Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 38., utolsó fordulója drámai végjátékot hozott. A Thomas Tuchel vezette Chelsea 2-1-re kikapott az Aston Villa otthonában, de a londoni csapatnak így is meglett a BL-szereplést érő negyedik hely, ugyanis a Leicester City fordulatos meccsen, hazai pályán 4-2-re kikapott a Tottenhamtől, míg a Liverpool végül beért a bronzérmes helyre, miután 2-0-ra legyőzte a Crystal Palace csapatát az Anfield Roadon. 

A legnagyobb téttel bíró összecsapásra Leicesterben került sor, ahova a Tottenham Hotspur látogatott. Az FA Kupa-győztes hazaiak az előző kör előtt még kényelmes helyzetben voltak a BL-indulás szempontjából, kedden azonban kikaptak közvetlen riválisuktól, a Chelsea-től, amely így átvette a harmadik helyet. A Leicester pechjére közben a Liverpool is hozta a kötelezőt, győzött a Burnley otthonában, így feljött negyediknek, Vardyék pedig ezzel visszacsúsztak az ötödik pozícióba.

A Leicester Citynek április végén még 7 pont előnye volt a 5. helyezettel szemben Forrás: AFP/Andrew Boyers

A Leicesternek tehát muszáj volt legyőznie a Tottenhamet, de BL-indulása még így is attól függöt, hogy a Chelsea hogyan szerepel az Aston Villa vendégeként, a Liverpool pedig nyerni tud-e a Crystal Palace ellen az Anfield Roadon.

A hetedik Tottenham ugyanakkor a Konferencia Liga-szereplés miatt nem kaphatott ki Leicesterben, és még a döntetlen sem ideális eredmény a számára. A kilencedik Arsenal ugyanis egy ponttal volt lemaradva az ősi rivális Spurstől, és a papírforma szerint nem jelenthetett számára gondot a vendég Brighton legyőzése.

Emile Smith Rowe gólja döntött a londoni rangadón Forrás: AFP/Shaun Botterill

A Tottenhamhez hasonlóan 59 pontos Evertonnak még szintén volt esélye odaérni a hetedik helyre, Carlo Ancelotti tanítványai azonban szombaton a már biztosan bajnok, BL-döntős Manchester Citynél vendégeskedtek, amely győzelemmel szerette volna lezárni az idényt a korlátozott számban újra jelen lévő hazai közönsége előtt.

Az utolsó forduló első gólja a Manchester City-Everton találkozón született. A 11. percben a belga válogatott Kevin De Bruyne 18 méterről lőtt gyönyörű gólt a bal alsó sarokba.

  • De Bryune 2015 szeptemberében mutatkozott be a Premier League-ben, azóta 18 gólt lőtt a tizenhatoson kívülről. Ennél csak a Tottenham támadója, Harry Kane büszkélkedhet többet, szám szerint 19-cel.

Két perccel később a másik manchesteri csapat, a United is vezetést szerzett a Wolverhampton otthonában. A szezonbeli második meccsén pályára lépő svéd támadó, a 19 éves Anthony Elanga fejelt védhetetlen gólt egy baloldali beadást követően.

  • A 19 éves Elanga a 19. tinédzser, aki gólt lőtt a Manchester Unitedban. Ennél több tini-gólszerzője (20), csak az Arsenalnak van a Premier League-ben.

A 14. percben újabb gólt lőtt a bajnok Manchester City. Egy kontratámadás végén a brazil válogatott Gabriel Jesus került ziccerbe, megcsinált egy cselt a tizenhatoson belül, majd 11 méterről a kapu bal oldalába lőtt.

A Leicester City-Tottenham mérkőzésen a 18. percben szerzett vezetést az FA-kupa-győztes Leicester. A klublegenda Jamie Vardy tört be a tizenhatoson belülre, majd egy jó csel után átesett a belga válogatott Toby Alderweireld lábán, Anthony Taylor játékvezető pedig némi videózás után tizenegyest ítélt, amit a korábbi angol válogatott csatár a kapu bal oldalába belsőzött a jobbra vetődő Hugo Lloris mellett.

Ebben a pillanatban a Liverpool a leszorult az ötödik helyre az élő tabellán, a Leicester City pedig feljött a harmadik helyre, ugyanis az Aston Villa-Chelsea és a Liverpool-Crystal Palace találkozón sem született még gól.

A 36. percben aztán Jürgen Klopp csapata is gólra váltotta a mezőnyfölényét a Crystal Palace ellen.

Egy baloldali szöglet után Rhys Williams csúsztatta meg a labdát, ami Sadio Mané elé került, a szenegáli támadó pedig közelről a bal alsó sarokba pöckölt.

  • Robin van Persie után Mané lett a második játékos a Premier League-ben, aki nyolc egymást követő meccsen betalált ugyanannak a csapatnak. A holland támadó korábban a Stoke City ellen csinálta meg ezt a bravúrt.

Ezzel szinte egy időben az Everton nagy lehetőséget szalasztott el a zárkózásra, ugyanis az izlandi Gylfi Sigurdsson kihagyott egy tizenegyest az Etihad Stadionban.

A Wolves pedig egyenlíteni tudott a Manchester United ellen. Egy kontratámadás végén Fabio Silva átadása után a portugál válogatott jobbhátvéd, Nelson Semedo lőtt 10 méterről a jobb alsó sarokba.

A 41. percben egyenlített a Tottenham a Leicester otthonában. Egy kapu előtti kavarodás után a dél-koreai Szon Hung Min tálalt középre, a megpattanó labda pont Harry Kane elé került, aki kapásból nyolc méterről a kapuba bombázott.

  • Az angol válogatott támadónak ez volt a szezonbeli 23. gólja, ezzel megelőzte a góllövőlistán a Liverpool egyiptomi csatárát, Mohamed Szalah-t.

A 44. percben aztán jött a dráma a Leicesternek, ugyanis a Chelsea hátrányba került az Aston Villa otthonában.

Egy gyönyörű szabadrúgás-figura után Bertrand Traoré lőtt 11 méterről a jobb felső sarokba, ez pedig azt jelentette, hogy a Liverpool feljött az élő tabella harmadik helyére, a Chelsea leszorult a negyedikre, a Leicester pedig az ötödik helyre került.

A szünet előtt a Manchester United újra előnybe került a Wolves elleni tét nélküli meccsen. A korábbi spanyol válogatott Juan Mata váltott gólra egy büntetőt.

A második félidő elején a Chelsea került újra bajba, ugyanis Jamie Vardy kiharcolt egy újabb tizenegyest a Leicester Citynek, amit higgadtan értékesített, ebben a pillanatban pedig Thomas Tüchel csapata leszorult az ötödik helyre.

  • Ez volt a Leicester City 10. tizenegyese az idei szezonban. Ennél egy csapat sem rúgott többet a Premier League-ben. A Manchester United kapott szintén 10-et.

Közben az Arsenal is megszerezte a vezetést az elefántcsontparti Nicolás Pépé góljával a Brighton ellen, ami azt jelentette, hogy a Tottenham leszorult a Konferencia-ligát jelentő helyről.

Az 54. percben a Manchester City eldöntötte a meccset az Everton ellen az angol válogatott Phil Foden góljával, a Chelsea viszont szinte kilátástalan helyzetbe került.

Az olasz válogatott Jorginho kaszálta el az első gólt szerző Traorét, a birminghami csapat pedig tizenegyes kapott, amit a holland válogatott Eb-keretébe is meghívott Anwar El-Ghazi értékesített.

A 60. percben az Arsenal megszerezte a második gólját a Brighton ellen. Pépé kapott labdát a jobbszélen, betört a tizenhatoson belülre és higgadtan a jobb alsó sarokba gurított.

A 61. percben úgy tűnt, a Chelsea visszajöhet a meccsbe.

A német válogatott Timo Werner szépített, de a VAR-szobában les miatt visszavonták a londoni csapat találatát.

A 70. percben Thomas Tuchel csapatának összejött a szépítés az Aston Villa ellen. Egy szép támadás végén az angol válogatott Ben Chilwell lőtt kapásból gólt.

Ezzel egy időben pedig méltó búcsút kapott Manchesterben egy Premier League-legenda. A 11 év után távozó Sergio Agüero került ziccerbe, és gyönyörű mozdulattal, 11 méterről a jobb alsó sarokba külsőzött.

A 76. percben a City argentin legendája újabb gólt szerzett. Egy baloldali beadás után 10 méterről fejelt a bal alsó sarokba.

  • Az argentin támadó valósággal keretbe foglalta a manchesteri karrierjét, ugyanis másodszor szerzett csereként beállva két gólt. Az elsőt 2011. augusztus 15-én, amikor a Swansea elleni meccsen bemutatkozott a Premier League-ben.

A 32 éves argentin csatár 389 meccsen 260 gólt lőtt és 73 gólpasszt adott a Manchester Cityben. 2020. január 12-én az Aston Villa ellen 6-1-re megnyert bajnoki mérkőzésen három gólt lőtt, és megelőzte az örökranglista élén álló Thierry Henry-t a Premier League történetének legeredményesebb idegenlégiósai között.

Agüero stílusosan búcsúzott a Premier League-től Forrás: AFP/Dave Thompson

A 77. percben a Tottenham egyenlített a Leicester City ellen. Egy baloldali szögletre Kasper Schmeichel borzasztóan mozdult ki, lyukat ütött, a labda pedig a saját kapujában kötött ki.

Ezzel egy időben a Liverpool eldöntötte a Palace elleni meccset. Egy szép támadás végén Sadio Mané került helyzetbe, a 14 méteres megpattanó lövése pedig becsapta Guaitát.

A 87. percben a Leicester-Tottenham meccsen újabb drámai fordult jött. Egy kontratámadás végén Harry Kane került ziccerbe, megpróbálták szerelni, de a labda visszapattant a kezére, azonban a játékvezető nem avatkozott közbe. Kane ez után remek helyzetből visszatálalt a második hullámban érkező Gareth Bale-nek, aki 15 méterről a kapuba lőtt.

A hajárban a Tottenham Bale révén még lőtt egy gólt a Leicesternek, ezze. pedig eldöntötte a mérkőzést.

Az FA-kupa győztes Leicester City végül kiszorult a legjobb négyből, a Liverpool lett a bronzérmes, a Chelsea pedig óriási szerencsével megtartotta a negyedik helyét. Brendan Rodgers csapata ezzel az ötödik, Európa-ligát érő helyen végzett, hatodik lett a West Ham United, amely 3-0-ra legyőzte a Southampton csapatát, a Tottenham pedig a győzelmével az Arsenal előtt végzett a 7. helyen és elindulhat a Konferencia-ligában.

  • Roy Hodgsonnak a Liverpool elleni volt a 148. meccse a Crystal Palace edzőjeként, ezzel első helyen áll a klub örökranglistáján. A szezon végén távozó 73 éves szakembernek ez volt a 364. Premier League-meccse, ezzel az edzők örökranglistáján megelőzte José Mourinhót, és feljött a nyolcadik helyre.
  • Thierry Henry és Alan Shearer után Kane lett a harmadik játékos, aki legalább háromszor lett gólkirály a Premier League-ben.
  • Sergio Agüero 184 gólt lőtt a Manchester Cityben, ezzel megdöntötte az egy klubban szerzett legtöbb gól rekordját a Premier League-ben.
  • A Leicester City az idei szezonban 242 napot töltött a legjobb négyben - többet, mint bármelyik másik csapat - mégis lemaradt a BL-szereplésről.
  • Carlo Ancelotti, az Everton edzője ezzel 1167 meccses edző pályafutása legsúlyosabb vereségét szenvedte el.
  • Arsenal 25 év után először nem indulhat majd egyetlen európai kupában sem.

A Manchester United lett a Premier League történetének negyedik csapata, amelyik egy teljes szezonon keresztül veretlen maradt idegenben. Ezt korábban a Preston (1888/89) és kétszer az Arsenal (2001/02 és 2003/04) tudta megcsinálni.

Premier League, 38. forduló:
Arsenal-Brighton 2-0 (0-0)
Aston Villa-Chelsea 2-1 (1-0)
Fulham-Newcastle United 0-2 (0-1)
Leeds United-West Bromwich Albion 3-1 (2-0)
Leicester City-Tottenham Hotspur 2-4 (1-1)
FC Liverpool-Crystal Palace 2-0 (1-0)
Manchester City-Everton 5-0 (2-0)
Sheffield United-Burnley 1-0 (1-0)
West Ham United-Southampton 3-0 (2-0)
Wolverhampton Wanderers-Manchester United 1-2 (1-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 37 26 5 6 88-28 60 84
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 35 25 3 7 87-33 54 82
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Liverpool 35 22 4 9 77-36 41 75
D
V
GY
V
D
I
4.
Aston Villa 35 20 8 7 73-52 21 67
V
D
GY
GY
D
I
5.
Tottenham Hotspur 34 18 10 6 67-54 13 60
D
GY
V
V
V
I
6.
Newcastle United 35 17 13 5 78-56 22 56
GY
GY
V
GY
GY
I
7.
Manchester United 34 16 12 6 52-51 1 54
V
D
D
GY
D
I
8.
Chelsea 34 14 11 9 65-59 6 51
D
GY
V
D
GY
I
9.
West Ham United 35 13 12 10 56-65 -9 49
D
GY
V
V
D
I
10.
AFC Bournemouth 36 13 14 9 52-63 -11 48
D
V
GY
GY
V
I
Teljes lista