Változatos eszközökkel kínozta foglyul ejtett áldozatait két nő Nyírábrányban

rendőrszalag, rendőrség
Vágólapra másolva!
A Debreceni Törvényszék február 28-án hirdetett ítéletet annak a két nőnek az ügyében, akik nyírábrányi házukba csaltak embereket, ahonnan nem engedték ki, sőt meg is kínozták őket. Anya és lánya emberek bizalmába férkőzve csapta be áldozatát, akik csak akkor menekülhettek meg, ha fizettek nekik. A másodfokú bíróság jogerős ítéletéig a törvényszék elrendelte a két nő bűnügyi felügyeletét.
Vágólapra másolva!

A fiatalabb nő prostituált volt Debrecenben, amikor lánytestvérén keresztül egy ideiglenes szálláshelyén megismeredett egy férfival. 2019. augusztus 13-án a nőt meglátogatta az anyja a szálláson és a férfivel is találkozott. Az idősebb nő azonnal az egyedülálló, beteg, támogatásra szoruló ember bizalmába férkőzött és felajánlotta neki, hogy költözzön hozzájuk Nyírábrányba.

A kérést azzal indokolta, hogy az egyik lánya terhes és az idős férfi a gyermek apja.

A hiszékeny, érzelmileg befolyásolható, magányos, betegeskedő áldozat hitt neki és elment az idősebb nővel Nyírábrányra. Az anya magához vette a férfi kézitáskáját, amelyben a személyes okmányai mellett a bankkártyáját is tartotta. Anya és lánya közölte, hogy mindaddig nem kaphatja vissza, amíg nekik nem adja nekik oda a nyugdíját.

Mivel a férfi nem akarta megadni a bankkártyájához tartozó PIN kódját és a nyírábrányi házból el is akart menni, az idősebb nő kétszer megütötte.

2019. szeptember 6-áig a férfi a ház nyári konyhájában volt, ahonnan nem engedték ki, az ajtót is rázárták. A nehezen mozgó áldozattal rendszeresen kiabáltak, sőt, az idősebb nő rá is támadt.

A fenyegetések és az erőszak hatására a férfi még egy olyan okiratot is aláírt, amelynek tartalmát nem ismerte.

Végül 2020. szeptember 6-án reggel valahogy kimászott a nyári konyha ablakán és meg sem állt a település polgármesteri hivataláig. Ott segítettek neki és hívták a rendőrséget.

Amikor a rendőrök átkutatták a két nő otthonát, megtalálták a férfi nevére kiállított okiratokat. Ezeket a bankkártyájával együtt lefoglalták és visszadták az áldozatnak.

A nyomozás során kiderült, hogy a két nő korábban is tett már ilyet. 2019. augusztus 13-a után egy nőt is a nyírábrányi lakásukba csaltak. Pár nap múlva az anya elkérte tőle a személyes okmányait és a bankkártyáját. Mivel az áldozat bízott a két nőben, megadta nekik a bankkártyájához tartozó PIN-kódot. Másnap az anya azzal gyanúsította meg az áldozatot, hogy ellopott tőlük 25 ezer forintot és megfenyegette, hogy addig nem fogja elengedni a házból, ameddig a pénzt vissza nem adja.

Aztán a lánya rátámadt a rémült nőre.

Egy vascsővel ütötte az egész testén, majd később egy bőrből készült nadrágszíjjal is, így követelt tőle a pénzt.

Este a fiatalabb nő átvitte az áldozatot a nyári konyhába, ahol

egy műanyag pohárból forró vizet locsolt a combjára és egy seprűnyéllel is megütötte.

Ekkor már félmilliót követeltek tőle. Ez az áldozat végül szeptember 11-én tudott elmenekülni, a helyiektől kért segítséget.

A bíróság a két nőt, mint társtettest két rendbeli emberrablásban, testi sértésben és hétrendbeli okirattal visszaélésben mondta ki bűnösnek.

Az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlottat 5 év 4 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélete. A Debreceni Törvényszék döntése nem jogerős, mert az ügyészség súlyosítás, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés miatt jelentettek be fellebbezést. A másodfokú bíróság jogerős ítéletéig a törvényszék elrendelte a két nő bűnügyi felügyeletét. Ez a végzés jogerőre emelkedett.