Brüsszel elleni lázadás várható Európában

BRUSSELS - COVID-19 19 barrier barričre belgique belgium brussels bruxelles commission corona coronavirus covid covid-19 de distance distanciation distancing epidemia europa europea europeen europeenne europeennne européenne for geste gestes masks masque
Covid-19 crisis in Brussels, Belgium. Crise de la Covid-19 ŕ Bruxelles. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A vezető európai intézmények napjainkban a progresszív nézetek mellett tették le a voksukat. A jövőben azt láthatjuk majd, hogy ezen intézményekkel szemben a nép széles tömegei ellent fognak állni, és ennek a rezisztenciának lehet az egyik csomópontja Lengyelország és Magyarország – minderről Patrick J. Deneen amerikai politológus beszélt az Origónak. A neves szakembert korábban Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.
Vágólapra másolva!

Nem gondolom, hogy a világ ideológiai térképét átrajzolná a koronavírus-járvány és annak hatásai – mondta Patrick J. Deneen politológus. Az amerikai Notre Dame Egyetem professzora szerint amiben várható változás, hogy azon erők, akiknek a legfőbb céljuk, hogy az államokon belül megerősítsék a hatalmukat, azok ezt mindenképpen meg fogják próbálni.

– tette hozzá.

Konzervatív ébredés jöhet

Donald Trump veresége a legutóbbi választáson annak is volt köszönhető, hogy a demokratákhoz képest a kongresszusban lévő republikánusok lényegesen gyengébb pozícióban voltak. Mindezek ellenére mivel a Biden-adminisztráció eddig nagyon erőteljesen csak azt a politikát és témákat erőlteti, amelyek számukra a legfontosabbak, ezért könnyen lehet, hogy a jövő évi félidős választásokon vereséget szenvednek.

– mondta a politológus.

Egyre több európainak van elege Brüsszelből Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

Lázadás Brüsszel ellen

Deneen arról is beszélt, hogy a vezető európai intézmények napjainkban a progresszív nézetek mellett tették le a voksukat. A jövőben azt láthatjuk majd, hogy ezen intézményekkel szemben a nép széles tömegei ellent fognak állni, és ennek a rezisztenciának lehet az egyik csomópontja Lengyelország és Magyarország. Ennek a lázadásnak volt az egyik legnyilvánvalóbb jele a Brexit is – tette hozzá.

Az EU valós támogatottsága a különféle népek körében relatív gyenge, és nagyon könnyű mozgósítani ezt az ellenérzést, ha az Uniót külső sokkok érik (migrációs válság, pénzügyi válságok). Nem lennék meglepve, ha a jövőben több olyan választási eredményt is látnánk, amely szembemegy a brüsszeli progresszív központosítással – zárta szavait a politológus.

Deneen: Lenyűgözött Orbán Viktor személyisége

Engem nagyon lenyűgözött Orbán Viktor személyisége, intellektusa, ahogy látja a világot, és ahogy el tudja magyarázni, mit gondol – többek között erről is beszélt Patrick J. Deneen amerikai filozófus korábban a Mandinernek.

Patrick J. Denee: Orbán Viktor hetente egy napot olvasással tölt Forrás: Origo

Találkozott Rod Dreherrel, Yoran Hazonyval... vajon hány másik politikai vezető szakít ilyesmire időt ma a világon? Lenyűgöző! Sokat tanultam, és ő is azt mondta, nagyon tetszik neki a könyvem – mondta Patrick J. Deneen.

A filozófus arról is beszélt: "Egyébként, tekintve

Sokat lehet tanulni Magyarországtól

Patrick J. Deneen Rod Dreher amerikai író, újságíró, a The American Conservative folyóirat főmunkatársának Szent Benedek válaszútján című könyvének bemutatóján többek között a fogyasztói társadalom pusztító hatásaira hívta fel a figyelmet, hozzátéve azonban: ez még nem a liberalizmus bukásának a jele, de a sikertelenségét jól mutatja.

A kutató szerint


A politológus hangsúlyozta a hagyományos család megvédésének fontosságát is, hozzátéve azonban, hogy ennek nemcsak az ideológiai, hanem a gazdasági vetülete is fontos, ezért az amerikai gazdaságpolitikában családpolitikai szemléletre lenne szükség. Magyarországtól ezen a téren is sokat lehet tanulni - közölte Patrick J. Deneen.