Hamarabb és emelt összegben érkezik a bankszámlákra az e havi nyugdíj

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, május, eső, csapadék, idős ember, nyugdíjas, bevásárlás, vásárlás, Budapest, 2021.05.13.
Vágólapra másolva!
Június hónapban a nyugdíjak kifizetésének napja változik. A teljesítés napja a megszokottak szerint a tárgyhó 12. napja, ez azonban ebben a hónapban szombatra esik. Szintén változás, hogy június hónapra már kifizetik a visszamenőlegesen, valamint a 13. havi nyugdíjra is érvényes, 0,6 százalékos nyugdíjemelést is az arra jogosultaknak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Államkincstár nyugdíjak kifizetéséről szóló tájékoztatása szerint:

Ha a nyugdíjat postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az ún. postai kifizetési naptárban – amelyet a Magyar Posta Zrt. juttat el a tárgyévet megelőzően az érintettnek – meghatározott napon jut hozzá az ellátásához (kézbesíti a postás).

Ha a nyugdíjas pénzintézetnél vezetett számlára kérte az ellátást, akkor:

A nyugellátás kifizetése havonta a tárgyhónapra történik, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt határozattal megállapították a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de legfeljebb a jogosult elhalálozásának a napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig.

Budapesti utcakép a koronavírus-járvány idején, a közterületi maszkviselési szabály időszakában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vagyis ebben az esetben a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások kifizetése havonta, a tárgyhónapra történik.

A Kincstár tájékoztatása szerint a 2021. évben június hónapban, június 11-én, pénteken írják jóvá a kifizetést a bankszámlákon.

Ennek oka, hogy az egyébként szokásos 12. nap ezúttal szombatra esik.

Az ellátásra jogosultak számíthatnak arra is, hogy júniusban már az emelt összegű nyugdíjat, valamint az emelés visszamenőleges összegét is megkapják. A nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a kormány 2,7 százalékos prognózisát jelentősen meghaladta az infláció.