Le kell mondania Hadházy Ákosnak?

Vágólapra másolva!
Hadházy Ákos évek óta botránypolitizálásban utazik, nem jár be a munkahelyére, és most is ezzel próbálkozik - de lehet, hogy most elszámolta magát. Azok után, hogy az alakuló ülés bojkottjára hívta fel az ellenzéket, majd a Momentum előbb támogatta, aztán visszalépett – hiszen kell nekik a pénz – egyedül Hadházy volt az, aki nem tette le a parlamenti esküjét. Hadházy Ákos így nem vehet részt az üléseken és a bizottságok munkájában, és tisztségre sem választható meg, javadalmazást sem kap – derült ki az alakuló ülésen. Szánalmas módon egy vidéki kistelepülésen bohóckodott, ahol „alternatív esküt tett", ezzel is kicsúfolva a jogszabályokat, és szembe köpte saját szavazóit. Ugyanis szavazóinak nem lesz képviselete a Parlamentben, ráadásul azt, hogy mikor teheti le parlamenti esküjét, a házelnök határozza meg, ennek időpontja egyelőre bizonytalan. Az Origo kérdéseket küldött a baloldali pártoknak, hogy Hadházy Ákosnak le kell-e mondania országgyűlési képviselői mandátumáról, hiszen megszegte a baloldallal kötött megállapodását. Bekönyörögte magát az összefogásba, tulajdonképpen a baloldalnak köszönheti, hogy indulhatott az előválasztáson, majd végül megszegte ezt, hiszen egyik baloldali frakcióba sem ül be - márpedig az előválasztási bohóckodásnak ez volt a feltétele. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük!
Vágólapra másolva!

A választásokon történelmi vereséget szenvedett a baloldal, ráadásul az elért kétharmados Fidesz-győzelem annak is ékes bizonyítéka, hogy

az ellenzéki előválasztásnak nevezett cirkusznak semmi értelme sem volt.

Hiába kötöttek a baloldali pártok különféle megállapodásokat akár a jelöltekről, akár hoztak etikai kódexet, és fogadtak el szándéknyilatkozatokat, azok betartását éppen ők nem tartották fontosnak.

Legutóbb a Momentum szegte meg az előválasztásnak nevezett cirkusz általuk is aláírt dokumentumban vállalt kötelezettségét, amikor a kötelezően előírt befogadó nyilatkozatot kiadták.

Hadházy nemrégiben még Fekete-Győrrel ment tüntetni Fotó: Polyák Attila - Origo

Nemrégiben pedig az alábbi nyilatkozatot tették:

Azzal, hogy csökken a frakció létszáma, a Momentum jelentős – milliós nagyságrendű – támogatástól esik el.

Hadházy még 2021 februárjában "bútorozott össze" a Momentummal, amikor Fekete-Győr András bejelentette, hogy Hadházy Ákos, akkori független országgyűlési képviselő a Momentum színeiben indul a 2022-es választásokon és az azt megelőző előválasztáson, méghozzá Budapest 8-as választókerületében, Zuglóban.

Hadházy Ákost a botránykeltés élteti, a saját választóinak képviselete nem számít neki Forrás: MTI/Sóki Tamás

Hadházy megszegte a megállapodást

A történethez hozzátartozik, hogy

a legfőbb kérdés jelenleg az, hogy mi lesz Hadházy Ákos országgyűlési képviselői mandátumával, hiszen megszegte a baloldallal kötött megállapodását.

Hadházy számító módon bekönyörögte magát a Gyurcsány Ferenc vezette összefogásba, és a baloldalnak köszönheti, hogy indulhatott az előválasztáson, majd végül megszegte a velük kötött megállapodását, miszerint beül majd valamelyik baloldali frakcióba.

Végül egyik baloldali frakcióba sem ül be, ráadásul az esküjét sem tette le az alakuló ülésen. Ha ez pedig nem lenne elég, még a baloldali képviselőket is arra buzdította, hogy bojkottálják az ülést, ne vegyenek azon részt.

Hadházy Ákos 2019. október 21-én. Sokan ezt tartják a parlamenti demokrácia mélypontjának Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jól látszik, hogy a botránypolitikus befolyása mára már a baloldalon is nulla, mivel egyetlen képviselő sem csatlakozott a magánakciójához.

Az előválasztás és a Momentum-Hadházy megállapodás pillanataiban még szívélyesnek tűnt a politikai kapcsolat, ugyanakkor most a Momentum egyértelműen kihátrált Hadházy mögül, ráadásul Fekete-Győr András még levelet is írt Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének, hogy a Momentum frakciója részt fog venni az Országgyűlés alakuló ülésén. Végül így is történt (igaz, közben ki-be vonulgattak Gyurcsányt követve).

A baloldalnak is elege van Hadházyból

Ahogyan arról korábban írt az Origo, egy biztosnak látszik, hogy

egyedül és egyben frakció nélkül maradt Hadházy Ákos. A botránypolitikus persze később majd esküt fog tenni, mert őt is nagyon megviselné, ha elesne attól a több tízmillió forinttól, amit 2026 tavaszáig kereshet.

Ezért a pénzért érdemben korábban sem dolgozott meg, és most sem a munkára, hanem a hisztérikus botrányokra készül.

Az Origo kérdéseket küldött a Demokratikus Koalíció, az LMP, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és a Momentum sajtóosztályának, hogy vajon le kell-e mondania Hadházy Ákosnak az országgyűlési képviselői mandátumáról azért, mert megszegte a megállapodást, de ez idáig nem kaptunk választ. Amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük!