Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre trükkösebbek az embercsempészek Görögországban

Asylum seekers on Lesbos Island asylum seeker,asylum seekers,Greece,Island,Lesbos,migrant,photog Horizontal
LESBOS, GREECE - MARCH 11: Asylum seekers continue to wait on the island of Lesbos, Greece on March 11, 2020. 500 asylum-seekers who set foot on Lesbos Island in Greece have waiting at the port for about a week. 450 asylum-seekers are kept on the Greek ship "Rodos", which will carry them to the mainland, and 50 asylum-seekers stay at in the municipal buses as no room was available for them in the ship. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency (Photo by Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Mentőautóban és lopott csónakban is csempésztek migránsokat, egyre nagyobb a migrációs nyomás Görögország határain. Ismét egyre többen indulnak el szárazföldön is, a balkáni útvonalon az Európai Unió felé, így tovább nőhet a magyar határra nehezedő nyomás is.
Vágólapra másolva!

Két férfit tartóztattak le a görög rendőrök, akik egy magán mentőautóban szállítottak illegális migránsokat Görögország nyugati részén az albán határtól délre. A rendőrség egy rutin ellenőrzés során figyelt fel a mentő beteghordó terében a két migránsra, akik semmilyen papírral nem tudták igazolni magukat és azt sem, hogy legálisan érkeztek-e az országba. A migránsokat és az embercsempészeket Igumenícában fogták el, ami egy forgalmas kikötőváros, ahonnan számos komp indul Olaszországba, írja a Proto Thema görög lap.

Görögországból egyre többen indulnak illegálisan tengeri úton Olaszország felé. Néhány héttel korábban egy lopott csónakban találtak 17 illegális migránst a görög partiőrség tisztviselői. A bevándorlók a hatóságnak elmondták, hogy embercsempészekkel indultak Olaszország felé, de amikor a csónak megsérült, a csempészek magukra hagyták őket a tengeren.

Görögország északi területe szintén újabb migránsáradattal néz szembe, ismét egyre többen próbálnak meg szárazföldi úton, a balkáni migrációs útvonalon eljutni az Európai Unióba. A görög-észak-macedón határnál fekvő Idoméni 2016-ban a Nyugat-Európába igyekvő migránsok központjává vált, és most ismét a migránsok számának növekedését látják. Az észak-macedón hatóságok szerint márciusban előfordult, hogy egyetlen nap alatt 300 határsértővel szemben kellett intézkedniük, máshol pedig arról számoltak be, hogy egy hónap alatt márciusban négyszeresére nőtt a környéken letáborozó migránsok száma.

Hamarosan "utánpótlást kapnak" a jelenleg a magyar határon bejutással kísérletezők is, hívta fel rá a figyelmet a görög-észak-macedón határ helyzete kapcsán Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Hozzátette, a koronavírus-járvány miatti szigorítások megnehezítik az embercsempészetet, ezért megnőtt annak a költsége, amelyet egyes migránscsoportok már nem tudnak megfizetni, ezért egyre többen vannak, akik önerőből próbálnak átjutni a határokon.

A balkáni útvonalon fokozódó migrációs nyomást jól mutatja, hogy 2021 első négy hónapjában már csaknem annyi illegális migránst fogtak el a magyar határokon, mint tavaly egész évben. Erről szintén a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt a múlt héten.

Görögországban azonban szintén folyamatos az utánpótlás, újabb és újabb migránscsónakok érkeznek a görög szigetekre is, ami egyre nagyobb feszültséget kelt.

Március végén több százan vonultak a kormányzó hivatalához Leszboszon, hogy tiltakozzanak a migránstáborok ellen, melyeket több mint negyedmilliárd eurós uniós támogatással építenének fel a szigeteken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről