Messi-Ronaldo párharc is összejöhet a vb egyenes kieséses szakaszában

Cristiano Ronaldo portugál válogatott Portugália
Portugal's forward Cristiano Ronaldo reacts during the 2022 FIFA World Cup Qualifier knockout round play-off football match between Portugal and Turkey at the Dragao stadium in Porto, Portugal, on March 24, 2022. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto) (Photo by Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Péntek este kisorolták a 2022-es katari világbajnokság csoportbeosztásait. Halálcsoport nem, de igazán izgalmas párharcok bőven lesznek már a csoportkörben is. Kiemelkedik közülük a Spanyolország-Németország összecsapás, ahol a 2010-es és a 2014-es világbajnok találkozik ismét. Latolgattuk az esélyeket, megnéztük, hogyan alakulhatnak a csoportok és azt is, hogy milyen párharcok jöhetnek össze az egyenes kieséses szakaszban.

A labdarúgó-világbajnokságok 92 éves történetében példa nélküli sorsolást tartottak pénteken este Dohában, ugyanis a 32 kiadó helyből egyelőre csak 29 kelt el, további három a koronavírus-járvány, valamint az ukrajnai háború következményeként a tervezettnél jóval hosszabbra nyúló selejtezősorozat miatt kérdőjeles.

A sorsolásnál fontos szempont volt, hogy a csoportkörben - az európaiak kivételével - azonos zónából érkezettek nem kerülhettek össze.

A 2022-es világbajnokság csoportbeosztása:

A sorsoláson véglegesítették, hogy a Hollandia-Szenegál nyitómeccsel veszi kezdetét a világbajnokság november 21-én.

Hollandiának, Angliának és a címvédőnek is kedvezett a sorolás

Az A csoportban a házigazda katari válogatott Hollandiával, Szenegállal és Ecuadorral került össze. A háromszoros vb-ezüstérmes hollandoknak tehát kedvezett a sorsolás, ugyanis az erőviszonyokat tekintve toronymagasan kimagaslik a csoportjából. Ettől függetlenül Luis van Gaal szövetségi kapitány nem volt maradéktalanul elégedett.

- mondta a holland mester.

Megfiatalított csapattal utazik a vb-re Hollandia Forrás: AFP/John Thys

Hollandiához hasonlóan az Eb-ezüstérmes angolok is könnyű csoportba kerültek. Gareth Southgate csapata a B-kvartettben Irán ellen kezdi meg szereplését a tornán, ahol sorrendben az Egyesült Államokkal és a skót,ukrán,walesi trió egyike ellen fejezi be a csoportkört. Érdekesség, hogy Anglia a 2010-es vb-n is összekerült az amerikai válogatottal, azonban hiába vezetett már a negyedik percben Steven Gerrard góljával, végül nem sikerült nyernie.

Anglia története során másodszor fog majd pályára lépni a világbajnokság nyitó napján, legutóbb 1966-ban volt erre példa, akkor végül (először, s ez idáig utoljára) vb-győzelmet ünnepelhetett.

"Az amerikai és az iráni csapattal sem játszottunk mostanában, a harmadik ellenfelünk pedig egyelőre ismeretlen, de a legnagyobb valószínűség szerint összejöhet egy brit derbi a csoportkörben. Az elsődleges célunk az, hogy továbbjussunk a csoportból.

– mondta a sorsolás után érthetően elégedetten az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate.

Gareth Southgate elégedett volt a sorsolás után Forrás: AFP/Franck Fife

"Szerintünk ez egy jó csoport. A világbajnokságon minden ellenfél ellen nehéz. Anglia ellen izgalmas mérkőzés vár ránk, Iránt változatos ellenfélnek tartom, amely jól teljesített a selejtezősorozatban, és majd meglátjuk, hogy ki lesz a harmadik ellenfelünk. Összességében tehát elégedett vagyok" – mondta az amerikai válogatott szövetségi kapitánya, Gregg Berhalter, aki ejtett néhány szót az angol kollégájáról.

A C csoportba Argentína, Mexikó és Lengyelország került, Szaúd-Arábiával egyetemben, így sor kerülhet a Messi–Lewandowski párbajra. Viszont Mexikó, amely 1994 óta minden vb-n szerepelt, beleszólhat a sorrend kialakulásába. Érdekesség, hogy Argentína és Mexikó 2006-ban és 2010-ben is találkozott egymással, mind a kétszer az argentinok jutottak tovább a nyolcaddöntőben.

Lionel Messi győzelemre vezetné Katarban az argentin csapatot Forrás: AFP/Jose Jacome

"Jók vagyunk, és hiszek magunkban. A sorsolást illetően nem panaszkodhatunk, de nem is lehetünk elégedettek. Mexikót jól ismerjük, Lengyelország legyőzte Svédországot, Szaúd-Arábia pedig nagyon jó volt a selejtezőben. Tisztelünk minden ellenfelet, ez egy nehéz csoport" - mondta diplomatikusan az argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni.

A címvédő franciák számára kedvező volt a sorsolás, ugyanis Dánia Tunézia, valamint az interkontinentális pótselejtezőn sikeres Peru/Arab Emírségek/Ausztrália hármas egyike vár majd rá.

A vb-k történetében Franciaország harmadszor fog összecsapni Dániával a csoportkörben, ebből kétszer, 1998-ban és 2018-ban a torna végén a franciák emelhették magasba a trófeát.

Kylian Mbappé a világbajnoki trófeával 2018-ban Forrás: AFP/Franck Fife

A német-spanyol a csoportkör legnagyobb rangadója

Az E csoportban ott vannak a 2010-ben vb-győztes spanyolok, valamint a 2014-ben vb-aranyérmes németek. A két együttes a második fordulóban fog egymással találkozni, ami alighanem a csoportelsőségről fog dönteni. Németország és Spanyolország negyedik alkalommal fog találkozni egymással vb-csoportkörében, ennél gyakoribb párharc nincs.

A németek számára amúgy kedvező lehet, mivel veretlenek maradtak a legutóbbi három egymás elleni meccsükön, eddig két német, egy spanyol siker és egy döntetlen a mérleg.

Spanyolország és Németország ötödször csap össze a vb-k történetében Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Grigoriy Sisoev

A két európai együttes mellé Japán, illetve a Costa Rica-Új-Zéland interkontinentális párharc győztese került, azonban a nagyok dolgába vélhetően egyik sem fog tudni beleszólni. A spanyolok szövetségi kapitánya, Luis Enrique meglehetősen magabiztosan nyilatkozott a sorsolás után.

"Meg akarjuk nyerni a vb-t. Nem fogunk változtatni a játékmódunkon, legyen szó barátságos mérkőzésről, Európa-bajnokságról vagy világbajnokságról. Teljesen nyilvánvaló a filozófiánk és a játékstílusunk. Minden meccsen nyerni akarunk, emiatt pedig az ellenfeleinknek nagyon nehéz dolguk lesz ellenünk. Bárki legyőzhet minket, de mi is bárkit legyőzhetünk" - fogalmazott Luis Enrique.

A spanyol tréner nem akart messzemenő következtetéseket levonni a csoportjukról, ugyanis szerinte sok múlik majd azon, hogy ki milyen formában érkezik a világbajnokságra, azonban elismerte, hogy volt egy rivális, amelyiket mindenképpen szerette volna elkerülni.

Igazi futballhatalom, és az edzőváltás óta rengeteget fejlődtek. Viszont mi is komoly erőt képviselünk" – mondta Luis Enrique.

A F csoportban a végső győzelemre is esélyes Belgium Marokkóval, Horvátországgal és a vb-re 36 év után kijutó Kanadával került össze.

Belgium ismét esélyesként vág neki a tornának Forrás: AFP/Paul Ellis

"Komoly kihívások várnak majd ránk. Jó, hogy egy kicsit később kezdjük a tornát, így a felkészülésünk egy kicsit hosszabb lehet. Marokkót jól ismerjük, Kanada pedig erős selejtezőt vívott, úgyhogy ellenük is szoros meccsre számítok. Horvátországot senkinek sem kell bemutatni, nem érdemtelenül lettek négy éve ezüstérmesek Oroszországban" – mondta Roberto Martinez, a belga együttes szövetségi kapitánya.

"Félelem nélkül fogunk pályára lépni, tudván, hogy már történelmet írtunk"

– ígérte a kanadai szövetségi kapitány, John Herdman.

A G csoportban a FIFA-világranglistán friss éllovas brazilok a svájciakkal, szerbekkel és kameruniakkal találkoznak. Érdekesség, hogy négy éve ugyancsak Svájccal és Szerbiában került össze az ötszörös világbajnoknak, akkor két győzelemmel és egy döntetlennel csoport elsőként jutott tovább a svájci együttest megelőzve.

Szerbia és Svájc komoly erőtképvisel, pótselejtezőre kényszerítették Portugáliát és Olaszországot, de a kameruni csapat is nagyon erős" – mondta a brazil válogatott szövetségi kapitánya, Tite.

Ismerős ellenfeleket kapott az ötszörös győztes Brazília Forrás: Sputnik via AFP/Anton Denisov

A vb-győzelemre esélyes válogatottak közül a Cristiano Ronaldo vezette portugál csapat Uruguayt, Dél-Koreát és Ghánát kapta. Ez pedig azt jelenti, hogy 2010 után megismétlődik minden idők egyik legemlékezetesebb vb-meccsének a visszavágója, vagyis az Uruguay-Ghána mérkőzés. A végig elképesztően pörgős meccsen Luis Suárez hatalmasat védett a gólvonalról, Washington Sebastián Abreu Gallo pedig drámai helyzetben, utolsó tizenegyesrúgóként "panyenkás" mozdulattal juttatta elődöntőbe a dél-amerikai csapatot.

"Félig teli és félig üres a pohár. Ha az előző világbajnokságot nézzük, akkor Uruguay a legesélyesebb, viszont ha a helyezést nézzük, akkor Portugália a csoportfavorit. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk Ghánáról és Dél-Koreáról sem, mindkét csapatnak jó játékosai vannak. Dél-Koreának ráadásul portugál edzője van Paulo Bento személyében, aki nagyon jó munkát végzett az ázsiai csapatnál" – fogalmazott Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya.

Így alakulhat az egyenes kieséses szakasz

A negyeddöntőben az A csoport győztese a B csoport második helyezettjével fog összecsapni, vagyis vélhetően Hollandia az Egyesült Államokkal vagy az európai pótselejtezőből kijutó csapattal, azaz a Skócia/Ukrajna-Wales párharc győztesével.

Amennyiben a B csoportban a papírforma érvényesül, úgy Anglia a nyolcaddöntőben a harmadik világbajnokságára készülő Szenegállal találkozik. Meglepetés lenne tehát, ha az angolok nem lennének ott a legjobb nyolcban. A negyeddöntőben a végső győzelemre is esélyes angolok akár a címvédő franciákkal is találkozhatnak. A Sky Sports a Twitteren osztott meg egy lehetséges utat az angolok számára a döntőig, ahol az ötszörös győztes brazilokkal találkozhatnának.

Argentína csoportelsősége szinte borítékolható, így Messiék akár Dániával is találkozhatnak a nyolc között. A második helyért már kiegyenlítettebb lesz a párharc, Mexikó és Lengyelország között dőlhet el, a győztes pedig vélhetően a D csoport elsőjével, vagyis a címvédő franciákkal találkozik a legjobb 16 között.

Ronaldóval kijutott a vb-re Portugália, de vajon, meddig jut a tornán? Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Az E csoportban minden bizonnyal hatalmas lesz a harc az első helyért Spanyolország és Németország között, azonban bárhogy is alakul a sorrend, mindkettejük számára a nyolcaddöntőben nehéz ellenfelek jöhetnek, mivel az F csoportból Belgium és Horvátország lesz vélhetően a két továbbjutó.

Ezen kívül a nyolcaddöntő másik slágermérkőzése lehet a Brazília-Portugália, de könnyen összejöhet egy dél-amerikai rangadó Uruguay csapatával.

Az alsó ágban, vagyis az E,F,G,H csoportban tehát olyan csapatok versengenek majd mint Brazília, Portugália, Spanyolország, Németország, Horvátország, Belgium vagy épp Uruguay.

Az azonban talán kijelenthető, hogy

a felső ág, ahol a hollandok, angolok, argentinok, franciák, valamint a dánok vannak, elsőre könnyebbnek látszik.

Nyolcaddöntő párosításai:
A1-B2
C1-D2
D1-C2
B1-A2
E1-F2
G1-H2
H1-G2
F1-E2

Összejöhet a Cristiano Ronaldo-Lionel Messi párharc?

Elméletileg van rá esély, de ahhoz mindkét válogatottnak azonos helyen kell végeznie a csoportjában, vagyis Portugália és Argentína csak akkor kerülhet külön ágra, ha mindketten elsők, vagy mindketten másodikok lesznek kvartettjükben.

A vb pontos menetrendjét ide kattintva tekintheti meg.

A világversenyt 2022. november 21. és december 18. között rendezik.