Veszélyes hulladékot öntött a szennyvízcsatornába egy bajai férfi

Vágólapra másolva!
Egy bajai férfi két köbméter veszélyes hulladékot, ásványolajat öntött a szennyvízcsatornába, amivel veszélyeztethette volna az élővilágot, valamint napokra leállíthatta volna a szennyvíztisztító telep működését.
Vágólapra másolva!

A férfi 2019 decemberében egy teherautóval Baján, a Szegedi úton odahajtott a szennyvízcsatorna egyik nyílásához.

Felnyitotta a fedelet és egy csővel 2 köbméter veszélyes hulladéknak minősülő ásványolajat engedett bele a bajai szennyvízcsatorna hálózatva.

Az olajat nem sokkal korábban egy kalocsai telephelyen szivattyúzta fel a teherautója tartályába. Ha ez az anyag a felszíni vizekbe kerül, akkor elzárja az oxigént, amivel veszélyezteti az élővilágot.

Az ásványolaj csatornába engedése a bajai szennyvíztisztító telep működését is megzavarhatta volna.

Ha a folyadék a telep tisztító medencéjébe jutott volna, a szennyvizet tisztító baktériumtenyészet, szennyvíziszap szűrhetetlenné vált volna és koszos szennyvíz juthatott volna a Dunába.

Ezt 1-2 napos üzemzavarhoz vezethetett volna. Szerencsére a telep előtti zsilipet lezárták, így a telep működhetett tovább. A férfi azonban így is legalább 1 millió forintos kárt okozott.

Az ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésével, valamint közérdekű üzem működésének megzavarásának kísérletével vádolja a férfit. Azt javasolják, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbünre.