszámolása után történt.
Vágólapra másolva!

A szakember az International Value Advisors (IVA) társalapítója volt, és habár az eset még hétfőn történt, a befektetési szakma azóta sem tért magához az egyébként kétgyermekes családapa, de Waulx halála által kiváltott sokkból.

A ZeroHedge arról ír, hogy a New York-i rendőrség szerint öngyilkosság történt, és néhány nappal azután következett be, hogy befejeződött a szakember cége által kezelt két befektetési alap felszámolása.

Az 59 esztendős de Waulx hosszú karrierje során mindvégig ragaszkodott az általa preferált értékalapú befektetésekhez, és kerülte a kockázatos lépéseket

- emeli ki a Barron′s. Az elmúlt 13 évben, a nagy tőzsdei rali idején például az általa kezelt alapokban elhelyezett összegek 40 százalékát készpénzben tartotta, mert nem talált vonzó befektetési célpontokat. Tette mindezt egy olyan időszakban, amikor a piac a gyorsan növekvő cégekre koncentrált, nem pedig az értékalapú befektetésekre.

Embed from Getty Images

Az év elején egy rövid időre ismét előtérbe került az értékalapú megközelítés a pénzpiacokon, ám ezt gyorsan felülírta például az, hogy a kriptodevizák szédületes emelkedést produkáltak, miközben az értékalapú, osztalékfizető társaságok részvényeinek árfolyama stagnált.

A kiugró árfolyamemelkedést elérő eszközosztályokba fektető alapok nagy nyereséget értek el, míg a hagyományos stratégiákat alkalmazó társaik jócskán lemaradtak mögöttük.

Az IVA a legjobb időkben több mint 20 milliárd dollárnyi vagyont kezelt, ez azonban 863 millió dollárra csökkent a múlt év végére.

A kedvezőtlen piaci folyamatok következtében az idén a társaság bejelentette, hogy megszünteti két amerikai alapját – ezek felszámolása zárult le néhány nappal ezelőtt.