Vágólapra másolva!
Június 17-én csütörtökön vált hivatalossá, hogy a magyar teniszezőket Fucsovics Márton, Babos Tímea és Jani Réka Luca képviseli majd Tokióban. A női páros versenyszámban Babos Tímea partnere Jani Réka lesz.

Fucsovics Márton indulása a férfiak egyéni versenyében nem is lehetett kérdés, hiszen a magyar éljátékos most már évek óta stabilan ott van a világ legjobbjai között, jelenleg a 48. az ATP rangsorában.

A nőknél érdekesebb a helyzet: itt nem lehetett egyéni indulónk a ranglista alapján, hiszen azon a legelőkelőbb helyen szereplő Babos Tímea is csupán a 112. volt a Roland Garros zárása után elkészített, a kvóták kiosztásánál figyelembe vett WTA rangsorban. Tokióban pedig 64 játékos léphet csupán pályára, ami ugyan nem a világranglista első 64 helyezettjét jelenti, onnan ugyanis csak 56 kvótát osztanak, és egy nemzetre legfeljebb négy kvóta jut. A fennmaradó nyolc helyet pedig egyéb szempontok szerin osztják szét (egy jut a házigazdának, egy jut egy korábbi olimpiai bajnoknak, hatot pedig a kontinensek között dobnak szét).

Babos Tímea az eredményeinek köszönhetően maga választhatta ki a párját az olimpiára Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Párosban azonban más a helyzet: a páros világranglista első tíz helyezettje egyfajta kiváltságként bárkint választhat maga mellé párnak, aki az első 300 között szerepel akár egyesben, akár párosban a WTA rangsorában. Miuán a háromszoros világbajnok és négyszeres Grand Slam-győztes Babos Tímea a világ egyik legjobb páros játékosaként a negyedik ebben a rangsorban, ő is szabad kezet kapott, hogy társat válasszon maga mellé.

Kézenfekvőnek tűnt volna, hogy a második legerősebb páros játékost válassza, aki a jelenlegi ranglistán 114. Stollár Fanny. Ennek a párosnak a pályára lépésére azonban egy percig sem volt esély, miután információink szerint Babos Tímea kezdettől fogva Bondár Annában (168. párosban) és Jani Réka Lucában (219. párosban) gondolkodott, és végül utóbbi mellett döntött. Jani Réka Luca természetesen megfelel a kvalifikációs feltéleknek, idén ráadásul több ITF-versenyen is nyolcad- vagy éppen negyeddöntőbe jutott egyesben, míg párosban meg is nyert egy szlovéniai versenyt.

Stollár Fanny hiába a második legjobb magyar a WTA páros rangsorában, biztosan nem lesz ott Tokióban Forrás: DPPI via AFP/Rob Prange

Ugyanakkor Stollár az egyetlen, aki az aktív játékosok közül Baboson kívül elmondhatja magáról, hogy járt már a top 100-ban párosban (legjobb eredménye 67.), és ugyancsak az egyetlen a négyszerese GS-győztes klasszis mellett, aki elmondhatja magáról, hogy nyert WTA-tornát párosban, 2018-ban a Hungarian Openen. Ez azonban az olimpiai nevezésnél nem számított.