Közel 200 milliót csalt el egy férfi a Szegedi Vadaspark felújítására hivatkozva

rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Közel 200 millió forintot csalt ki támogatások formájában több vállalkozó az EU-tól és a magyar államtól. Arra vették fel a támogatást, hogy a Szegedi Vadasparkban új játszóteret és interaktív látogató-tájékoztatót alakítsanak ki.
Vágólapra másolva!

A vád szerint egy szegedi székhelyű cég vezetője 2012 októberében kötött bérleti szerződést az önkormányzattal a város tulajdonában lévő Vadasparkban lévő 500 négyzetméteres területre. A cég egy játszótér kialakítását és üzemeltetését és egy interaktív látogató-tájékoztató építését tervezte, amihez európai uniós támogatásból és a magyar költségvetésből akart pénzhez jutni.

A cég vezetője beadott egy pályázatot a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ahol befogadták és megítéltek neki 185 millió forintot. A támogatási szerződést 2013 januárjában írták alá.

A cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy céggel, amit egy másik férfi képviselt a projekt kivitelezésére. A szlovák vállalkozás hamis szerződést kötött egy brit-virgin szigeteki off-shore céggel az interaktív tájékoztató rendszer szoftverének kifejlesztésére, pedig az már megvolt a szegedi cégnek.

A szerződések alapján a szlovák vállalkozás 230 millió forintról állított ki számlát a szegedi cégnek a játszótér elemeinek beszállításáról, kültéri tájékoztató konzolok felállításáról és az interaktív látogató-tájékoztató rendszer kiépítéséről. A számlákkal ellentétben a projekt értéke a támogatási szerződésben megjelölt érték 15 százaléka volt.

A hamis szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a szegedi cég vezetője 2013 márciusa és decembere között több részletben hívta le jogosulatlanul a 185 milliós támogatást, kárt okozva ezzel az Európai Uniónak és Magyarországnak.

Ezen felül - hogy tisztára mossák a pénzt - hamis szerződéseket kötöttek egy liechtensteini céggel a szoftver unión kívüli felhasználására.

Valójában nem volt köztük üzleti kapcsolat, a szerződéskötéskor a szoftver még kész sem volt és a liechtensteini cég ügyeiben eljáró férfinak pedig nem volt felhatalmazása a cég képviseletére.

Az ügyészség különösen nagy kárt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a cégvezetőkkel szemben.

A férfi holnap áll bíró elé a Szegedi Törvényszéken.