Nagyon sokat kerestek a londoni tőzsde vállalatainak vezetői

Kép leírása:női fönök vezető igazgató egyenlőtlen fizetés női férfi bérek fizetések
Vágólapra másolva!
A High Pay Centre, a munkavállalók méltányosabb bérezéséért kampányoló szakértői csoport szerint január 7-én, az év negyedik munkanapjának kezdetére, reggel 9 órára a londoni tőzsdén jegyzett 100 legnagyobb vállalat vezetői (FTSE-100) órabérben már többet kerestek, mint egy átlagos brit munkavállaló éves fizetése, a két csoportra vonatkozó medián átlagfizetési adatai alapján. A részleteket a The Guardian közölte.
Vágólapra másolva!

Az ország legnagyobb munkavállalói érdekképviseleti szervezeti szerint szégyenletes, hogy

és követelték, hogy a cégeket kötelezzék arra, hogy a vezetői bérbizottságokba egy munkavállalót is nevezzenek ki.

A FTSE 100 vállalat vezetői 2020-ban (ez a legfrissebb rendelkezésre álló, teljes évre vonatkozó adat) a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan 2,7 millió fontot kaptak, ami a teljes munkaidőben dolgozó brit munkavállalók 31.285 fontos átlagbérének 86-szorosa.

A 2020-as pénzügyi évben 17 százalékkal csökkentek az átlagos vezérigazgatói fizetések,

mert a világjárvány berobbanásakor (az országos bezárkózás miatt) sok főnök átmeneti fizetéscsökkentést hajtott végre, és elmaradtak a jutalmak is. Ez azt jelenti, hogy egy évtized óta ez az első olyan év, amikor a vezérigazgatóknak a munkaév negyedik napjáig kellett dolgozniuk ahhoz, hogy ugyanannyit keressenek, mint egy átlagos teljes munkaidős munkavállaló egy év alatt.

Illusztráció Forrás: Schutterstock

A legtöbb FTSE-100-as vállalat még nem hozta nyilvánosságra a 2021-ben záruló pénzügyi évre vonatkozó vezérigazgatói fizetéseket, de azok 57 százaléka, amelyek ezt már megtették, a 2020-as szinthez képest növekedést könyvelhettek el - áll a High Pay Centre jelentésében.

Frances O'Grady, a Szakszervezeti Szövetség (TUC) főtitkára elmondta:

"A világjárvány mindannyiunk számára megmutatta, hogy válság idején ki tartja életben az országot. Több millió keményen dolgozó ember van Nagy-Britanniában - a gondozóktól a kézbesítő sofőrökön át a bolti dolgozókig -, akik többet adnak, mint amennyit visszakapnak, a vezetők viszont milliókat visznek haza. Ahogy az ország gazdasága fokozatosan kilábal a világjárvány okozta válságból, az újratervezés és az igazságosabb rendszer létrehozása során nem maradhat el a vezérigazgatói fizetések jelentős visszaszorítása sem."

O'Grady szerint

a vezérigazgatói béreket meghatározó vállalati bizottsági üléseken mindig részt kellene vennie a munkavállalókat képviselő tagnak is

(természetesen szavazati joggal), aki hitelesen fel tudna lépni egy igazságosabb bérezés érdekében. A vállalatvezetők ösztönző rendszereit olyan nyereségrészesedési rendszerekkel kellene felváltani, amelyekbe az összes munkavállalót beleszámítják.

Gary Smith, a 600.000 munkavállalót képviselő GMB főtitkára kiszámolta, hogy ezek a vezérigazgatók 173-szor annyit kerestek, mint amennyit a világjárvány frontvonalában életüket kockáztató ápolók.