Vágólapra másolva!
A Real Madrid rekordot jelentő 14. BEK/BL-győzelmét aratta a Liverpool ellen, ám a mérkőzés nem csupán a spanyol gigász újabb sikere miatt maradt emlékezetes. A lefújást követően a madridiak német középpályása, Toni Kroos rövid interjút adott, ám nagyon dühös lett a riporter ostoba kérdései miatt, akinek feldúltan válaszolt, majd egyszerűen faképnél hagyta. A nemzetközi sportvilágban rengeteg alkalommal fordult elő, hogy világsztárokat hozott kínos helyzetbe egy-egy kellemetlen kérdés, de szép számmal akad magyar vonatkozású példa is. Az alábbi összeállításban a legérdekesebb eseteket mutatjuk be.

Toni Kroos porig alázta a riportert a BL-döntő után

Kezdjük az összeállítást a legfrissebb esettel! A Liverpool elleni BL-döntőben ezúttal is szinte hiba nélkül játszó német futballistát egy honfitársa kérdezte a meccs után, bár valószínűleg a riporter ezt azóta is bánja. Az immár ötszörös BL-győztes sztár már az első kérdésre is idegesen válaszolt, majd amikor a riporter azzal jött, hogy az első félidőben bajban volt a Real, felment benne a pumpa:

mondta neki és faképnél hagyta.

Gareth Bale elmenekült a kérdés elől

Szintén Real-játékoshoz köthető a következő eset, bár Gareth Bale a walesi válogatott egyik meccse után kapott kellemetlen kérdést. A tavalyi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Wales 4-0-ra kikapott Dániától és búcsúzott a tornától. A súlyos vereség után a csapat legnagyobb sztárja érthetően nem volt túl vidám, ráadásul a riporter is olyat kérdezett tőle, amire nem akart válaszolni.

A mérkőzés utáni interjúban Bale azt a kérdést kapta, hogy ez volt-e az utolsó meccse a nemzeti csapatban, ám a Real sztárja meg sem várta a mondat végét, azonnal otthagyta a riportert.

A walesiek megbízott szövetségi kapitánya, Robert Page az eset után védelmébe vette a játékosát.

"Miért válaszoljon a jövőjét érintő kérdésre? Számomra ez egy érzéketlen kérdés volt. Mi volt a kérdés célja azok után, hogy egy vereséget követően éppenhogy lejött a pályáról? Az érzelmek ilyenkor tombolnak, jól tette, hogy odébbállt összeszedni a gondolatait" - mondta az edző.

nyilatkozta később Bale, miután valamelyest lenyugodott.

Káromkodott a Chelsea BL-győztes sztárja

A Bajnokok Ligája döntőjét tavaly a Chelsea nyerte 1-0-ra a Manchester City ellen. A hármas sípszó után a mérkőzés egyetlen találatának szerzőjét, a német válogatott Kai Havertzet kérdezték, aki a második legfiatalabb német góllövő lett a BL-döntők történetében.

A 22 éves játékos a Chelsea legdrágább labdarúgója lett, miután 2020 szeptemberében mintegy 80.5 millió euróért cserébe Londonba igazolt a Bayer Leverkusentől. Arra az ostoba kérdésre, hogy milyen érzés a legdrágább játákosnak lenni, Havertz nemes egyszerűséggel csak annyit válaszolt:

Kai Havertz nem válogatta meg a szavait a BL-győzelem után Forrás: AFP/David Ramos

Kapusnak hitték a gólképtelen német csatárt

A Chelsea másik játékosát, a szintén német válogatott Timo Wernert tavaly nyáron hozta kínos helyzetbe egy rendkívül felkészületlen riporter. Az Európa-bajnokság az angolok elleni nyolcaddöntős vereséggel ért véget a németek számára, így a csatár már a szabadságát töltötte és ellátogatott az ausztriai Spielbergbe, hogy személyesen lássa a Forma-1-es Stájer Nagydíjat. Ha már ott volt, akkor meg is állt egy interjúra, ám minden bizonnyal megbánta, mert egy nem túl jól informált riportert fogott ki.

hangzott a kérdés, amire a meglepett focista a maszkját megigazítva udvariasan annyit felelt, hogy "köszi, jól". A riporter hölgyet talán az zavarhatta meg, hogy Werner a négy Eb-mérkőzése közül egyszer sem tudott gólt lőni.

Pep Guardiolát zavarba hozták

A címvédő Manchester City idén januárban 12 megnyert Premier League-mérkőzés után veszített pontokat a Southampton otthonában. A City hatalmas mezőnyfölényben játszott a meccs utolsó fél órájában, ám csak az egyenlítésre futotta az erejéből. Guardiola ennek ellenére nem tűnt csalódottnak a találkozó után és úgy gondolta, hogy csapata most játszott a legjobban az idényben. Az interjút készítő riporter azonban ezt megkérdőjelezte, amitől a katalán tréner meglehetősen zavarba jött, majd dühösen rövidre zárta a beszélgetést.

"Gyanítom a szezon egyik legjobb teljesítményét nyújtottuk ma" - jelentette ki Guardiola magabiztosan.

tette fel a kínos kérdést a riporter.

Guardiola láthatóan zavarba jött a nem várt kérdés hallatán, ezért agresszívebb stílusra váltott, majd közel hajolva a mikrofonhoz azt felelte, hogy messze ez volt a legjobb. A riporter nem hagyta annyiben a dolgot és ki akarta szedni az edzőből, hogy miért gondolja így, mi tetszett leginkább csapata játékában, mire Guardiola szűkszavúan csak annyit mondott, hogy "minden".

José Mourinho kirohanásai

A kétszeres BL-győztes portugál edző többször is összetűzésbe került már a média különböző szereplőivel, könnyű kihozni a sodrából és nem mindig válogatja meg a szavait.

2015-ben a Chelsea edzőjeként egy Liverpool elleni vereség után nem volt hajlandó válaszolni a riporter kérdéseire a meccs után.

Mourinho minden felvetésre azt felelte, "nincs mit mondanom". Az egyetlen kérdés, amire válaszolt, az volt, hogy mit szólt hozzá, hogy a szurkolók a nevét skandálták a lefújás után. Erre annyit mondott, "a szurkolók nem hülyék".

A portugál tréner 2018-ban a Manchester United edzőjeként 3-0-s vereséget szenvedett el a Tottenhamtől az Old Traffordon, majd a meccs utáni sajtótájékoztatón magából kikelve távozott.

"Mi volt az eredmény? Három-null. Tudják ez mit jelent? Háromszor nyertem meg a Premier League-t.

fakadt ki Mourinho, majd kiment a teremből.

Idén áprilisban az AS Roma edzőjeként sem hazudtolta meg önmagát, amikor egy sajtótájékoztatón az egyik újságíró a háromvédős játékrendszerről kérdezte.

"Sokkal erőszakosabb kérdést vártam tőled. Hallottalak tegnap a rádióban, akkor sokkal agresszívabb, kritikusabb és erőszakosabb voltál.

alázta meg a riportert a portugál edző.

Tyson Fury nem akart a múltjáról beszélni

Természetesen nem csak a labdarúgás világában találni példát kínosan félbeszakadt interjúra. A nemrégiben visszavonuló nehézsúlyú ökölvívó, a profi karrierje során veretlen Tyson Fury 2018-ban három év kihagyás után tért vissza a ringbe, és az egyik mérkőzését megelőzően kérdezgette őt a riporter a múltjáról.

A világbajnok bokszoló korábban drogozott, depresszióba esett, önpusztító életmódot folytatott és homofób kijelentéseket is tett.

A riporter leginkább ezekbe a témákba szeretett volna belemenni, ám Fury megtagadta a választ a kérdésekre, mondván, csak ökölvívásról hajlandó beszélni, majd faképnél hagyta kérdezőjét.

Novak Djokovic családja véget vetett a sajtótájékoztatónak

A szerb teniszcsillag - aki oltatlansága miatt nem vehetett részt a januári Australian Openen - december 16-án pozitív koronavírustesztet produkált, majd 24 órával a teszteredmény után részt vett egy fiatal teniszezőknek rendezett díjátadó ünnepségen a belgrádi Novak Teniszközpontban, ahol több résztvevővel lefotózták, miközben nem viselt maszkot.

A világelső Novak Djokovic nem indulhatott az Australian Openen Forrás: AFP/Marco Bertorello

Nem sokkal azután, hogy a 20-szoros Grand Slam-győztes Djokovicot az ausztrálok kiengedték a bevándorlási őrizetből, a teniszsztár családja - édesanyja, Dijana, édesapja, Srdjan, nagybátyja, Goran és testvére, Djordje - Szerbiában nyilatkozott a sajtónak.

A konferencia során Djordjét megkérdezte az egyik riporter, hogy "igaz-e, hogy testvérének december 16-án valóban pozitív lett a tesztje, és tudatában volt annak, hogy koronavírusos?" Djordje így válaszolt: "Igen, a folyamat nyilvános volt, ahogy minden ezzel kapcsolatos dokumentum is törvényes volt."

Ezután egy másik riporter megkérdezte tőle, hogy "Djokovic december 17-én egy belgrádi rendezvényen volt?" A szüleivel folytatott rövid zúgolódó szóváltás után Djordje így válaszolt: "Rendben, ezt a sajtótájékoztatót elnapoljuk, egyelőre".

A Djokovic család a kínos kérdés hallatán a sajtótájékoztatót hirtelen befejezte, majd összekapaszkodva egy szerb népdalt kezdett el énekelni.

Dárdai Pál leszidta a fiáról kérdező újságírót

Amikor Dárdai Pál a Hertha edzője volt, többször is a kezdőcsapatba állította középső fiát, Mártont, aki remek játékkal szolgálta meg a bizalmat. A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild egyenesen azt írta, hogy Dárdai Márton "nem azért, hanem annak dacára játszik, mert az édesapja a vezetőedző".

Az általános dicséretek, illetve annak ellenére, hogy már számtalanszor előkerült, a "van-e belőle előnye, hogy az edző fia" témát a Sky Sports riportere hozta fel 2021 márciusában, Dárdai Pál pedig rettentően dühbe gurult, és alaposan leszidta az újságírót.

Dárdai Pált feldühítette a fiáról kérdező újságíró Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

"Miért kezdjük újra ezt a témát? Már százszor megkérdeztek erről a baromságról. Azért kellene Mártonra figyelni, mert jól játszik, nem azért, mert az edző fia. Százszor megválaszoltam ezt a kérdést, szépen, udvariasan.

mondta az újságírónak dühösen Dárdai.

A riporter próbálta elmagyarázni, hogy a stúdióban Márton játékát elemezték, és érdekesnek tűnt a kérdés.

vetett véget a témának Dárdai.

Détári Lajos felejthetetlen megnyilvánulásai

A Ferencváros edzőjeként Détári Lajos többször is emlékezetes összetűzésbe keveredett a sajtó munkatársaival, a Haladás elleni verség után egyáltalán nem volt elégedett a játékvezető ítéleteivel és az őt kérdező riporterrel is összeszólalkozott.

A Fradi trénere szerint a csapatát megfosztották a győzelemtől, majd amikor a riporter konkrétan azt kérdezte, hogy a "játékvezetők vették el a három pontot?", láthatóan nehezen fogta vissza az indulatait.

A Lombard Pápa elleni 4-1-es győzelem után ironikusan válaszolt a Sport TV riporterének kérdéseire, vélhetően azoknak üzenve, akik rendszeresen kritizálták és akik szerint a Fradinak nem volt semmiféle taktikája.

válaszolt Détári arra a kérdésre, hogy külön gyakorolják-e a pontrúgásokat a tréningeken, majd hozzátette, hogy edzés helyett sok beszélgetés és kártyázás van a Fradinál.

Amikor a mohácsi busójárás fontosabb, mint a meccs utáni interjú

Végezetül következzen egy rendhagyó történet az NB I idei szezonjából, amikor a Debrecen játékosa, Pávkovics Bence szerette volna minél hamarabb lezárni a meccs utáni interjút.

Az MTK elleni győzelmet követően a DVSC futballistája a mohácsi busójárásra sietett, és ezt a riporter tudtára is adta, ám végül nem szabadult olyan könnyen.

mondta Pávkovics Bence az M4 Sport riportrének.