A legfontosabb programok március 15-én: Békemenet és Orbán Viktor beszéde a Kossuth téren

Békemenet, felvonulás, tömeg
Budapest, 2021. október 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezés az Erzsébet téren 2021. október 23-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik legmeghatározóbb eseménye, a modern nemzeti identitás kialakulásának legfontosabb lépése volt, mivel egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el a sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Habsburg-ház csak az Orosz Birodalom katonai beavatkozásával tudott győzedelmeskedni. Az 1848–49-es szabadságharc a magyar nemzet történetének talán legismertebb háborús konfliktusa. Most, az orosz-ukrán háború és egy választás árnyékában egy történelmi pillanatban emlékezik az ország az egyik legikonikusabb nemzeti ünnepünkre. Válogatásunkból kiderül, mik a legjelesebb és legfontosabb események, amelyekre várják az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

Békemenet most valóban a békéért

Bár az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapjára tervezett programok idén már március 12-én elkezdődnek a Múzeumkertben, a budai várban és a Várkert Bazárban, a legjelesebb esemény 15-én lesz. A Békemenetet a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szervezi, és még több embert várnak, mint az utolsó demonstráción, október 23-án.

A békés tüntetés a nemzeti egységért és a békéért 12 órakor kezdődik a Komjádi uszoda előtt, onnan fog a tömeg átmenni a Margit hídon, át a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Csizmadia László tájékoztatása szerint a mozgássérültek részére a színpadhoz közel elkülönített helyet biztosítanak, ahol magyar paralimpikonok kifejezik, hogy a béke pártján állnak.

Budapest, 2021. október 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezés az Erzsébet téren, 2021. október 23-án. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A legfőbb programpontok:

  • 12:00 óra: gyülekező a Komjádi uszoda előtt
  • 14:00 óra: a tömeg elindul az Elvis Presley tértől
  • 15:00 óra: a Kossuth téren ünnepi beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök

A nemzeti ünnep főbb eseményei:

  • Március 12-én kezdődnek a programok koncertekkel és gasztrovásárral
  • Szombattól a budai várban és a Várkert Bazárban családi programok és ingyenes kiállítások lesznek
  • Március 14-én adják át a Kossuth-, illetve Széchenyi-díjakat
  • Március 15-én délelőtt zászlófelvonás a Kossuth téren

Óriásvidrák várják a kicsiket az Állatkertben
Az ünnepi hosszú hétvégén számos program várja azokat is, akik a Fővárosi Állat- és Növénykertbe látogatnak. Délelőtt 10-től délután 4-ig egymást követik majd az állatbemutatók, tréningek és látványetetések. A hosszú hétvégén mutatkoznak be az állatkert legifjabb óriásvidrái is.

Plácido Domingo vezényel az Opera nyitógáláján

A neoreneszánsz palotának, amely először 1884-ben nyitotta meg kapuit I. Ferenc József magyar király jelenlétében, 2017-ben kezdődött meg a teljes körű felújítása. Az öt évadon át tartó nagyszabású helyreállítás és korszerűsítés során restaurálták az Ybl Miklós tervezte épület homlokzatát, korszerűsítették a színpadtechnikát, javították az akusztikát, átalakították a zenekari árkot. A megújult Andrássy úti intézmény ünnepi hangversennyel indítja hivatalos működését. Március 12-én Plácido Domingo vezényli a gálakoncertet, egy nappal később a Hunyadi László ősváltozatából készülő produkcióval debütál rendezőként Ókovács Szilveszter, bemutatva az újranyitott Operaház művészi és technikai lehetőségeit. Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett is visszatér a dalszínházba, Sir Kenneth MacMillan pazar kiállítású Mayerling című darabját mutatják be. Márciusban újraindulnak a vezetett épületlátogató túrák is.

A Magyar Állami Operaház nagyszabású felújítása 2017-ben kezdődött. Ünnepélyes megnyitó keretében március 15-től megint elérhetőek műsoraik a nagyközönség számára Fotó: Hirling Bálint - Origo

Megnyílik a Széll Kálmán téren a felújított Pénzmúzeum is

A márciusi Ifjak 12 pontjukban követelték egy önálló jegybank létrehozását. A Magyar Nemzeti Bank e jeles nap évfordulóján, 2022. március 15-én nyitja meg az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont kapuit a nagyközönség előtt. Európa leglátványosabb pénzmúzeumának létrehozásával a jegybank kiemelt célja, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése elérhető legyen a társadalom minden szegmensének, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Pénzmúzeumban a látogatók élményalapon és interaktív módon fedezhetik majd fel a pénz világát.

Várja az érdeklődőket a harmadik konzervatív közösségi tér, a Scruton VP.

A világhírű brit konzervatív filozófus, Sir Roger Scruton után elnevezett közösségi tér immáron a harmadik "Scruton" lesz Budapesten, ahol találkozókat lehet megbeszélni, és tartalmas programokon részt venni. A megnyitón kávékülönlegességekkel és Szalóki Ági-koncerttel várják az érdeklődőket. A belépés regisztrációhoz kötött.