A csontvázak fejére a „túlvilág urnáját” helyezték

temetkezés
Az ősi városlakók halálának okai még nem ismertek
Vágólapra másolva!
A hatezer éves, erdélyi temetőben feltárt csontvázakat nem a megszokott módon temették el; az elhunytnak urnát tettek a koponyájára vagy a lábára, valószínűleg a túlvilág áldozata jegyében.
Vágólapra másolva!

A régészek a közelmúltban egyedülálló temetkezésekre bukkantak egy ásatás során, amikor Kolozsváron, Erdély történelmi fővárosában egy építkezésen kutattak. Bár a régészek nem tudják pontosan, hogy mit tartalmaztak az urnák, valószínűnek tartják, hogy

ételt vagy italt tartottak benne; alapvetően olyan táplálékot, amelyet a halottak a következő világba való átmenet során fogyaszthattak.

A lelőhelyen egy több mint 930 négyzetméteres területen, két különböző települést fedeztek fel, amelyek számos sírt rejtettek: az egyik a neolitikumból vagy az új kőkorszakból származik és körülbelül 6000 éves, míg a másik egy kelta település, amely 2200 évvel ezelőtt épült rá. A szakemberek most szeretnék feltárni az elhunytak nemét, valamint azt, hogy hány évesek voltak, és hogy milyen betegségeik voltak.

Az ősi városlakók halálának okai még nem ismertek Forrás: Gherla Info

– mondta Paul Pupeză, a Nemzeti Múzeum régésze a LiveScience online portálnak. – Mi vagyunk az elsők, akik több ezer év után a kezünkbe vesszük ezeket a töredékeket.

Az újkőkori település meglehetősen kifinomult volt: a kutatók például olyan fafalak nyomait fedezték fel, amelyeket a lakosok otthonuk megerősítésére használtak. A régészek feltártak egy gödröt is, amelyet élelmiszerek tárolására használtak, és később hulladéklerakó lett.

Ezzel szemben a kelták különböző temetkezési technikákat alkalmaztak a helyszínen.

Ahelyett, hogy eltemették volna a halottaikat, a kelta törzsek elégették őket, majd nagy urnákba rakták a maradványokat. Az urnákat ezután a földbe temették bizonyos felajánlások, például vas kovácsolt áruk mellett.

A temetési ajándékok gyakoriak voltak az ókori népek körében, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy még a rituálisan feláldozott személyek is fogyaszthattak a speciálisan elkészített, utolsó ételből, mielőtt elhunytak volna.