Gulyás Gergely: A rezsicsökkentés és az árstopok nélkül 5-6 százalékponttal magasabb lenne a drágulás

GULYÁS Gergely
Budapest, 2022. június 17. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. június 17-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A magyar kormány továbbra is csak olyan szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának mint Oroszországnak, a gázembargó esetén viszont Európa egészének ellátása kerülne veszélybe - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Kormányinfón, ahol megerősítette: a kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését. A kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat - jelentette ki az Origo kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerint nem kell anyagilag ellehetetleníteni azokat, akik autóval járnak, "ha már a főváros úgyis minden eszközzel, úton és módon ellehetetleníteni igyekszik őket".
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a péntek délelőtti kormányinfón elmondta, a háborús és gazdasági helyzetet értékelte csütörtökön a kabinet.

A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak – tette hozzá. Minél közelebb van valaki a háborús övezethez, ennél nagyobb az infláció. A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz – mondta. Hozzátette azt is, akik a legközelebb vannak a háborús térséghez, ott a legmagasabb az infláció, hazánknak ezzel is számolnia kell.

Infláció elleni küzdelem

Mint mondta, Magyarországon a kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció elleni küzdelemben. A rezsicsökkentés és az árstopok nélkül 5-6 százalékponttal magasabb lenne a drágulás. Az élelmiszerárstopot és a benzinárstopot októberig, a kamatstopot pedig év végéig hosszabbították meg, a lejáratkor ismét vizsgálják majd az intézkedéseket.

A miniszter felhozta, hogy Brüsszel kritizálta a benzinástopban azt, hogy csak magyar rendszámú autókkal lehet igénybe venni. Gulyás Gergely azonban jelezte, hogy 2006 környékén Olaszország egy tartományában is hoztak hasonló intézkedést a benzinturizmus ellen, és ott a bíróság végül az olaszoknak adott igazat.

Gulyás Gergely: Magyarországon a kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció elleni küzdelemben Forrás: MTI/Soós Lajos

Uniós csúcs

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint jövő pénteken rendezik meg a következő uniós csúcstalálkozót, a kormány álláspontja ugyanakkor továbbra is az, hogy csak olyan döntéseket, szankciókat hajlandó támogatni, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint azoknak, akiket szankcionálni akarnak. Mint mondta,

Éppen ezért továbbra is arra szeretnének mindenkit felhívni, hogy térjenek vissza a Versailles-i konszenzushoz, amely azt jelentette, hogy Oroszországgal szemben szankciókat alkalmazunk, de ezek a szankciók az energetika területét nem érintik – mondta.

Újabb uniós csúcs jön Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

A globális minimumadó kétszeresére emelné a terheket

A miniszter arra is kitért, hogy a hamarosan megtartandó uniós pénzügyminiszterek ülésre is kötött mandátummal érkezik Varga Mihály. A globális minimumadó ugyanis arra kényszerítené hazánkat, hogy duplázza meg, emelje kétszeresére a vállalkozásokat terhelő adókat. Ezzel Magyarország adóelőnyét is elveszítené, a vállalkozásoknak pedig olyan plusz terheket jelentene, amit egy normális gazdasági időszakban is nehéz lenne elviselni – magyarázta a tárcavezető.

A kormány tehát nem támogatja a globális minimumadó bevezetését –

szögezte le. Gulyás elmondta, eleinte Budapest is támogatta az ötletet, mert a nagy multicégek adóelkerülést is megakadályozta volna. Viszont később a nagy multinacionális cégek kikerültek a javaslatból, rájuk ez nem fog vonatkozni, ezért a tervezet egyensúlya megbillent.

Gulyás: Válasszanak másik céget

A gázembargó Gulyás Gergely szerint a nyugati gazdaságok jó részét is érinti, így reménykedik, hogy a józan ész győz, és nem döntenek ilyenről az unióban. A Ryanair-rel szemben fogyasztóvédelmi eljárás indult, minden esetet vizsgál a kormány, amikor a cégek át akarják terhelni az extraprofit-adót az ügyfelekre – árulta el Gulyás Gergely. A cég vezérigazgatójának kifakadásáról elmondta, hogy aki így kommunikál egy miniszterrel, az utasokkal is valószínűleg így fog kommunikálni.

javasolta a miniszter.

Milyen konkrét változtatásokat tervez a kormány, hogy megérkezzenek a visszatartott uniós pénzek – hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy Magyarország azt vállalta, hogy 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát. – Minden szakmai kritikát fogadunk, és ajánlunk megoldási javaslatot – szögezte le a miniszter.

"Aki így kommunikál egy miniszterrel, az utasokkal is valószínűleg így fog kommunikálni" Forrás: AFP

Álhírek

kommentálta a Népszava egyik cikkét kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte a baloldali politikusoktól, hogy ne blokkolják az uniós források Magyarországra érkezését, mert ezzel a béremeléseket is veszélyeztetik. Gulyás Gergely szerint jól állunk a háborús helyzet kezelésével, de szükség lenne a visszatartott uniós pénzekre.

A kormányhivatalokban való leépítésekről szóló hírt Gulyás Gergely álhírnek minősítette. A miniszter jó ötletnek tartja a Fidesz-frakció által előkészített törvénymódosítást, mely alapján egy napon tartanák a 2024-es EP, és önkormányzati választásokat. Szerinte az ellenzék is jól jár ezzel, ha igaz, amit állítanak az erőviszonyokról.

összegezte Gulyás.

Nem lesz dugódíj

A kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat - jelentette ki az Origo kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter.Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerint nem kell anyagilag ellehetetleníteni azokat, akik autóval járnak, "ha már a főváros úgyis minden eszközzel, úton és módon ellehetetleníteni igyekszik őket".

Hozzátette: sem a kormánynak, sem polgármestereknek, "még liberális polgármestereknek sem" javasolja, hogy életvezetési tanácsokat adjanak. Mindenki a jogszabályok betartása mellett úgy él, ahogy neki kényelmes. Szabadság van - jelentette ki. A miniszter megjegyezte: Európában ugyan a 21. századi liberalizmus szembefordult a szabadsággal, de ezt nem érdemes Magyarországon is átvenni. A kormány szerinte csupán ösztönzőket adhat.

Nem lesz dugódíj Budapesten Forrás: MTI/Beliczay László

Azon baloldali felvetésre, hogy a végtelenségig lehet emelni a benzin és az élelmiszerek árát, mert azt az emberek a végén úgyis megszokják, Gulyás azt mondta, egy baloldali kormány esetében ez biztosan így lenne.

Hosszabb távú hatások

Gulyás közölte, minden területen figyelik az extraprofit-adó áthárításának lehetőségét. A bankszektorban van egy komoly verseny, tehát mindenki az ügyfelek elvesztését is kockáztatja.

Egy másik kérdésre Gulyás közölte, hogy eddig valóban nem ártottak a szankciók Oroszországnak.

Gulyás kérdésre azt mondta, ma az ellátási láncok helyzete bizonytalanabb mint korábban, de amíg ezek nem kerülnek veszélybe, addig nem kell üzemanyag-hiányra számítani.

- mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Jogos a béremelés

A pedagógusok béremelése kapcsán a miniszter tovább megerősítette: a tanárok esetében jogos a béremelés. Éppen ezért továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy három lépcsőben tíz-tíz százalékos emeléshez jussanak a tanárok.

Jogos a tanárok béremelési igénye Forrás: MTI/Balázs Attila

Gulyás Gergely a KATA-val kapcsolatos kérdésre elmondta, egyelőre nincs döntés a kérdésben, az elveket mondta el, amiért a azt létrehozták. Hozzátette, továbbra is fenn kívánják fenntartani. Nekik a kedvezményes adózás felső határát is megemelik, évi 18 millió forint lenne az új plafon, de azt nem szeretnék, hogy nagy cégek katás adózásra kényszerítenék munkavállalóikat.

válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Az egyházak támogatása nélkül nincs béke

Kirill pátriárka ügye kapcsán Gulyás Gergely kifejtette: az ortodox egyház szerepe az orosz állam működésében nem hasonlítható össze bármely más európai állam és egyház működésével. Mint mondta, általánosságban az egyházak támogatása nélkül békét teremteni nem lehet. Különben is, nem az segíti a békét, hogy egyházi vezetőket kezdenek szankcionálni.

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint milyen következményekkel jár, hogy A K&H Bank és a Ryanair is az ügyfeleire hárítja az extraprofitadót, a miniszter kijelentette: minden ilyen esetben, tehát az említett bank és légitársaság esetében is fogyasztóvédelmi vizsgálat indul.

A globális minimumadóról szóló kérdésére Gulyás Gergely elmondta: egyhangú döntést lehet csak hozni, így a minimumadót nem lehet kivetni. A miniszter arra is kitért, hogy bár a kormánynak nincs álláspontja arról, hogy a XIII. kerületben Horn Gyuláról akarnak egy teret elnevezni, ő viszont nem tartja jó döntésnek.

rögzítette ismételten a miniszter.

Ezért nem szólalt meg Zelenszkij a parlamentben Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Az ukrán vezetés ellenséges Magyarországgal

Miért nem szólalt még fel Zelenszkij ukrán elnök a magyar parlamentben? - hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely válaszában hangsúlyozta, hogy a 800 ezer ellátott menekült ellenére az ukrán vezetés ellenséges Magyarországgal.

fejezte ki reményeit Gulyás Gergely, aki nem számít legitimációs válságra az önkormányzatokban amiatt, mert 4 hónappal később iktatják csak be a tavasszal megválasztott polgármestert és képviselőket.

Jelenleg Magyarország az egyetlen állam az EU-ban aki elutasítja a minimumadó ötletét, korábban Lengyelország is ellenezte, de megváltozott az álláspontjuk. A Mediaworks Hírcentruma arra volt kíváncsi, lehet-e kapcsolat a váltás, és az uniós pénzekről való megállapodás között, de Gulyás Gergely nem akart találgatásokba belemenni.

fejtette ki egy kérdésre válaszolva a miniszter.

A keleti határt a NATO-val közösen védi Magyarország

A Belgrád-Budapest vasútvonal már épül, így azt nem érintheti a beruházások halasztása. 2025-re ez elkészülhet - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A keleti határt a NATO-val közösen védi Magyarország Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Miként a Magyar Közlönyből kiderült, a NATO kérésére a keleti határt a NATO-val közösen védi Magyarország. Gulyás Gergely szerint az, hogy egy háborús térségben a NATO is szerepet vállal, a szövetség erejét és működését mutatja. Tájékoztatása szerint a NATO-katonák állomásoztatásáról azonban nincs szó hazánk esetében. A közös hadgyakorlatokon vagy határvédelmi feladatokban viszont NATO-katonákkal együtt lép fel a Magyar Honvédség.

Erre nincs sok esély

A Sorsok Háza idei megnyitására a miniszter nem lát sok esélyt, mert a honi zsidó szervezetek között nincs egyetértés arról, hogy szükség van-e egy újabb kiállításra.

Gulyás az erősődő migráció kapcsán azt mondta, a határvédelemet meg kell erősíteni, mert a világban zajló folyamatok tovább erősíthetik a migrációt.

Továbbra is tervben van a Mátrai Erőmű átalakítása gázüzeművé. Két-két és fél év alatt ez megtörténhet.