Már hat sérültje van az idei spanyol bikafuttatásnak

San Fermín fesztivál Pamplonában
Vágólapra másolva!
Hat ember sérüléseit kellette ellátni, de az első jelentések szerint nem történt haláleset a spanyolországi San Fermín fesztiválon rendezett bikafuttatáson.
Vágólapra másolva!

A Pamplona város macskaköves utcáin zajló kétperces bikafuttatás során sok volt a hajmeresztő pillanat.

Röviddel a verseny kezdete után az egyik bika kétszer fejbe vágott egy futót, majd a földre dobta, ahol a többi állat és az őrjöngő futók eltaposták.

Felöklel egy futót egy fiatal bika az arénában a pamplonai San Fermín fesztivál nyolcadik napján, 2022. július 13-án Forrás: MTI/AP/Alvaro Barrientos

A futás végső szakaszán, a bikaringen egy másik futó is elesett és amikor megpróbált talpra állni egy rohamozó bika a levegőbe dobta.

A reggel 8 órakor kezdődő futásokon több száz futó, többnyire férfiak teszik próbára bátorságukat, akik őrült tempóban futnak hat harci bika és az őket vezető ökör előtt.

Pamplonán keresztül, egy 875 méteres útvonalon rohannak végig, a város bikaviadal-arénájáig, ahol később a bikákat hivatásos bikaviadorok ölik meg.

A fesztivál idei hét bikafuttatása során eddig összesen négy embert gázoltak el, egyiket sem súlyosan.

A fesztivál csütörtökön ér majd véget.

A város védőszentjének tiszteletére 1591 óta évente megrendezett kilencnapos fiesta egyik fő attrakciója a reggelenkénti bikafuttatás Forrás: MTI/AP/Alvaro Barrientos

Több tízezer látogató vesz részt a pamplonai fesztiválon, amelyet Ernest Hemingway 1926-ban megjelent "A nap is felkel" című regényében örökített meg.

A fesztivál a 24 órás bulizás, az utcai rendezvények és a helyi ételek miatt is népszerű.

Nyolc embert ökleltek fel bikák 2019-ben, az utolsó fesztiválon, mielőtt a COVID-19 járvány miatt kétéves szünetet tartottak volna. A pamplonai bikafuttatásokon 1910 óta tizenhatan haltak meg, az utolsó haláleset 2009-ben történt.