Vágólapra másolva!
A küzdősportokban nem ritka, sőt, mondhatni kimondottan gyakori, hogy nehéz sorból felemelkedő sportolók viszik igazán sokra a tatamin, a ringben, vagy éppen a kevert harcművészetek nyolcszögletű ketrecében, az oktagonban. A brit Lerone Murphy is egy a sok olyan harcos közül, akik szó szerint a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy mennyivel biztonságosabb az oktagon világa, mint az utcai bandáké.

A világ vezető ketrecharcos szervezete, az UFC soha nem volt válogatós, ha ígéretes harcosok toborzásáról volt szó. Nem csak a segítő szándék (ismerve Dana White hozzáállását, talán az a legkevésbé), vagy a bunyósok felkészültsége vezette a szervezet irányítóit, hanem az is, hogy ezek a fiúk (ma már lányok is) igen jól marktingelhető "portékák". Az amerikai média - de bátran általánosíthatunk szélesebb körben is, akár magunkat is beleértve - imádja az olyan sztorikat, amelyek arról szólnak, hogy a nehéz körülmények közül érkező harcos az oktagon királya lett, mint Tito Ortiz vagy Tyron Woodley.

Elég csak a Diaz fivérekre, Nate-re és Nickre gondolnunk, akik a Kalifornia középső részén található Stocktonban nőttek fel, ahol gyerekkorukban mindennaposak voltak a különböző etnikumú utcai bandák között villongások, lövöldözések és leszámolások. Bár sokan gondolják, hogy ők maguk is bandatagok voltak, ez nem így van, az viszont igaz, hogy nagyon is testközelből élték meg a bűnbandák háborúit.

Nate Diaz betonkemény harcos, aki bátyjával edzőtermet nyitott Stocktonban Forrás: Brazil Photo Press via AFP/WILLIAM VOLCOV/Vanessa Carvalho

Vagy ott van az egyik legjobb középsúlyú harcos, Jorge Masvidal, aki kubai és perui szülők gyermekeként már Miamiban született. Az édesapja több mint húsz év börtönt kapott emberrablásért és drogkereskedelmben való részvételért,

a fiatal Jorge pedig utcai bandák tagjaként, hátsó kertekben vívott pusztakezes bunyókkal szerzett magának hírnevet.

Innen vezetett az út a profi MMA-ba, megjárva a legnagyobb szervezeteket, a Bellatort, a Strikeforce-t, most pedig a UFC egyik legjobb és legjobban eladható harcosa.

Jorge Masvidal a UFC egyik legnépszerűbb "rosszfiú"-ja Forrás: Brazil Photo Press via AFP/WILLIAM VOLCOV/Vanessa Carvalho

Az amerikai szervezet már hosszabb ideje komoly erőkkel terjeszkedik világszerte. Az egyik bástyájuk az USA-n kívül Brazília, ahol szintén nem a jól szituált kertvárosi családok csemetéi tévednek be először az edzőtermekbe, hanem azok a srácok, akik még időben kapcsolnak, hogy jobbak az esélyeik a ketrecben, mint az utcán egy csőre töltött pisztollyal szemben.

De nem csak Latin-Amerikában vannak ilyen kemény sztorik, hanem hozzánk közelebb, itt Európában is. Például Nagy-Britanniában, ahol az október 30-i Abu-Dzabi-i gála egyik fellépője, Lerone Murphy nőtt fel, és,

aki pontosan tudja, hogy mennyivel kegyetlenebb egy pisztoly, mint a legkeményebb ellenfél ökle.

Murphy 1991-ben született Manchester Old Trafford kerületében. A hely szelleme csak részben volt rá jó hatással: focizni kezdett, nem is volt ügyetlen, bár a Liverpoolnál tett kísérlete nem járt sikerrel, azért 16 éves koráig csak elfocizgatott kisebb klubok utánpótlásában. Ekkor azoban egy térdsérülés véget vetett a focista álmoknak, Lerone pedig a boksszal kezdett barátkozni, ami legalább annyira adta magát, mint a foci: a nagybátyja ugyanis nem más volt, mint az az Oliver Harrison, aki egykor Amir Khan (három szervezetnél volt kisváltósúlyú világbajnok) és Rocky Fielding (a WBA korábbi nagyközépsúlyú bajnoka) edzője volt.

Oliver Harrison (jobbra) és Amir Khan munkában:

A kallódó fiatalt aztán megtalálták a környékbeli bandák. "Igazából semmit sem akartam az élettől. Nem voltak terveim, nem voltak céljaim, éltem egyik napról a másikra. Aztán jött az a borzalmas nap a fodrásznál, és megváltoztatta az életemet. Azóta megbecsülöm, hogy élek" - mondta a BBC-nek a 30 éves, "Magic" (azaz csoda) becenévre hallgató harcos.

Honnan a név, és mi történt a fodrásznál? 2013. május 25-én, Manchester egyik külvárosában, Fallowfieldben, Murphy kilépett egy fodrászat ajtaján, amikor egy fegyveres fickóval találta szemben magát. Annyit tudott kiáltan, hogy "Kérlek, ne!", mielőtt a fegyeres háromszor rálőtt volna. Két golyó a nyakán találta el, egy pedig átfúrta az arcát.

Kórházba vitték, ahol azonnal megoperálták, plasztikai műtéttel rendbe tették a nyelvét, hogy beszélni tudjon. Egy hetet az intenzíven töltött, majd egy további kórházban töltött hét után távozott. Az orvosok egyöntetű véleménye szerint, csoda, hogy túlélte a támadást.

Jó lecke volt ez az élettől, mert Murphy átgondolta az életét, és rájött, hogy változtatnia kell, különben rossz vége lesz. Ekkor látta egykor szintén bandatag barátja, Kane Mousah egyik MMA-meccsét, és rögtön tudta, hogy merre visz tovább az útja.

Nem arról van szó, hogy félek kimenni az utcára, vagy ilyesmi, csak egyszerűen mindig ott motoszkál a fejemben, és hatással van a hangulatomra" - mondja.

Murphy már 22 éves volt, amikor elkezdett MMA-val foglalkozni, mások ekkorra már képzett harcosok, de ez őt nem zavarta. 2016-ban volt az első hivatalos meccse, és gyorsan kiderült, hogy ebben tehetségesebb, mint a fociban. Miután első nyolc meccsét kivétel nélkül megnyerte, jött az ajánlat a UFC-től, és 2019-ben már a legnagyobb szervezet gáláján mutatkozott be Zubaira Tukugov ellen. Négy hét felkészülés után a döntetlen nem is volt rossz eredmény.

2020 nyarán aztán kiütéssel győzött a brazil Ricardo Ramos ellen, idén januárban pedig a szintén brazil Douglas Silva de Andradét verte egyhangú pontozással. Így érkeztünk el az oktbóer 30-i UFC 267 gálához, ahol a finn Makhwan Amirkani várt rá. Korábbi riválisaihoz hasonlóan a 32 éves finn is sokkal tapasztaltabb az MMA-világában: míg Murphy a 12., ő már a 23. bunyójára készült. De a rutin ezúttal (sem) segített: Murphy a második menet végén egy fejre mért térdrúgással "végzett" ellenfelével.

És úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, hogy megváltozott. Az élet értékelése mellett azt is megtanulta, hogy milyen szerény győztesnek lenni. A K.O. után így vígasztalta a legyőzött Amirkanit:

Murphy tehát tett még egy lépést felfelé a UFC egyik legsűrűbb súlycsoportjának ranglétráján. A 11-0-1-es mérleg nagyon szép, de a sorban előtte olyan harcosok vannak, mint Calvin Kattar, Yair Rodriguez, Brian Ortega, Max Holloway, vagy éppen a bajnki övet őrző Alexander Volkanovski. Murphy egylőre nincs a legjobb 15-ben, de az biztosan nem lenne csoda, ha egy múlva ott virítana a neve.