Egyszerűen agyonverték a világ legtúlértékeltebb ökölvívóját

Box TOPSHOTS Horizontal BOXING
Ukrainian boxer Oleksandr Usyk (L) fights British heavyweight champion boxer Anthony Joshua at the end of their heavyweight boxing match at Tottenham Hotspur Stadium in north London on September 25, 2021. - Usyk defeated Joshua on points. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Szeptember 25-én, szombaton vívták meg az idei év egyik legjobban várt profi nehézsúlyú bokszmérkőzését. A londoni összecsapáson azonban nagy meglepetés történt, ugyanis nem a WBA, az IBF és a WBO öveit őrző Anthony Joshua szállt ki győztesen a ringből, hanem a korábban cirkálósúlyban induló Olekszander Uszik. Az ukrán harcos nem kiütéssel, hanem egyhangú pontozással nyert, de gyakorlatilag agyonverte esélyesebb ellenfelét, akinek úgy bedagadt a szeme, hogy az utolsó néhány menetben alig látott, ráadásul kórházba is került. A két bunyós szinte biztosan újra összecsap egymással, de ezzel a vereséggel Joshua eltávolodott attól, hogy a világ egyik legjobbja, Tyson Fury ellen egy címegyesítő összecsapás keretében megküzdjön.

Uszik agyonverte a címvédő Joshuát

A brit Anthony Joshua régóta a honfitársa, a WBC övét birtokló Tyson Fury elleni csúcsrangadóra készült, amelyet a sportsajtóban gyakran az évszázad mérkőzéseként harangoztak be.

A két sztár összecsapása kuriózumnak számítana, hiszen a profi ökölvívás történetében a felek először küzdhetnének meg mind a négy nagy szervezet (WBO - Boksz Világszervezet, WBC - Boksz Világtanács, WBA - Boksz Világszövetség, IBF - Nemzetközi Bokszszövetség) övéért, hogy eldöntsék, ki lesz a sportág vitathatatlan nehézsúlyú világbajnoka.

Hosszas egyeztetések után, az egyesített vb-címért augusztus 14-én csapott volna össze Szaúd-Arábiában a két brit világbajnok, azonban a mérkőzést végül elhalasztották. Az ütközetet már régóta tervezték a felek, de sokáig nem tudtak megegyezni az időpontról és a helyszínről sem. Azok után, hogy nagy nehezen megállapodtak, mégsem került sor rá, mert a mérkőzés megrendezésének végül gátat szabott egy bírói végzés, amely arra kötelezte Furyt, hogy egy harmadik meccset is vívjon az amerikai Deontay Wilder ellen (az első meccsük döntetlen lett, majd a másodikon Fury kiütötte Wildert).

A Fury-Wilder meccset meg is rendezték volna július végén Las Vegasban, ám azt is elhalasztották, mert Fury koronavírusos lett, így október 9-e lett kettejük összecsapásának új időpontja.

Fury (balra) október 9-én harmadszor is összecsap Wilderrel (jobbra) Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Al Bello

Mindeközben a WBO kötelezte a címvédőjét, Joshuát, hogy kiálljon kötelező kihívójával, az ukrán Olekszandr Uszikkal, így tehát a 31 éves ökölvívóra a Fury elleni pénzes mérkőzés (összesen 200 millió dolláros fellépési díj) helyett egy kötelező címvédés várt.

A mérkőzést Londonban, a Tottenham Hotspur labdarúgócsapatának stadionjában rendezték meg, és Joshua számított az egyértelmű esélyesének. A WBA, az IBF, a WBO és a kevésbé rangos IBO öveit őrző brit bokszoló a meccs előtti, pénteki mérlegelésen 9 kilóval nyomott többet ellenfelénél, valamint 24 győzelemmel - közte 22 K.O.-val - és egy vereséggel a háta mögött várhatta az összecsapást a korábban egy kategóriával lejjebb, cirkálósúlyban világbajnok Uszik ellen. A csaknem nyolc centivel alacsonyabb, 34 éves ukrán is imponáló mérleggel rendelkezett, karrierje mind a 18 profi mérkőzését megnyerte, ráadásul 13-at kiütéssel.

Hiába az esélyesség, Joshua legbelül érezte, hogy ez a rangadó nem lesz számára sétagalopp, azt is nyilatkozta a sajtónak, hogy a 2017-es Vlagyimir Klicsko ellen vívott mérkőzése óta ez lesz a legkeményebb ütközete.

- mondta a meccs előtt ellenfeléről Joshua.

Anthony Joshua és Olekszander Uszik a sajtó képviselői előtti mérlegelésen Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Az ukrán mellett szólt, hogy profi pályafutása során eddig veretlen maradt, ellentétben Joshuával, aki 2019-ben a nehézsúlyú címeit elveszítette Andy Ruiz Jr. ellen. A brit sztárbokszoló aztán hat hónappal később a következő meccsükön visszaszerezte az öveit, de pontosan tudta, hogy a nehézsúlyú bokszban könnyen felborulhat a papírforma. Josuha tehát nem becsülhette le a 34 éves ukrán ökölvívót, még úgy sem, hogy kettejük rangadóját megelőzően riválisának korábban mindössze két nehézsúlyú összecsapása volt. Uszik amatőrként a 2012-es londoni olimpián aranyérmet nyert nehézsúlyban (ugyanitt Joshua is győzött a szupernehézsúlyúak között), majd profinak állt, és az összes szervezet bajnoki övét begyűjtötte cirkálósúlyban, mielőtt fellépett volna a nehézsúlyban.

A meccs előtt az ukrán bunyós is beszélt a saját esélyeiről, és egyáltalán nem tartott attól, hogy alacsonyabb és könnyebb, mint világbajnok ellenfele.

"Úgy gondolom, hogy a kezdeti menetekben ez egy sakkjátszma lesz.

Az erő nem arról szól, hogy valaki nagy vagy kicsi, mentálisan, lélekben kell erősnek lenni. David Haye háromszor kisebb volt, mint Nyikolaj Valujev, mégis legyőzte, ami azt mutatja, hogy egyáltalán nem az számít, hogy mennyi a súlyod"

- nyilatkozta Uszik.

Több mint 60 ezer néző előtt feszült egymásnak Londonban szombat éjszaka a két bunyós, és a találkozó első fele egyértelműen a kihívó elképzelései szerint alakult. Uszik villámgyors és sokszor váratlan ütésekkel hagyta állva Joshuát, aki eleinte nagyon nehezen találta a ritmust. A címvédő az összecsapás felénél kezdett magára találni, ekkor vissza is esett Uszik, és úgy tűnt, akár meg is fordulhat a meccs. Az ukrán harcos azonban nem omlott össze, a 7. menetben meg is rendítette ellenfelét.

A finisben mindketten megsérültek: Uszik szemöldöke felrepedt, Joshua jobb szeme pedig elkezdett bedagadni, ám a segédek mindkét ökölvívót ellátták, így folytatni tudták a rangadót.

Kőkemény csatát vívott egymással a két klasszis Forrás: AFP/Adrian Dennis

Kiélezett csatát láthatott a közönség, a záró felvonás előtt teljesen senki sem lehetett biztos abban, hogy a végző gong után kinek a kezét emelik majd a magasba, így nagy izgalmakat tartogatott a 12. menet. A záró etap végül Usziknak sikerült jobban, aki újabb erőtartalékokat merítve támadásba lendült, és az utolsó másodpercekben a kötelekhez szorította az erejével elkészülő Joshuát, kiütni azonban nem tudta a világelsőt.

A gongot követően Joshua a székre rogyott, és a testbeszédek is arról árulkodtak mindkét oldalon, hogy a mérkőzés győztese Uszik lesz, ezt pedig a pontozás is igazolta, mert mindhárom döntnök a 34 éves, immár 19 profi mérkőzés után is veretlen ukrán bunyóst látta jobbnak (117-112, 116-112, 115-113), aki ezzel nehézsúlyban is felülhetett a világbajnoki trónra.

A következő kihívónak tehát a 34 éves klasszistól kell elvennie a WBO, a WBA, az IBF és az IBO nehézsúlyú bajnoki öveit.

Immár Uszik a világbajnoki címvédő Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az emlékezetes találkozót követően elsőként Uszik - aki az eredményhirdetés közben örömében sírva fakadt - nyilatkozott, aki nagyon büszke erre a győzelemre, de számára továbbra is az olimpiai aranyérem megnyerése jelenti a csúcsot, azt a diadalt pedig semmi sem múlhatja felül.

- mondta az újdonsült világbajnok, aki úgy érzi, az a bizonyos legnagyobb ütközet a jövőben fog számára bekövetkezni.

"Néhányszor megpróbáltam kiütni Joshuát. Felpörgettem a sebességemet, párszor meg is ütöttem, de aztán elveszítettem a ritmusomat. AJ egy igazi harcos, és úgy gondolom, fejlődni is fog még. Szeretem a kihívásokat, de mivel a szerződésünkben van visszavágó záradék, így ismét Anthony Joshuával fogok megmérkőzni. Szeretném, ha a revansot a kijevi Olimpiski Stadionban rendezhetnénk meg" - tette hozzá Uszik, aki élete eddigi legnagyobb pénzdíjával, 3 millió fonttal (1,26 milliárd forint) gazdagodott szenzációs győzelme után.

Joshua képes lesz-e visszaszerezni az öveit, és mi lesz a Tyson Fury elleni meccsel?

- mondta a meccs után a vesztes Joshua.

A két bokszoló szerződésének értelmében mindenképpen sor kerül majd egy visszavágóra, bár Eddie Hearn promóter szerint az lenne előnyösebb Joshua számára, ha nem Ukrajnában, hanem megint az Egyesült Királyságban rendeznék meg az újabb összecsapást, amelynek időpontja február-március körül lehet esedékes, de még a dátum is képlékeny.

A helyszín és az időpont mellett még egy komoly kérdőjel is van a jövőt illetően, ugyanis a szombati ütközet után Joshuát kórházba szállították kivizsgálásra, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy komolyabban megsérült a jobb szemgödre, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mennyit lesz kénytelen kihagyni a volt világelső.

Joshua szeme alaposan bedagadt Uszik ütéseitől Forrás: Irish Mirror

"A kilencedik felvonásban szinte semmit sem láttam" - utalt Joshua arra, hogy az említett menetben elkezdett bedagadni a jobb szeme.

"Ez egy jó tapasztalat volt, mert a bajban meg kell tanulnod uralkodni magadon. Ez volt az első alkalom, hogy ez megtörtént velem egy meccsen, de az idő előrehaladtával jobb lett a helyzet" - értékelt a meccs után.

A szombati veresége tükrében Joshua Fury elleni mérkőzése minden bizonnyal megint várat magára, hiszen a két sztár címegyesítő összecsapást jelenleg nem vívhat egymással, mivel a 31 éves bokszoló övei Uszik birtokába kerültek.

Sőt, Fury promótere, Frank Warren egyenesen úgy fogalmazott: Uszik sikerével valószínűtlenné vált a brit házi döntő a királykategória egyesített titulusáért, akkor is, ha Joshua vissza tudja szerezni vb-öveit a visszavágón.

Igaz, Fury számára is vár még legalább egy kötelező összecsapás és Joshua esetét szem előtt tartva talán neki sem szabadna lebecsülnie az esélytelenebbnek tartott Wildert, annak ellenére sem, hogy egyszer már legyőzte őt.

A hangzatos nyilatkozatairól is ismert brit bunyós korábban magabiztosan jelentette ki, hogy amerikai riválisát újra kiüti és Joshuát sem fogja kímélni.

- nyilatkozta még májusban Fury, aki profi karrierjében eddig harminc győzelmet és egy döntetlent számlál.

Egyelőre nem tudni, mikor csaphat össze egymással Fury és Joshua Forrás: AFP/Ringo Chiu

Látva Joshua Uszik elleni vereségét, és azt, hogy ellenfele mennyire meglepte őt, és hátrányosabb fizikai adottságai ellenére is milyen alaposan megverte, sokan már temetik a világelsőt, és túlértékelt ökölvívónak tartják, Furyval szemben pedig esélytelennek. A vesztes harcos a mérkőzés után nem foglalkozott a kritikákkal és közölte, készen áll a visszatérésre, és mindent megtesz annak érdekében, hogy újra ő legyen a kategória legjobbja. Tény és való, hogy 2019-ben Andy Ruiz Jr. ellen Joshua már megtapasztalta, hogy milyen érzés a csúcson elbukni. Akkor, fél év múlva összeszedte magát és visszanyerte az öveit, és tulajdonképpen ugyanerre készül ukrán riválisa ellen is.

Usziknak nagyon jó a tempóérzéke, de még így is kap ütéseket. A visszavágóig megtanulom, hogyan kell jobban és többször eltalálni" - mondta elszántan Joshua.

"Soha nem szoktam az ellenfelet nézni. Csak magamra figyelek, és megpróbálok rájönni arra, hol rontottam el. Így nézve nem annyira az volt a baj, amit ő csinált, hanem azok a lehetőségek bosszantanak, amiket én kínáltam fel neki.

Ki fogom elemezni a hibáimat, és kijavítom őket. Ahogy korábban is mondtam, megküzdök Tyson Furyval, Wilderrel, vagy bárkivel, övek nélkül is. A címek szórakoztatóak, nagyszerűek, azok jelentik az örökséget, de akár övekkel, akár azok nélkül, bárkivel kiállok"

- jelentette ki.

Anthony Joshua készen áll a visszatérésre Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Mint minden sportágnak, a boksznak is jót tesz, ha időnként borul a papírforma és nem mindig az előzetesen esélyesebbnek tartott sportoló nyeri az összes trófeát. Ha címegyesítő csúcsmérkőzésre kerül sor a profi nehézsúlyú ökölvívásban, akkor azt jelen állás szerint Olekszandr Usziknak és Tyson Furynak kellene lejátszania, mivel ők birtokolják a négy nagy szervezet öveit. Ehhez minden bizonnyal Anthony Josuhának is lesz néhány szava, aki jövőre újra bebizonyíthatja, hogy ő a legjobb, viszont amennyiben másodszor is kikap Usziktól, valóban megkérdőjelezhetővé válik a nagysága. Mindenesetre övekkel vagy azok nélkül, az egész bokszvilág tűkön ülve várja a régóta várt rangadót, a Fury-Joshua csúcsmérkőzést, amely címek nélkül is minden bizonnyal egy fergeteges összecsapás lesz, amennyiben egyszer tényleg megrendezik.

Forrás