Vágólapra másolva!
A katari Nasszer al-Attijah nyerte a szaúd-arábiai Dakar-rali szerdán rendezett negyedik szakaszát, melyen a motorosoknál a spanyol Joan Barreda volt a leggyorsabb.

A Toyotával versenyző, katari al-Attijah ezzel a sikerrel az összetettben is növelte előnyét. Először még úgy tűnt, hogy a hazai dűnéken száguldó Jazid al-Radzshi lesz a győztes, ő azonban a célba érkezését követően kétperces időbüntetést kapott sebességtúllépés miatt, így végül csak ötödik lett a szakaszon, az összetettben viszont feljött a harmadik helyre.

Al-Attijah nyert és növelte előnyét az összetettben Forrás: AFP/Franck Fife

Az autósok között a kilencszeres rali-világbajnok Sébastien Loeb végzett másodikként, míg a raliban kétszeres vb-győztes, a Dakart pedig korábban háromszor is megnyerő spanyol Carlos Sainz harmadikként. A viadal honlapja szerint al-Attijah pályafutása 44. szakaszgyőzelmét aratta a 44. Dakar 4. szakaszán.

Az idei Dakar leghosszabb, 465 kilométeres gyorsaságiján a motorosoknál a győztestől csaknem öt perccel elmaradva a chilei Pablo Quintanilla lett a második, míg az olasz Danilo Petrucci a harmadik. Az összetettben változatlanul a brit Sam Sunderland áll az élen, tőle három perccel marad el a második Matthias Walkner.

Eredmények:
4. szakasz, al-Kajszuma - Rijád, 707 km (gyorsasági 465 km):
autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, andorrai, Toyota) 3:54:40 óra
2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid Xtreme) 25 másodperc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 52 mp h.
az összetett élcsoportja:
1. al-Attijah, Baumel 13:26:02 óra
2. Loeb, Lurquin 38:05 perc hátrány
3. Jazid al-Radzshi, Michael Orr (szaúdi, brit, Toyota) 49:15 p h.

motorosok:
1. Joan Barreda (spanyol, Honda) 4:06:06 óra
2. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 4:37 perc hátrány
3. Danilo Petrucci (olasz, KTM) 6:53 p h.
az összetett élcsoportja:
1. Sam Sunderland (brit, KTM) 15:30:01 óra
2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 3 perc h.
3. Adrien Van Beveren (francia, Yamaha) 4:54 p h.

A mezőnynek 8000 kilométert kell megtennie a január 14-i, dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Csütörtökön Rijád körül 560 kilométert tesznek meg a versenyzők, ebből 346 kilométeres lesz a mért szakasz.