Március ismét a barlangok hónapja

barlang
A tatabányai Szelim-barlang egyik bejárata
Vágólapra másolva!
A "Barlangoljunk!" kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, hiszen nemzeti park igazgatóságok nem csupán a természet élő elemeinek megőrzéséért felelősek, hanem az élettelen természeti értékek megóvása is feladatkörükbe tartozik - mondta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára Budapesten, a Szemlő-hegyi-barlangban a szaktárca keddi tájékoztatása szerint.
Vágólapra másolva!

Eddig közel 4200 barlangot fedeztek fel és regisztráltak Magyarországon

Rácz András a "Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja" nyitórendezvényén kiemelte: változnak az igények, az emberek ma már egyre többször keresik az aktív kikapcsolódás lehetőségeit. A barlangok világába kalauzoláshoz a nemzeti parki igazgatóságok kínálnak egyre több lehetőséget - fogalmazott a közlemény szerint.

Az egyik leghíresebb: az aggteleki Baradla-cseppkőbarlang Forrás: MTI/Vajda János

Magyarországon a természeti környezet állapotának javítása mellett egyre nagyobb az igény a természetet bemutató infrastruktúrára, ezért azt folyamatosan meg kell újítani az érdeklődés fenntartásáért - világított rá az államtitkár a közleményben.

Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma,

illetve barlang járatainak hossza. Jelenleg mintegy 4200 barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza közel 300 kilométer.

A budapesti Pál-völgyi barlang egyik terme a "Szomorú-fűz" nevű cseppkő alakzattal Forrás: Wkimedia Commons /Joxy

Sikerüket, népszerűségüket bizonyítja, hogy

a nemzeti park igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt,

vagy vesz részt ilyen szakvezetésen, programon. Külön öröm, hogy a "Barlangoljunk!" kampány 2014-es elindulása óta csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, mely évi mintegy 1,6 millió főre tehető - sorolta az államtitkár a tárca tájékoztatása szerint.

Márciusban kedvezményekkel várják a barlangokat felkereső túrázókat

Budapestet méltán nevezik a barlangok fővárosának: a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek házai és utcái alatt barlangok, sőt jelentős kiterjedésű, különleges képződményekkel díszített barlangrendszerek találhatók.

Jelenleg 174 ismert barlang húzódik a főváros alatt,

melyek járatrendszere összesen meghaladja az 58 kilométert - ismertette az államtitkár.

A tatabányai Szelim-barlang egyik bejárata Forrás: Elter Tamás

Rácz András említést tett arról, hogy a Szemlő-hegyi-barlangot - amely babakocsival, illetve kerekesszékkel is látogatható - szokták Budapest "föld alatti virágoskertjének" is nevezni. A falain látható ásványkiválások változatos formái a barlang kiépített szakaszán is megcsodálhatók - írják a közleményben. Rácz András kiemelte, egész évben varázslatos föld alatti élményekben lehet részünk, ha Magyarország számos barlangjának egyikét választjuk kirándulási programnak.

A hazai barlangok rendkívül népszerű célpontjai a túrázóknak, és a természetkedvelőknek Forrás: Elter Tamás

Kiválóan alkalmas helyszín a túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz, hiszen a barlangok hőmérséklete télen-nyáron szinte állandó, kellemes klímával várják a látogatókat - írják a közleményben. Az államtitkár a közleményben hangsúlyozta,

ennek jegyében pedig márciusban kedvezményekkel várják az érdeklődőket nemzeti parkok.

Az Aggteleki Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is több helyszínen és időpontban kínál lenyűgöző kirándulásokat egész márciusban a földfelszín alatt.

Részlet a Tapolcai-tavasbarlangból Forrás: Magyar Nemzeti Parkok

Ebben az időszakban mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, világító testekkel és korlátokkal ellátott barlangok, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségeket biztosítanak - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

(Forrás: MTI)