Perelhetik a Snapet három fiatal halála miatt

Snapchat
HONG KONG, HONG KONG - OCTOBER 6: A man holds an Apple iPad Mini as he uses SnapChat app on October 6, 2017 in Hong Kong, Hong Kong. (Photo by studioEAST/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem létező trófeát próbáltak feloldani a sebességmérős filterben.
Vágólapra másolva!

Rossz hírt kapott a régebben Snapchat néven futott Snap közösségi szolgáltatás, az Egyesült Államok releváns fellebbviteli bírósága az előző tavalyi döntést felülbírálva úgy találta, hogy perelhető egy három fiatal halálával végződött baleset miatt. Az évek óta tartó jogi huzavona egy Snapban elérhető filter miatt indult, amellyel kiíratható a fotókra az éppen aktuális mozgási sebesség.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/Studioeast

Ebből több baleset is származott az évek során, a mostani Lemmon v. Snap eljárás egy hármas haláleset miatt indult. Az ügy háttere, hogy 2017-ben egy húszéves sofőr és a tinédzser utasai meghaltak autóbalesetben, miután őrült tempóban (egy ponton 190 km/h felett) hajtottak a filtert aktiválva, hogy feloldjanak egy nem létező trófeát a Snapben. A trófeákat különböző tettekért lehet begyűjteni a szolgáltatásban, gyakorlati hasznuk nincs, másoknak mutogatható jelvényekről van szó.

A felperes szülők szerint a tragédiában felelőssége van a Snapnek, szerintük ugyanis az nem tette teljesen nyilvánvalóvá, hogy nem lehet bizonyos őrült tempók elérésekor rejtett trófeákat feloldani a filterben. Emellett a szűrő puszta létezésével, közvetett módon jutalomérzetet ad a fiataloknak, hiszen henceghetnek a nyaktörő sebességű haladást mutató fotók megosztásával a társaik előtt.

„Röviden összefoglalva a Snapet azért kívánják beperelni, mert a felperesek szerint az előre borítékolható következmények ellenére olyan módon tervezte meg a Snapchatet, hogy az jutalmazza a veszélyes viselkedést" – áll a friss döntés indoklásában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!