Elképesztő könyvtár nyílt Dubajban

museum Horizontal
A visitor walks past books at the newly-opened Mohammed Bin Rashid library (MBRL) in Dubai on June 16, 2022. - The design incorporates technology and artificial intelligence to make the library as accessible as possible, including robots to help visitors and an electronic book retrieval system. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Őfelsége Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Dubai uralkodója felavatta a Mohammed bin Rashid Könyvtárat, a régió új kulturális attrakcióját. Az 1 milliárd dirham befektetéssel épült könyvtár célja az olvasási kultúra ápolása, a kreativitás, tudás és művészet fejlődésének támogatása egyéni és társadalmi szinten egyaránt, egyfajta platformot biztosítva az intellektuális, irodalmi és fantáziadús elmék számára a régióban és a világban egyaránt.
Vágólapra másolva!

Őfelsége Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum a megnyitón kijelentette:

A hétemeletes Mohammed bin Rashid Könyvtár jelentős mennyiségű anyagot tartalmaz, amely több mint 1,1 millió arab és idegen nyelvű nyomtatott, valamint digitális könyvet foglal magába, továbbá 6 millió feletti számban szakdolgozatokat, mintegy 73 000 kottát, 75 000 videót és körülbelül 13 000 cikket.

A könyvtár épülete kívülről Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

325 évet felölelő archívuma 5 000 – nél is több korábbi nyomtatott és digitális folyóiratot, hozzávetőlegesen 35 000, a világ minden tájáról származó nyomtatott, illetve digitális újságot és közel 500 ritka gyűjteményt mondhat a magáénak. A könyvtár hivatalosan 2022. június 16-án, csütörtökön nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Innováció és fenntarthatóság

A Mohammed bin Rashid Könyvtár létesítményei a legújabb technológiát és mesterséges intelligenciát alkalmazzák, mint például az automatizált tárolási és elektronikus könyvkereső rendszer, önkiszolgáló kioszkok, könyvdigitalizációs laboratórium, kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) technológiák vagy az intelligens robotok, amelyek a látogatók kérdéseire válaszolnak.

Ez egy környezetbarát könyvtár is, amely a legmagasabb fenntarthatósági szabványoknak felel meg, hiszen az épület az energiájának 10%-át a tetejére szerelt napelemekből nyeri el.

Látogató a könyvtárban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Stratégiai helyen, a város központjában található a könyvtár, az épület mennyezeti ablakainak köszönhetően természetes megvilágítású és 50 %-kal csökkenti a vízfogyasztást.

A klímaberendezésekből a vizet újrahasznosítják a zöldfelületek öntözésére.