Maradnak az árak a hazai gabonapiacon

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ aratás kombájn KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ munkagép szántóföld TÁJ TÁRGY árpa gabona NÖVÉNY magyar mezőgazdaság Magyarország
Kozármisleny, 2019. június 28. Őszi árpát tölt utánfutóba egy kombájn Kozármisleny közelében 2019. június 28-án. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Megakadályozhatja az árak elszállását a hazai gabonapiacon a kormányzat által elrendelt exporttilalom. Bár egyelőre ellátási gondoktól nem kell tartani, az intézkedés a legnehezebb helyzet előálltakor is biztosítja a hazai szükségletek kielégítését. A piaci szereplőket váratlanul érte a kabinet döntése, számos részletszabályban várnak útmutatást a szaktárcától - ismerteti keddi számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A napilap cikke szerint nehéz helyzetben is garantálja a hazai lakossági fogyasztók és az állattenyésztési ágazat ellátását a kormány által bevezetett exporttilalom. Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta:

az intézkedés nem tiltja be teljeskörűen a gabona külföldre szállítását, csupán megteremti a lehetőségét annak, hogy az agrárminiszter szükség esetén megakadályozza a magyar gabona kivitelét az országból.

A szakember szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az érintett termékek egy részéből, például búzából, árpából és kukoricából jelentős exporttöbbletünk van, a teljes tilalom pedig komoly bevételkiesést okozna az ágazatnak.

Az export tehát fennmarad, de ezt vélhetően csak olyan mennyiségig engedélyezik, ami az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti és nem okoz árrobbanást a piacon - hívta fel a figyelmet.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy az orosz-ukrán háborús helyzet miatt jelentős áremelkedés kezdődött a világpiacon, ami előrevetíti, hogy a hazai termények iránt is erősebb kereslet lesz a következő hetekben. Oroszország és Ukrajna jelentős gabonaexportőr országok, éves szinten - a két állam összesen - mintegy százmillió tonnát exportál, aminek durván a felét a búza teszi ki. Nem csoda tehát, ha a fegyveres konfliktus kirobbanása miatt jelentős félelem alakult ki a piacon, sokan attól tartanak ugyanis, hogy a háború folyományaként leáll a két ország gabonakivitele.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

Regős Gábor elmondta,

a kormány célja, hogy megakadályozza a túlzott kiáramlást, azaz hogy az ukrán háború miatt kieső kínálat pótlására ne vigyenek ki Magyarországról túl sok terméket, ne következzen be itt hiány - akár az állattartóknak, akár például a malmoknak.

Hozzátette: a termeléskiesés egyelőre még csak feltételezés, nem látni, hogy a konfliktus mennyire húzódik el, illetve mekkora károkat okoz az ukrán mezőgazdasági termelésben.

A hazai gabonakereskedőket váratlanul érte a kormány importtilalommal kapcsolatos döntése. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára szerint a piaci szereplők nem voltak felkészülve egy azonnali hatású intézkedésre.

A szakember úgy látja, hogy a hazai ellátást egyelőre nem veszélyezteti semmi, az orosz-ukrán konfliktus ugyanakkor valóban járhat keresletnövekedéssel a külföldi piacokon. Magyarország minden évben több gabonát termel, mint amennyit felhasznál, a hazai piac ellátása még a legrosszabb évben is biztosítható - mondta.