Az újabb migránstámadás után a szakértő még több esetre számít a magyar határon

Vágólapra másolva!
Újabb migránstámadás érte a magyar rendőröket. Csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem sérült meg súlyosan, vagy akár életveszélyesen. Egy 15 fős migránscsoport a Bács-Kiskun megyei Kunbaján rohamozta meg szervezetten a magyar rendőröket ma hajnalban. Az általunk megkérdezett biztonságpolitikai szakember azt mondja, a közeljövőben több hasonló támadásra számít, és újabb migránsáradatra. Szerinte a migránsok egyre agresszívebbek, és emellett egyre szervezettebbek is. Georg Spöttle valószínűsíti, hogy civil szervezetek mobilizálják ezeket a csapatokat.
Vágólapra másolva!

Csak a magyar rendőrök határozott és felkészült fellépésének köszönhető, hogy nem jutott be egy migránsbanda Magyarországra, és végül szaladtak vissza Szerbiába. A 15 fős banda így komoly károkat okozott a rendőröknek. Az egyik autójuknak a karosszériája sérült meg, egy másiknak a szélvédője tört be, miután kövekkel dobálóztak a migránsok.

Forrás: Police.hu

– mondja a Nézőpont Intézet elemzője.

És valóban, hiszen csak tavaly több mint 80 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar rendőrök, illegális migrációval összefüggő jogsértő cselekmény miatt. Különböző módszereket alkalmaznak a migránsok:

Szerbia felől alagutat ásnak, létrákat támasztanak a fizikai határzárhoz, és ezen próbálnak átjutni.

Az embercsempészek körülbelül 3500-4000 eurót kérnek el az illegális migránsoktól.

"Elképzelhető, hogy civil szervezetek mobilizálják ezeket a csapatokat, mivel ezek a támadások bejárják a nemzetközi médiát. Sok liberális azt követeli, hogy engedjék tovább a migránsokat, és osszák szét őket az Unióban. Ez nem megoldás, hiszen

Ahogy arról az Origo folyamatosan beszámol, éjjel-nappal próbálnak bejutni illegális bevándorlók Magyarországra a déli határzárnál. Erről videót is közzétett a kormány hivatalos Facebook-oldalán. A videóból az is kiderült, hogy a határt védő rendőrök és katonák teszik a dolgukat.

A migránsok azonban egyre szervezettebbek, sokszor létrákkal próbálnak átmászni a déli határt védő kerítésen, van, hogy kisebb, de előfordul, hogy nagyobb csoportokban. Fényes nappal is próbálkoznak.

Előfordult, hogy egyetlen óra alatt 46 illegális migránst fogtak el Bács-Kiskun megyében.

Forrás: MTI/Molnár Edvárd

"Nem egyszer szervezett segítséget kapnak embercsempész bűnbandáktól, akik kizárólag az interneten, a közösségi oldalakon, Messengeren, chatszobákban kommunikálnak. Az egyik ilyen bűnszervezet korábban erőszakkal osztotta fel a magyar-szerb határ szerbiai oldalát, ahol kizárólag ők juttathatják át a schengeni határon az illegális bevándorlókat" – mondta el korábban Boross Zoltán ezredes a Magyar Nemzetnek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője egyre nagyobb migrációs nyomásról számolt be alig másfél hónapja.

Azt már akkor látták a szakemberek, hogy újabb migránsáradattal és egyre nagyobb agresszióval kell számolni. Augusztustól kezdték el tapasztalni, hogy fokozottan nő a migráció.

Forrás: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Ez arra az időszakra tehető, amikor az afganisztáni helyzet romlott, mindenki arra számított, hogy az afgánok tömegesen elindulnak. Kiderült azonban, hogy a migránsok számának növekedése nem ezért történt. Jelenleg is a szírek jönnek nagy létszámban, azok, akik Törökországban migránstáborokban voltak eddig.

Az adatok pedig elképesztőek:

  • az október 21-ig elfogott 909 embercsempész 55 országból érkezett
  • tavaly egész évben 414 embercsempész ellen indítottak eljárást
  • 2020-ban a 414 csempészet során 2743 migránst szállítottak
  • 2021-ben a 909 embercsempész már 7771, 32 országból származó migránst próbált Nyugatra juttatni.

"A rendőrök Cipruson, Észak-Macedóniában, Görögországban is egyre nagyobb agresszióval találkoznak" – mondja Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Cipruson volt, hogy rohamrendőröket kellett kivezényelni. Azt követelték a migránsok, hogy Magyarország felé engedjék őket tovább. Ugyanez van több görög szigeten is, ahol rendszeresen összecsapnak a rendőrökkel a migránsok.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

Itt is azt követelik, hogy szállítsák őket szárazföldre, hogy a nyugat-balkáni úton Magyarország felé indulhassanak.

A legsúlyosabb migránstámadás a 2015-ös röszkei roham volt. Akkor az 5-ös főút menti, úgynevezett régi közúti határátkelőhelynél valóban polgárháborús helyzetre emlékeztető erőszakos összecsapás történt.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Egy több száz fős migránscsoport hangosan követelni kezdte, hogy engedjék be őket Magyarországra. A háromszoros sorfalban álló rendőrök és terrorelhárítók arabul próbálták megnyugtatni a tömeget, sikertelenül.

AZTÁN NÉHÁNY AGRESSZÍV HANGADÓ VEZETÉSÉVEL A SZERB A MIGRÁNSOK ÁTTÖRTÉK A HATÁRT, EZÉRT KÖNNYGÁZZAL ÁLLÍTOTTÁK MEG ŐKET, MIRE VÁLASZUL A TÁMADÓK KŐDARABOKKAL, BOTOKKAL, BETONDARABOKKAL ÉS A SEGÉLYSZERVEZETEK ÁLTAL ODAVITT VIZESPALACKOKKAL DOBÁLTÁK A RENDŐRÖKET.


A rendőrség könnygázt, valamint vízágyút használt, míg a támadók autógumikat gyújtottak fel, és a közeli melléképületek tetejéről dobálták őket.

Forrás: Police.hu

Időközben több száz migráns indult el rohanva – csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket hátrahagyva – az új röszkei átkelőtől az összetűzés helyszínére, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt.

A tüntetők gyerekeket és nőket túszként és pajzsként maguk elé állítva próbáltak előretörni.

A rendőrök, készenlétisek, TEK-esek könnygázzal védekeztek, majd visszaszorították a támadókat. Az összecsapásban két tucat rendőr sebesült meg.

A zavargás után három nappal a rendőrök Győrben elfogták a zavargás egyik irányítóját, a szíriai Ahmed Hamedet. Hamed, akiről a rendőrségi közleményből kiderült, hogy tagja a Tabligh Jamaat elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak, melyet terrorszervezetek fedőszervezetként is felhasználnak radikális személyek bizonyos országokba történő bejuttatásához.

Ahmed Hamed a bíróság előtt Forrás: MTI/Mónus Márton

Az elfogott férfinál a saját – schengeni vízummal ellátott – útlevelén kívül még nyolc, más nevére kiállított úti okmányt találtak. A férfit öt év börtönre ítélték, és kiutasították az országból.

Még több támadás jöhet

- mondja Georg Spöttle.

A biztonságpolitikai szakértő arra számít, hogy a helyzet fokozódik, és a hideg időben egyre többen választják majd a szárazföldi útvonalat. A rendőrség a ma hajnali támadás után hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tesz.