Átvágatta kutyái hangszalagjait a karcagi állatkínzó szaporító

börtönbe kerülhet a karcagi állatkínzó
börtönbe kerülhet a karcagi állatkínzó
Vágólapra másolva!
Állatkínzás miatt emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség egy 32 éves férfi ellen. Az ebszaporításból élő karcagi férfi 148 kutyát tartott kisméretű kennelekben, megfelelő táplálék és orvosi ellátás nélkül. Az állomány felének elvágatta a hangszálait, hogy a szomszédok ne vegyék észre, milyen sok kutyát tart. Az ügyészek indítványozták, hogy a férfi kerüjön börtönbe.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi 2020 őszén Karcagon, két családi ház udvarán összesen 148 kutyát - mopsz, spániel, uszkár, spicc, westie és bichon fajtát - nevelt tárolóhelyiségekben és ólakban a szaporulat eladása céljából.

A sötét, szűkös kennelekben rossz hűtőszekrények, hűtőládák szolgáltak az alultáplált, szomjaztatott ebek pihenő- és fekhelyéül.

börtönbe kerülhet a karcagi állatkínzó Forrás: Police.hu

A korlátozott mozgási lehetőségek miatt a felnőtt állatok karmai túlnőttek. Az alom és a rendszeres takarítás hiánya miatt pedig az ebek szőrzete nagyon koszos volt, sokuk mancsát felmarta a vizelet és az ürülék. A nagyfokú elhanyagoltság, a zsúfolt tartás miatt 46 kutyánál viselkedészavar alakult ki.

A méltatlan tartási körülményeken túl a férfi a szükséges orvosi ellátást sem biztosította a megélhetését szolgáló állatoknak.

brutális körülmények között tartotta az állatait a karcagi szaporító állatkínzó Forrás: Police.hu

Ennek következtében több, mint az állomány fele bőrbetegségekben, fogínybetegségben és hallójárat gyulladásban szenvedett. Közülük hatnál visszafordíthatatlan egészségkárosodás alakult ki, amelyet az idejében biztosított állatorvosi ellátás megelőzhetett volna.

A szaporító telepet működtető férfi igyekezett leplezni környezete előtt, hogy milyen sok kutyája van, ezért megbízást adott egy másik férfinak arra, hogy a folyton csaholó kutyák hangszálait vágja el. A megbízott ismeretlen férfi 2018 és 2020 között

összesen 70 állat hangszálait távolította el altatásban.

a két háznál talált 148 kutyát állatvédők mentették meg Forrás: Police.hu

A férfi úgy bukott le, hogy a Karcagi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársa előzetes egyeztetés alapján megjelent a hatósági állatorvossal általános ellenőrzés céljából a háznál 2020. szeptember 23-án. A nyomozók megállapították, hogy a kutyák tulajdonosa egy másik házban lakik, ezért oda is elmentek, és ott is találtak kutyákat. Olyanokat is, amelyek már nem tudtak ugatni.

több fajta kutyát kínzott a karcagi férfi Forrás: Police.hu

A férfit azonnal elfogták és a Karcagi Rendőrkapitányságra vitték, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. Miközben beismerő vallomást tett,

a rendőrök átkutatták az otthonát, ahonnan több millió forintot foglaltak le.

A 148 kutyát állatvédők vitték el.

Az ügyészek a vádiratban indítványozták, hogy a bíróság börtönben letöltendő szabadságvesztést szabjon ki a vádlottal szemben és tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Az ügyészi indítvány alapján a férfira – amennyiben beismeri tettét – egy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés vár. Az ügyben a Karcagi Járásbíróság dönt.