Karakteres lelkipásztorokra van szükség, akik képesek szembeúszni az árral

ima imádkozik
Vágólapra másolva!
A Szentírás egyértelműen fogalmaz a házasságról, a családról, karakteres lelkipásztorokra van szükség, akik ki tudnak állni a Szentírás tanítása mellett, de sokszor nekik is nehéz, amikor úgy érzik a mai világban, hogy szembeúsznak az árral. Erről Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy tizennégy magyarországi vallási közösség közös nyilatkozatban erősítette meg a bibliai álláspontot: a házasság nő és férfi között köttetik.
Vágólapra másolva!

Magyarországi keresztény és zsidó vallási közösségek közös nyilatkozatot adtak ki, melyben megerősítették a bibliai álláspontot, miszerint a házasság nő és férfi között köttetik. A nyilatkozat egy igével kezdődik Mózes könyvéből:

MEGTEREMTETTE ISTEN AZ EMBERT A MAGA KÉPÉRE; ISTEN KÉPÉRE TEREMTETTE ŐT, FÉRFINAK ÉS NŐNEK TEREMTETTE ŐKET. ISTEN MEGÁLDOTTA ŐKET, ÉS AZT MONDTA NEKIK ISTEN: »SZAPORODJATOK, SOKASODJATOK, TÖLTSÉTEK BE A FÖLDET!«

Ez egy nagyon fontos mondat, ez a kulcskérdés – mondta el az Origónak Fischl Vilmos. A lelkész kiemelte, ez az ige az, ami demonstrálja, hogy mi emberek Isten teremtményei vagyunk, Isten saját képmására teremtett minket, és ezért felelősséggel tartozunk Istennek. Isten azt mondta az embernek: „szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a Földet", ez pedig a férfi és nő kapcsolatából születendő gyermekekkel lehetséges.

Fischl Vilmos Forrás: Facebook

Azért tartjuk most fontosnak kiemelni ezt a tanítást, mert ha szétnézünk szerte a világban, ha szétnézünk Európában, akkor azt látjuk, hogy valamiféle változáson megy keresztül a kontinens, mondta a lelkész, kiemelve:

Ezt szerettük volna hangsúlyozni, különösen így karácsony előtt, amikor a családok összejönnek, együtt ünnepelnek.

Ma a modernizmusra hivatkozva sokan úgy gondolják, hogy akkor modern ma valaki, ha különleges elveket vall. Különleges elvek alatt értik például azt, ha két nő vagy két férfi él együtt és nevel gyermeket, jegyezte meg Fischl Vilmos hozzátéve, hogy itt nem az a kérdés, hogy tudnak-e gyermeket nevelni, hanem az, hogy milyen példát mutatnak: Lesz-e apa-képe, anya-képe a gyermeknek. Még a hagyományos családoknál is sérülhetnek az értékek, de még inkább sérülhetnek, csorbulhatnak, ha egynemű párok nevelik a gyermeket.

A lelkész megjegyezte, hogy sokszor lehet hallani, hogy jobb, ha egy gyereket két apa nevel, mintha egy rossz családban nőne fel. Szerinte

éppen ezért kell arra törekedni, hogy jól működő családok legyenek, hogy a férfi és a nő kapcsolata egészséges legyen.

Ehhez tudnak az egyházak, a hit hozzájárulni, ezért imádkoznak az egyházak, ebben segítenek, hogy megerősítsék a házastársakat, mondta el Fischl Vilmos, hozzátéve, hogy ezért vannak lelkipásztori beszélgetések, lelkileg is gondozzák a híveket, hogy probléma esetén így helyreállhasson a lelki béke, ami egy családi kapcsolathoz szükséges. Kiemelte: a lelkészek, papok, lelkipásztorok felelőssége, hogy milyen módon, milyen intenzitással tudja a Szentírás tanítását közvetíteni.

Illusztráció Forrás: AFP

Mint mondta, azt is sokszor mondják, hogy Jézus mindenkit szeret. Ugyanakkor azonban a mégiscsak van egy szentírási tanítás – tette hozzá –, hogy Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, rájuk bízta a gyermekeket azzal, hogy azt mondta nekik sokasodjanak és töltsék be a Földet.

Férfira és nőre közösen, nem külön-külön bízta rájuk ezt a feladatot.

Ez a zsinórmérték, a kánon, a Szentírás tanítása, és mi ehhez tartjuk magunkat, ezért került kiadásra az egyházak részéről a nyilatkozat, tette hozzá a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

Elmondta ugyanakkor, hogy a mai világban nem könnyű a lelkipásztorok, papok dolga, amikor úgy érzik, hogy szembeúsznak az árral. Éppen ezért karakteres lelkészekre, papokra van szükség, akik ki tudnak állni a Szentírás tanítása mellett.

Rajtunk, papokon, lelkipásztorokon is múlik az, hogy a Szentírás tanítását hogyan közvetítjük, tette hozzá a lelkész.