Így hasznosítják újra a kávékapszulákból kinyert zaccot a pannonhalmi levendulamezőn

Vágólapra másolva!
A kávékapszulákban lévő kávézacc értékes tápanyagforrás: célszerűen kinyerve és újrahasznosítva nem csupán a termőtalajt gazdagítja, hanem vissza is kerül a természet körforgásába. Ezért a Nespresso különleges fenntarthatósági együttműködésbe kezdett a Pannonhalmi Főapátsággal, melynek eredménye már látható a pannonhalmi levendulaföldeken.
Vágólapra másolva!
Forrás: Nespresso

A kávé nemcsak minket, hanem a talajt is feltölti energiával. Kár lenne egyszerűen a szemetesbe dobni a használt kávékapszulákat, hiszen a bennük található kávézacc tele van értékes tápanyagokkal, így kiváló termesztőközeg készülhet belőle.

Forrás: Nespresso

Erre és a használt kapszulák szelektív gyűjtésére szerette volna felhívni a figyelmet a Nespresso, ezért a Magyarországon visszagyűjtött kapszulák egy részéből újrahasznosított kávézacc tartalmú termesztőközeget fejlesztett. Az anyagot a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin terítették szét, ezáltal a kávézacc visszakerült a természet körforgásába.

Forrás: Nespresso

A kezdeményezés teljes mértékben lokális, hiszen az újrahasznosított kávékapszulák a hazai fogyasztóktól származnak. Mi több, a kapszulák feldolgozása, az alumínium és a kávézacc szétválasztása, újrahasznosítása és a termesztőközeggyártás is Magyarországon történik. Miután a kapszulák megérkeznek a debreceni feldolgozóüzembe, megkezdődik a kávézacc és az alumínium szétválasztása. Utóbbiból különböző használati tárgyak - például alkatrészek és szerszámok – készülnek, a kávézaccot pedig a környéken komposztálás során hasznosítják. Ennek egy részéből készült az a bizonyos termesztőközeg, amely Pannonhalmán került felhasználásra.

Forrás: Nespresso

Az alumínium nemcsak azért előnyös, mert hosszú ideig frissen tartja a kávéőrleményt és megőrzi annak különleges aromáit, hanem mert teljes mértékben és végtelenszer újrahasznosítható - és ha egy termék újrahasznosított alumíniumból készül, a gyártásához 95%-kal kevesebb energia szükséges, mint az új alumínium előállításához.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videó itt tekinthető meg:

Advertisement