Az energiaellátás biztonsága kiemelt nemzetstratégiai kérdés

Palkovics László
Budapest, 2019. augusztus 29. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőt mond az Európai Bizottság Európai Egyetemek pályázatát bemutató sajtókonferencián az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának épületében 2019. augusztus 29-én. A pályázat célja, hogy újonnan alapított egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az energiaellátás biztonsága, az energetikai alapinfrastruktúra és a szükséges nyersanyagok biztosítása mindenütt kiemelt nemzetstratégiai, nemzetbiztonsági kérdés; így van ez Magyarországon is - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a 71. Bányásznapon Gyöngyösön.
Vágólapra másolva!

Palkovics László hangsúlyozta, hogy az energiaforrások iránti folyamatos és egyre növekvő kereslet, a zavartalan, biztonságos és megfizethető árú ellátás garantálása fenntarthatóbb, hatékonyabb és innovatívabb megoldások fejlesztését és bevezetését teszi szükségessé.

A legfontosabb feladatok közé sorolta a világjárvány közvetlen következményeinek kezelését, kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozását. A magyar kormány is a gazdaság lehető leggyorsabb újraindításán, versenyképességének megőrzésén és megerősítésén dolgozik.

A miniszter elmondta:

A kormány a bányászatban dolgozóknak is a lehető legvonzóbb jövőképet akarja kínálni.

Mindemellett a miniszter kiemelkedőnek nevezte az ágazat eredményeit, ismertetve, a kitermelt nyersanyagok mennyisége 2016 és 2019 között átlagosan 28 százalékkal nőtt. Kiemelkedő a kőolajtermelés, amely 61 százalékkal bővült. A nemfémes nyersanyagoknál is erőteljes volt a termelés bővülése: a kitermelt cement és mészipari nyersanyagok mennyisége 13 százalékkal, az építő- és díszítőkő 52 százalékkal, a homok 96 százalékkal, a kavics közel 70 százalékkal nőtt, a kerámiaipari nyersanyagok mennyisége pedig 48 százalékkal emelkedett.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Palkovics László elmondta:

A jövő érdekében új alapokra helyezik a bányajáradék számítását. A földgáz esetében a gázpiac áraihoz kötik, az olajnál minőségi kritériumokat vezetnek be - közölte.

Továbbá kijelentette:

A miniszter közölte, hogy dolgoznak a távolabbi jövő szabályozásán is, amelynek az új Nemzeti Energiastratégia lesz az alapja. "Legfőbb célunk az energiapolitika és klímapolitika közötti összhang megteremtése" - mondta.