Portugáliában a tanévkezdetig be kívánják oltani a 12-17 éves korosztályt

Portugal Coronavirus Lockdown street empty SARS-CoV-2 COVID COVID-19 virus pandemic epidemic infection 2019-nCoV coronavirus disease Horizontal
6467347 18.02.2021 An almost empty Cal?ada do Carmo is pictured with the monument of D. Pedro IV in the background, as Portuguese lockdown continues, in Lisbon, Portugal. Last week the Portuguese parliament authorized the renewal of the state of emergency until March 1st to allow measures to try to contain the pandemic. Gustavo Valiente / Sputnik (Photo by Gustavo Valiente / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A delta koronavírus-variáns által súlyosan érintett Portugáliában a tanévkezdetig be kívánják oltani a 12-17 éves korosztályt - közölte szerdán António Costa kormányfő a parlamentben.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök hozzátette, hogy várják az egészségügy-minisztériumhoz tartozó Egészségügyi Hivatal engedélyét, és készek "közel 570 ezer fiatalt beoltani augusztus 14. és szeptember 19. között".
A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában mintegy 6,3 millió ember kapta meg a védőoltás első adagját és 4,3 millió mindkettőt. Az ország augusztus közepére a felnőtt lakosság 73 százalékát teljesen, 82 százalékát pedig az első adaggal be kívánja oltani - monda a szocialista kormányfő.

A célkitűzések elérése érdekében a kormány tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal nagyobb mennyiségű vakcina előrehozott szállításáról - mondta szerdán Marta Temido egészségügy-miniszter.

Illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Gustavo Valiente

Az uralkodóvá vált, először Indiában azonosított delta variáns az elmúlt hetekben a fertőzések számának ugrásszerű növekedését idézte elő. Az elmúlt 24 órában 13 halálesetet is jelentettek, azaz március közepe óta a legtöbbet az egészségügyi hatóságok adatai szerint. Az országban 4376 új fertőzöttet regisztráltak, ebből 1744-et Lisszabon térségében.

Február eleje óta szerdán volt a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma, holott Portugáliában szigorú karanténintézkedések vannak érvényben. A kormány éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a fokozottan érintett településeken. Ugyanitt kibővítette a védettségi igazolvány használatát a szállodák, illetve a hét végén az éttermek igénybe vételéhez.