Ferenc pápa: Az emberek békét akarnak

pope Horizontal
Pope Francis waves to the crowd during his Regina Coeli prayer from the window of the apostolic palace overlooking St. Peter's Square on April 24, 2022 at the Vatican. (Photo by VINCENZO PINTO / AFP)
Vágólapra másolva!
A politikusok az emberekre hallgassanak, akik békét akarnak - szorgalmazta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében, melyben a húsvétot ünneplő ortodoxokat is köszöntötte.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa kijelentette, az emberek békét akarnak.
A szokás szerint az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából mondott beszéde végén az egyházfő hosszan szólt az ukrajnai háborúról.

A pápa ismételten tűzszünetet szorgalmazott,

amit a békére utaló szándék "minimális és kézzel fogható" jelzésének nevezett. A háborús támadások leállítását sürgette a szenvedéstől elgyötört lakosság érdekében.

Az ortodox húsvét alkalmával köszöntötte a keleti egyházaknak az ünnepet most tartó hívőit. "Isten adja nekünk vissza a békét, melyet a barbár háború megsértett" - mondta a katolikus egyházfő.
Hozzátette: "szomorú, hogy (a húsvét) az összes keresztény számára szent és ünnepélyes napjaiban erősebben hallani a fegyverek halálos zaját mint a feltámadást hirdető harangok zúgását, és szomorú hogy a fegyverek egyre inkább átveszik a szavak helyét".

Ferenc pápa a Vatikánban 2022. április 24-én Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

"Mindannyiatoktól azt kérem, erősítsétek a béke érdekében mondott imákat, és legyen bátorságotok kimondani és kinyilvánítani, hogy a béke lehetséges. A politikai vezetőket arra kérem, hallgassák meg az emberek szavát, akik a békét akarnak, nem a konfliktus növekedését" - mondta a pápa. Szavait mintegy negyven ezren hallgatták a Szent Péter téren a Vatikán közlése szerint.

Ferenc pápa délelőtt a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét az isteni irgalmasságnak szentelt vasárnap. Az egyházfő a szertartás nagy részén ülve maradt a napokban kiújult térdfájdalmai miatt.