Vágólapra másolva!
Meseszerűen indult Zsóri Dániel pályafutása, aki nagyjából három évvel ezelőtt, 2019 februárjában lőtte azt a gólt, ami miatt örök életére híres marad. Még abban az évben megkapta a valaha volt legnagyobb magyar futballistáról elnevezett Puskás-díjat. Az azóta eltelt időszakban hullámvölgyek tűzdelték a pályafutását, amiben voltak sérülések és piros lap miatti eltiltás is. Zsóri Dániel most újabb lehetőséget kapott a bizonyításra, ugyanis az NB I-ben szereplő Zalaegerszeg szerződtette. 

A nap, ami mindent megváltoztatott

Zsóri Dániel 2000. október 14-én született a Romániához tartozó Nagyváradon. Gyerekként Simonyifalván élt a szüleivel. 2011 és 2016 között Békéscsabán focizott, majd Debrecenbe, a helyi labdarúgó akadémiára került. Alig múlt 18 éves, amikor a DVSC-ben is bemutatkozhatott egy kupameccsen, majd 2019 januárjában profi szerződést kötött vele a Debrecen.

Februárban jött el a fiatal játékos nagy napja, ami az egész életét megváltoztatta.

Az NB I 21. fordulójában, a Ferencváros ellen debütálhatott a magyar bajnokságban. Szergej Rebrov, akkoriban (is) egyeduralkodó csapata ellen a 81. percben küldte pályára Herczeg András. Akkor még a Ferencváros vezetett 1-0-ra. A 83. percben Tőzsér Dániel tizenegyesből egyenlített, majd jött Zsóri, aki a 93. percben 15 méterről ollózott gólt.

„Nem gondoltam, hogy ilyen hamar bemutatkozhatok az NB I-ben. Az Újpest ellen már a meccskeretben voltam, de akkor még nem állhattam be, most viszont, a Fradi ellen góllal mutatkoztam be, ennek nagyon örülök.

Bódi Ádám beívelte a labdát, ami mögém jött, és úgy voltam vele, miért ne próbáljam meg. Fel sem fogtam, hogy gól lett, nem tudom elmondani, milyen érzés volt, a többiektől pedig nem kaptam levegőt. Édesanyám elsírta magát a telefonban, ahogy a mérkőzés lefújása után nekem is jöttek az örömkönnyek. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, mert nélkülük sosem jött volna ez össze. Olyanokról álmodoztam, hogy talán egyszer beállok a végén, egy kipattanót vagy egy ziccert berúgok, de ilyen gólról álmodni sem mertem" – mondta a meccs után a Nemzeti Sportnak Zsóri Dániel.

Zsóri Dániel első profi gólja megváltoztatta az életét Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Zsóri az NB I-ben a Debrecen összes többi meccsén lehetőséget kapott, további 12 alkalommal léphetett pályára, de csak háromszor kezdőként, több gólt nem is szerzett. A Magyar Kupában hét meccsen kapott lehetőséget, itt egy gólt szerzett, a Debrecennel pedig végül bronzérmes lett magyar bajnokságban.

2019 augusztusában derült ki, hogy az év góljáért járó Puskás-díj addigi történetében először magyar labdarúgó is szerepel a 10-es jelöltlistán: Zsóri Ferencvárosnak lőtt góljára lehetett szavazni.

A DVSC 18 éves futballistája olyan klasszisokkal került egy listára, mint Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Matheus Cunha, Fabio Quagliarella vagy éppen Andros Townsend.

„Meglepett, noha a RangAdó gáláján megnyertem a díjat a bajnokság legszebb góljáért. De nem gondoltam volna, hogy erre is jelölni fognak" – mondta Zsóri a jelölése után, aki hozzátette, hogy bár többen is mondogatták neki, hogy esélye lehet a jelölésre a Puskás-díjért, ő kinevette őket.
Szeptember elején jött a hír, hogy Zsóri Dániel megpróbálkozik az előrelépéssel, ugyanis az ezüstérmes MOL Fehérvár együttese szerződtette a fiatal csatárt.

„Természetesen örültem a Vidi megkeresésének.

Inkább azon dolgozom napról napra keményen, hogy minél jobb játékos legyek, és minél több góllal segítsem a csapatomat, most már a MOL Fehérvár FC-t" - nyilatkozta Zsóri Dániel a bemutatása után a MOL Fehérvár honlapjának.

Zsóri Dániel Fehérváron nem kapott től sok lehetőséget Forrás: molfehervarfc.hu

Pár nappal később az is kiderült, hogy Zsóri a Puskás-díj szűkített listáján is ott van. Már "csak" Lionel Messi Betis elleni emelése és a kolumbiai Juan Fernando Quintero szabadrúgása maradt a listán. Végül 2019. szeptember 23-án a milánói Scalaban rendezett díjátadón a magyar csatár kapta meg az elismerést, amelyet egy szakmai zsűri ítélt oda a legjobb három közül Zsóri Dánielnek.

Az új idényt Zsóri Dániel még a Debrecennél kezdte, a második és a harmadik fordulóban szerepet is kapott, majd lecsapott rá a Fehérvár és a Puskás-díjat már a fehérváriak játékosaként vehette át.

Zsóri éppen korábbi csapata, a Debrecen ellen mutatkozott be bajnokin a Fehérvár színeiben, de csak egyetlen percet kapott Marko Nikolictól (négy alkalommal, összesen 37 percet játszatta az első csapatnál Nikolic). Az az időszak nagyon hektikus volt a klub életében, novemberben mennie is kellett a szerb szakembernek és visszatért a csapathoz Joan Carrillo, aki egyszer küldte pályára bajnokin Zsórit, tőle öt percet kapott. 2020-ban a koronavírus által miatt berekesztett tavaszi szezont a másodosztályú Budaörsben kezdte, ahol négy meccsen egy gólt szerzett.

A 2020-21-es szezonban az újonc Budafok vette kölcsön a támadót, aki így ismét az NB I-ben szerepelhetett. Zsóri a második fordulóban szabadrúgásból talált be az Újpest kapujába.

Az 1-1-re végződött meccsen azonban nem lehetett végig pályán, miután Risztevszkivel összeakaszkodtak, mindkét játékost kiállította a játékvezető. Zsórit ráadásul négy meccsre el is tiltotta később az MLSZ fegyelmi bizottsága.

Az NB I-ben végül 21 meccsen lépett pályára, ezeken három gólt szerzett és volt három gólpassza is, míg a Magyar Kupában hat meccsen öt gólt szerzett és adott négy gólpasszt, a Budafok pedig a legjobb nyolc csapat között esett ki.

Zsóri márciusban súlyosan megsérült, a magyar-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő U21-es válogatott edzésén megbicsaklott egy párharc során, ezért nem tudta folytatni a gyakorlást.

Az alapos orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy Zsóri térdében elszakadt a keresztszalag,

így nemcsak a korosztályos kontinenstornát volt kénytelen kihagyni, hanem a szezon hátralévő mérkőzésein sem léphetett pályára a Budafok színeiben.

Zsóri Dániel a Puskás-díjjal Forrás: AFP/Marco Bertorello

A legrosszabbkor jött a sérülés

„Hosszú időszak van mögöttem, ami egyáltalán nem volt könnyű. Hat és fél hónap után kezdtem el edzeni, nyolc hónappal a sérülés után játszottam edzőmeccset még a Fehérváron. Utána a második csapatban még volt három meccsem az őszi szezonban.

mondta az Origo megkeresésére Zsóri Dániel.

„A felkészülés második hetében vagyunk Zalaegerszegen. Ilyen kemény felkészülésre nem is emlékszem eddigi pályafutásomból, lehet a kihagyás miatt is érzem így. Kemény edzések vannak, keményen dolgozik mindenki, hogy sikeresek legyünk tavasszal. Az eddigi két edzőmeccsen egy-egy félidőt kaptam. Meccs közben már nincs a fejemben a sérülés, nem is érzem."

Zalaegerszegen a korábbi kiváló csatár, Waltner Róbert az edző, aki Zsóri szerint is sokat segíthet neki az eredményes visszatérésben. Waltner félig viccesen megjegyezte, hogy akkor lenne elégedett, ha a csatára 10 gólt lőne tavasszal, ezek pedig értékes pontokat jelentenének a csapatnak.

„Keményen dolgoztam, hogy jó állapotban térjek vissza. Örülök, hogy korábbi csatár a vezetőedző, tud segíteni mindenben, megérti a helyzetemet. Igyekszem jól teljesíteni, hogy megháláljam az esetleges bizalmát.

Az elsődleges célom az, hogy minél keményebben dolgozzak, a bajnokság kezdetére a legjobb állapotba kerüljek. Ha ez így lesz, akkor biztosan tudok majd segíteni a csapatnak" – mondta Zsóri, akinek a célja az, hogy jó félévet zárjon Zalaegerszegen és akkor élhet opciós vételi jogával a ZTE. Ellenkező esetben a Fehérvárhoz köti majd még egy éves szerződés a támadót.

Természetesen nem lehet elmenni szó nélkül a Puskás-díj mellett sem, ha Zsóri Dániel az interjúalany. A még mindig csak 21 éves játékos elmondása szerint nem téma a díj, ha belép egy új öltözőbe.

„Erre a díjra büszkének kell lennem, inkább a közösségi oldalakon írogattak olyanokat, hogy ez az egy gólom volt, de már ezekkel sem foglalkozom, teszem a dolgom.

Zsóri Dániel Zalaegerszegen lendülhet ismét formába Forrás: ztefc.hu

A díj átvétele után nem sokkal azt mondta, „ha nem tudok elég munkát belefektetni a pályafutásomba, akkor ez csak egy dísz lesz a polcomon". Ezt ma is így gondolja?
Igen. Nagyon sokat teszek azért, hogy ne csak erről a díjról ismerjenek. Nyilván ez jut eszébe elsőként az embereknek, de sokat dolgozom, hogy ne ez az egy gólom legyen, ami miatt emlegetnek. Azóta is szereztem gólokat, de mindent megteszek azért, hogy ne csak ez ugorjon be az embereknek, ha meghallják a nevemet.

Máshol tartana ha nem lett volna a Puskás-díj?
Szerintem nem. Már Fehérvárra sem amiatt igazoltam, hiszen már a csapat játékosa voltam, amikor a díjat kaptam. Az első évem ott nem úgy sült el, ahogy szerettem volna, de később Budafokra sem azért vittek, mert van egy díjam, hanem azért, mert láttak bennem fantáziát, amit próbáltam is meghálálni. Aztán jött a sérülés, nem hiszem, hogy bármit befolyásolt volna a díj.

Ha visszamehetne az időben, csinálna bármit másképp a pályafutása során?
Nem. Fehérváron nem kaptam megfelelő lehetőséget a bizonyításra, azzal kapcsolatban van egy kis hiányérzetem.

Arra kíváncsi lettem volna, mi történik, ha nem sérülök meg. Hogy ért volna véget az a szezon. Nagyon vártam a bajnoki hajrát, akkor még a bennmaradásért küzdöttünk.

És a válogatott? Az U21-es csapat edzésén sérült meg, épp a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készültek.
Nagyon magam alatt voltam a sérülés után, nem tagadom. Amikor megtudtam, hogy szakadt a szalag, az az érzés nem volt éppen kellemes.

Bemutatkozhattam az U21-es válogatottban, amire előtte a papírok miatt nem volt lehetőség, mert Romániában születtem. Nagy célom volt a válogatottság, edzőmeccsen már voltam címeres mezben, de nagyon vártam az Eb-t. Idén még beférek a korosztályba, lesznek még selejtezők, hátha számítanak majd rám.

Waltner Róbertet is kérdeztük a csapat új szerzeményéről. A vezetőedző szerint nagy dolgokat még nem lehet leszűrni az eddig látottak alapján, de bizakodó a játékost illetően.

„Alig két hete ismerem Zsóri Dánielt személyesen. Látszik, hogy jó mentalitása van, de az is, hogy tavaly márciusban komoly érülése volt. Még nincs teljesen rendben, látszik, hogy sokat hagyott ki. Egyelőre abban az állapotban van, hogy fel kell építeni, fizikálisan és játékban is.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a csapat érdekét sem, de mindenben segíteni fogjuk. A beilleszkedés nem könnyű ebben az időszakban, kettesével-hármasával öltözünk a vírus miatt, nem egyszerű és ennyi idő alatt nem is lehet teljesen beilleszkedni. Én akkor leszek maradéktalanul elégedett, ha tavsszal lő majd tíz gólt és a csapat is profitál ebből, mert pontokat érnek a góljai" – mondta Waltner Róbert.

A Zalaegerszeg a tavaszi rajt előtt az NB I ötödik helyén áll, utolsó öt meccsén nem kapott ki a bajnokságban, ezek közül kettőt meg is nyert.