Börtönben érzik magukat a sportolók - döbbenetes körülmények a tokiói műugró VK-versenyen

diving Horizontal
Helle és Anne Tuxen a tokiói műugró VK-versenyen
Vágólapra másolva!
"Olyan az egész, mintha börtönben lennénk" - erről számolt be két norvég műugró a japán fővárosban rendezett Világkupaverseny körülményeiről. Miközben a koronavírus-járvány újabb hulláma a csúcson van az ázsiai szigetországban, az olimpiai felkészülés jegyében zajlik a verseny. A sportolók szenvednek, és rendkívüli állapotokról számolnak be.

Akár olimpiai főpróbaként is tekinthetünk a műugrók VK-versenyére Tokióban. Ám ebben a sportolóknak semmi köszönetünk nincs. Az Aftenposten című lapnak Helle és Anne Vilde Tuxen számolt be a helyszínen tapasztaltakról.

A két sportoló elmondta, hogy a japán főváros utcái szinte üresek, alig látni ott embert. A járvány újabb tetőzését élik meg a japánok, a fővárosban naponta 1000 új fertőzöttet regisztrálnak. A VK-verseny, amely egyben az olimpiai kvalifikációba is beletartozik, szintén rendkívüli körülmények között zajlik. A két norvég lány az Egyesült Államokban él, ott tanulnak egyetemen, s onnan érkeztek meg április 27-én Tokióba.

"Az életünk olyan, mintha börtönben lennénk" - számoltak be a tapasztalatokról.

A lifteket beöltözött emberek kezelik, a nyomógombhoz nem nyúlhatunk. Amikor edzésre megyünk, a helyi szervezők rádión szólnak le az illetékeseknek, akik megadják a jelt, hogy a szobát elhagyhatjuk.

Helle és Anne Tuxen a tokiói műugró VK-versenyen Forrás: AFP/Charly Triballeau

Az uszoda öt percre van a hoteltől, de oda sem mehetünk gyalog. Külön busszal visznek bennünket. Természetesen minden egyes nap PCR-teszten esünk át.

A legnehezebben azt viseljük el, hogy nem mehetünk ki a hotelből, nem vehetünk magunkhoz egy kis snacket. Az étkezésekhez csak vizet adnak, semmi mást nem ihatunk."

A sportolók ennek ellenére azt hangsúlyozták, hogy örülnek a versenynek, mert ha ez nem lenne, akkor valószínűleg az olimpián sem tudnának elindulni.

Forrás