A Sony Kínában előzné a Microsoftot

sony playstation 5 ps5 dualsense gamepad játékvezérlő kontroller
Sony PlayStation 5 DualSense gamepad
Vágólapra másolva!
A Sony csütörtökön hivatalosan is piacra dobja a PlayStation 5 konzolját Kínában. Ezzel a vállalat megelőzi a nagy versenytársnak számító Microsoftot a világ második legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

Csütörtöktől előrendelhetők Kínában a Sony PlayStation 5 konzoljai, melyek május 15-én lesznek elérhetők. A játékkonzol lemezes változata 3899 jüanba (602 dollár) kerül, míg a kizárólag digitális változat ára 3099 jüan.

Kínában egyébként 2014 óta lehet ismét játékkonzolokat értékesíteni hivatalosan, miután az ország 14 év után feloldotta az ilyen termékekre vonatkozó tiltást – írja a CNBC. A tiltás közben azt eredményezte, hogy

Kínában a PC, illetve újabban a mobiljátékok váltak meghatározóvá a fogyasztók körében.

Ehhez jön még, hogy a kínai hatóságok szabályozásai általában is megnehezítették a konzolgyártók terjeszkedését a kínai piacon. Ez is indokolja, hogy bár a Sony globálisan már 2020 novemberében piacra dobta a PS5-öt, Kínában még csak most indul el az értékesítés.

Napokon belül Kínában is elérhető lesz a PlayStation 5 Forrás: Sony

Mindazonáltal eddig is érezhető volt, hogy a kínai fogyasztók részéről igen nagy a kereslet. November óta ugyanis sokan keresték a külföldön elérhető konzolokat az országból – mondta Daniel Ahmed, a Niko Partners elemzője.

Ez azonban igen költséges volt a rajongók számára, mivel az ajánlott fogyasztói árnak majdnem a dupláját kellett kifizetniük az importtermékekért.

Noha a hivatalos állami cenzúra miatt nem lesz minden játék elérhető a konzolra, azonban a kínai fejlesztőknek új lehetőségeik nyílnak a játékkészítés terén. A kínai PlayStation Plus előfizetők mindeközben 12 darab PS4 játékot is elérnek majd.

A Sony egyébként nem az első újgenerációs konzolgyártó, amely megjelent a kínai piacon. A Nintendo 2019-ben dobta piacra a Switch-et az országban, együttműködve a kínai Tencent technológiai óriással. Januárban a Tencent és a Nintendo 1 millió Switch konzolt adott el Kínában.

A PlayStation 5-nek tehát fel kell vennie a versenyt a Nintendo termékével, mivel a Switch volt eddig a legnépszerűbb játékkonzol a kínai fogyasztók körében.

A Sony azonban még így is előnyre tesz szert a nagy riválisnak számító Microsofttal szemben, melynek Xbox Seriex X és Series S konzoljai ugyancsak tavaly novemberben kerültek ki a világpiacra, de Kínában egyelőre nincsenek jelen. Bár a kínai hatóságok már tavaly év végén megadták a biztonsági jóváhagyást a hardverre, a Microsoft egyelőre nem közölte, hogy mikor dobná piacra Kínában az újgenerációs konzolját.

Nintendo Switch a legnépszerűbb konzol Kínában Forrás: Shutterstock

A kínai játékpiac bevételei 2020-ban meghaladták a 40 milliárd dolláros szintet, elsősorban a mobiljátékoknak köszönhetően – derül ki a Niko Partners adataiból.

A konzoljátékok bevételei a teljes összeg mindössze nagyjából 2 százalékát tették ki az országban.

Jól látszik tehát, hogy a konzolok még mindig csak egy szűk piacot jelentenek Kínában, azonban ha a Sony hatásosan képes lesz megszólítani a fogyasztókat, és esetleg még a Microsoft is színre lép, akkor nem kizárt, hogy gyors átalakulás indulhat meg a kínai játékpiacon.