Kipróbáltunk egy munkára, tanulásra szánt megfizethető laptopot

Fujitsu Lifebook A3510, notebook, laptop, teszt
Fujitsu Lifebook A3510, az olcsó laptop.
Vágólapra másolva!
Sokan vannak, akik alapvetően munkára, tanulása, tehát úgynevezett irodai alkalmazások, adatbázis-kezelők és hasonló szoftverek futtatására, netezésre, levelezésre, chatelésre keresnek egy megbízható, stabil laptopot. Ők azok, akiknek nincs szükségük óriási teljesítményre, maximálisan valósághű színeket produkáló kijelzőre, hatalmas fényerőre, nem is akarnak túlságosan sokat fizetni feltétlenül egy ilyen termékért. 
Vágólapra másolva!

Nekik találták ki a Fujitsu Lifebook A3510 notebookot, amely az előzetes információk alapján pontosan egy ilyen készüléknek tűnt, és szerencsére tudtunk is szerezni egy rövid tesztelési időszak erejéig egy modellt.

Funkcionális külső

A Fujitsu Lifebook A3510 pont úgy néz ki, mint amit egy ilyen (ár)kategóriájú terméktől elvárhatunk. A dizájn letisztult, sallangmentes, a díszítések, LED-ek is hiányoznak, és a nemes anyagokkal is spóroltak a készítők. Itt nincs alumínium, szálcsiszolt kevlár, hanem maradtak a jól bevált műanyagnál.

Fujitsu Lifebook A3510, az olcsó laptop Forrás: Origo

Ennek következtében a termék meglehetősen könnyű, kevesebb mint 2 kilogrammot nyom, viszont tény, hogy az ütéseket, eséseket is rosszul tolerálja, tehát érdemes rá vigyázni. A kávája nincs egy síkban a képernyővel, nem olyan trendi, mint a nagyon menő lifestyle notebookok. A zsanérok stabilan tartják a kijelzőt, és annak felnyitásakor kicsit megemelik a készülékház hátulját, aminek köszönhetően kényelmesebben fekszik rá a kéz a készülékházra.

A csatlakozókínálatra nem lehet panasz, van minden, amire manapság szükség lehet, az pedig kifejezetten tetszett, hogy a manapság sokak által hanyagolt SD kártyaolvasót sem engedték el. Ebből is látszik, hogy ez nem csak névlegesen egy "munkagép".

Szigetes rendszerű klaviatúrát kapott, amelyről a numerikus pad sem hiányzik, ami azoknak lehet kiemelten fontos, akik számokkal dolgoznak. A gombok nyomásútja kicsit rövid, de ezt meg lehet szokni hamar, az ellenállásuk megfelelő. Mindent összevetve a gépelés hosszú órák után sem válik kényelmetlenné. A beépített egér, azaz a tapipad igen jól sikerült, a mérete nagy, a tapintása kellemes, az érzékenysége megfelelő. Ráadásul kellően stabil, és még a fizikai gombok sem hiányoznak róla, szóval mindent összevetve a kezelőszervek nagyon jól sikerültek.

Bekapcsolva

A hardveren világosan látszik, hogy próbáltak fogni a költségeken, bár a 10. generációs Intel Core i5 processzor a 8 GB RAM-mal karöltve szinte mindenre megfelelhet a komolyabb játékokat vagy grafikai szoftvereket kivéve.

Otthonra és egy irodában is beválhat Forrás: Origo

A dedikált videókártya hiányzik, egy integrált Intel UHD Graphics vezérlő látja el ennek feladatát, ami csak akkor baj, ha valaki 3D-s alkalmazásokat, például játékokat futtatna. Így ezekről, vagy a komolyabb szerkesztési, tervezési feladatokról le kell mondani, de a már említett irodai programokhoz, mindennapi használathoz bizonyos korlátok mellett ez is elég.

De ha például egyszerre megnyitunk harminc ablakot a böngészőben, akkor azért már nagyon le fog lassulni a gép.

A hűtést, szellőzést nagyon jól megoldották, mert a működtetés során csak minimális átmelegedést tapasztaltunk, így a termék akár ölbe is vehető probléma nélkül. A készülékbe nagyon alapszintű hangrendszer került, hiszen a megszólalás meglehetősen steril, és hangosnak sem neveznénk jó szívvel. Tény, hogy durva hanghibákat nem tapasztaltunk, de az is igaz, hogy a hiányosságai miatt zenehallgatásra nem alkalmas, viszont filmezésre vagy játékra kompromisszumok megkötésével ugyan, de beválhat. 45 Wh-s akkumulátort kapott, ez pedig egyáltalán nem számít kiemelkedő kapacitásnak, viszont itt jön képbe a viszonylag alacsony fogyasztású, nem túl erős hardver, mert az üzemidő-használattól függően elérheti így is a 7-10 órát, ami azért elfogadhatónak számít.

Látványvilág

Egy laptopnál óriási fontossággal bír a kijelző, és ilyen árkategóriájú modellek esetében csodákat nem várhatunk, de a tapasztalataink szerint a Fujitsu Lifebook A3510 hozza az elvárt szintet. 15,6 inches, tehát durván 40 centis képátlójú LED háttérvilágítású, Full HD LCD képernyővel látták el, amely megfelelő részletességet biztosít. A színgazdagság és a színpontosság közepes, tehát grafikai munkára nem jó megoldás. Mivel a maximális képfrissítési ráta 60 Hz, a bemeneti késleltetés pedig 16,7 ms a méréseink alapján, ezért játékra sem kifejezetten ideális, de hát nem is erre szánják e modellt.

Korrekt billentyűzettel látták el Forrás: Origo

A maximális fényessége 250 nit, ami ahhoz bőven elég, hogy egy irodában, lakásban gond nélkül lehessen használni. A mozgásmegjelenítés rendben van, és látványos képhibákkal sem lehet találkozni.

Megéri?

A termék durván 185 000 forintba kerül, amivel az ilyen méretű hordozható számítógépek között egyértelműen az olcsóbbak közé számít. A tudása az árának bőven megfelel, sőt, hiszen bár messze nem egy tökéletes termék, de ennyi pénzért csodákat nem lehet várni. Azt viszont igen, hogy kapjunk egy általános feladatokra, irodai munkákra, tanulásra remekül használható gépet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!