Szennyvizet engednek a fürdőzők közé a Római-parton, Karácsony Gergely erről "elfelejtette" tájékoztatni a lakosságot

Római part, vasárnap, délelőtt, duna, dunapart, strand, pihenés, nyár, 2021. július 25.
Vágólapra másolva!
A megoldást az jelentené, ha a főváros végre elvégezné a szükséges beruházást a szivattyútelepen, mert ezek után lehetne biztonsággal ajánlani a budapesti családoknak az itteni strandolást – mondta Gyepes Ádám, a Fidesz–KDNP óbudai képviselője a Magyar Nemzetnek, miután kiderült, hogy július közepétől ismét megnyílik a szabadstrand a Római-parton, viszont a lap értesülései szerint a szennyvízelvezetés továbbra sincs megoldva.
Vágólapra másolva!

Újra megnyílik a szabadstrand a Római-parton, ahogy arról a főpolgármester számolt be a minap a Facebook-oldalán. Július 15-től lehet majd strandolni a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. szám mellett kiépített részen, ám jelenleg ott a szennyvízelvezetés még nincs megoldva - írja a Magyar Nemzet.

– mondta Gyepes Ádám, a Fidesz-KDNP óbudai képviselője. A szakemberek a szennyezettség miatt tavaly is csak július közepétől mindössze néhány hétre nyilvánították biztonságosnak a fürdőzést.

„Politikai érdekből nem lenne szabad veszélyeztetni az emberek egészségét, és a megoldást az jelentené, ha a főváros végre elvégezné a szükséges beruházást a szivattyútelepen, mert ezek után lehetne biztonsággal ajánlani a budapesti családoknak az itteni strandolást” – hangsúlyozta a képviselő.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tavaly a nagy esőzések után a Fővárosi Csatornázási Művek a békásmegyeri szivattyútelepről beleengedte a fekáliát is tartalmazó szennyvizet a Dunába az új szabadstrand melletti szakaszon.

A fertőzésveszélyes állapotról a Karácsony Gergely vezette főváros "elfelejtette" tájékoztatni a lakosságot.

Akkor Bús Balázs, Óbuda korábbi fideszes polgármestere azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy nem új keletű a probléma, ez korábban gyakorlat volt, hogy a szivattyútelepről a komolyabb nyári esők után az FCSM beleereszti a szennyvizet a Dunába. Bús Balázs tavaly arról is beszámolt, hogy

abban az évben tizennégyszer került így szennyvíz a Dunába.

Akkoriban úgy fogalmazott: a legnagyobb probléma az, hogy a főváros elmulasztja az ezzel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét, vagyis elhallgatja a tényeket.

A volt polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a Római-parton rengeteg kajak-kenus, evezős egyesület is van, és az esőzéses időszakban a sportolókat is illene ilyenkor figyelmeztetni erre a veszélyre.