Kikupálná az androidos tableteket a Google

tablet táblagép kávé munka internetezés böngészés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Takaréklángon újból előállt a számítógépgyilkos narratívával a vállalat.
Vágólapra másolva!

Úgy tíz évvel ezelőtt a kisebb cégek mellett a legnagyobb mobilgyártók is sorban jelentették be az androidos táblagépeiket. Az eladási kísérletük során központi elemnek bizonyult a „PC-gyilkosozás", a sajtósoknak és a marketingeseknek meggyőződésük volt, hogy a többségnél a tabletek le fogják váltani a laptopokat és az asztali PC-ket.

A kép csak illusztráció Forrás: Karolina Grabowska / Pixabay

A vevők java szkepticizmussal fogadta jövőképet, most pedig ott tartunk, hogy a Samsung / Huawei / Lenovo / Nokia négyesen kívül nagy márkák már emberemlékezet óta nem dobtak piacra androidos tabletet, miközben az Apple iPadeket még mindig cukorkaként veszik világszerte.

Az androidos táblagépek bukásának talán legfontosabb okát nem a gyártók jelentették, hanem az eszközökön a mai napig rossz felhasználói élményt nyújtó Android. Valamilyen oknál fogva egy kis fellángolástól eltekintve a Google nem volt hajlandó komoly erőforrásokat fordítani a rendszer tabletekre szánt változatára, bár ezen a problémán egyes gyártók egyedi kezelőfelületekkel képesek voltak javítani. Viszont ők sem tudtak mit kezdeni azzal, hogy a Play Áruházban appokat publikáló fejlesztők nem optimalizálták a termékeiket a tabletes megjelenésre és kezelésre.

A 9to5Google beszámolója szerint a közelmúltban a Google újabb kezdeményezést indított az Android tabletekre való eljuttatása érdekében, az útjának egyengetésére még a robotos rendszert eredetileg fejlesztett vállalat egyik társalapítóját is sikerült visszahívnia, számos álláshirdetésben keres üzleti és műszaki munkatársakat a projekthez. Az egyik álláshirdetés szövege alapján a Google úgy gondolja, hogy „a számítástechnika jövője az erős és sokrétű tabletek felé tolódik".

A hirdetések alapján a Google újból megpróbálhatja jobban használhatóvá tenni a táblagépeken az Androidot, segítene a termékek készítése iránt érdeklődő gyártóknak implementálni a rendszert, továbbá a fejlesztőket is megpróbálná rábírni az appjaik tabletekre való optimalizálására.

A kezdeményezés nem meglepő annak fényében, hogy a Galaxy Z Foldhoz és a pletykált Pixel Notepadhez hasonló kettéhajtható mobilok korszakának beköszöntével újból érdemi problémává vált az Android rossz felhasználói élménye a táblagépeken, vagy jelen esetben tabletszerű eszközökön.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!