Akkora a forróság, hogy már ingatlant is másképp választunk miatta

nő, ablak, reggel
Vágólapra másolva!
Ismét beköszöntött a kánikula és a hőérzetünk mellett a statisztikák is azt mutatják, hogy évről-évre egyre melegebbek lesznek a nyarak. Az EUROSTAT adatai alapján 1979 és 2021 között közel háromszorosára nőtt a hűtési igényt kifejező hűtési index, míg a fűtési igény tizedével csökkent. A hőség elleni védekezésre számos lehetőség áll rendelkezésre otthonunkban is, azonban az OTP Ingatlanpont szakértője szerint hosszabb távon a felmelegedés az ingatlanválasztási preferenciákra is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Kontinensünkön északról délre haladva változik a klíma, természetszerűen emelkedik az átlaghőmérséklet és a nyarak is egyre hosszabbak lesznek; de a klímaváltozás már mindenhol érezteti hőmérséklet növelő hatását:

az EUROSTAT adatai alapján európai szinten megháromszorozódott, Magyarországon pedig hatszorosára növekedett

a hűtési igényt kifejező komplex mutató értéke1979 és 2021 között. A nyári kánikula elleni védekezés legelterjedtebb eszközei a klímaberendezések, azonban ezek egyrészt növelik az energiafelhasználást, másrészt hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátáshoz, ezzel áttételesen hozzájárulnak a további felmelegedéshez.

Klímaberendezés a lakásban Forrás: Origo

Szerencsére számos alternatív lehetőség is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a négy fal között könnyebben átvészeljük az egyre melegebb időszakokat.

„Az, hogy milyen egy adott ingatlan hőérzete, számos tényezőtől függ.

Az otthoni munkavégzést tekintve például, míg fényviszonyok és hőérzet szempontjából télen a déli fekvésű dolgozószoba az ideális, nyáron viszont elviselhetőbb az északi tájolás. Ugyanígy különféle szempontok számítanak a nappali vagy a hálószoba elhelyezésekor is.Elképzelhető, hogy amennyiben a távmunka továbbra is a mindennapok része marad, akkor ezek az igények is hangsúlyosabban megjelennek az ingatlankeresők szempontrendszerében" – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A klímaberendezés használata előtt próbálkozhatunk egyéb hűtési megoldásokkal is Forrás: 123rf.com

A szakértő hozzátette, hogy a felmelegedés és klímaváltozás mellett

a növekvő rezsiköltségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az otthonkeresők körében még inkább felértékelődjenek a fenntarthatóbb otthonok,

hiszen ezek jellemzően úgy biztosítják télen és nyáron is az optimális klímát, hogy alacsonyabb a károsanyag kibocsátásuk és energiafelhasználásuk, ezzel pedig csökkentik az épület fenntartási költségeit is.Az újépítésű lakások esetében a kereslet és kínálat találkozását segíti elő, hogy a többszöri határidőmódosítás után életbe lépett szabályozás értelmében 2022 július 1-től az újépítésű ingatlanok már csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha megfelelnek a minimum BB energetikai besorolás követelményeinek.

A jogszabályváltozás következtében a fenntarthatóság kritériumainak megfelelő lakások száma várhatóan jelentősen emelkedni fog, azonban a magyarországi lakásállomány túlnyomó többsége energetikai szempontból továbbra is korszerűtlen. De a használt lakások esetében is számos lehetőség nyílik arra, hogy csökkentsük a havi kiadásokat és egyben a hőmérsékletet is.

mellett a jelenlegi szabályozás értelmében 2022. december 31-ig igényelhető Otthonfelújítási támogatás keretében a nyílászárók cseréjével, utólagos szigeteléssel, fűtési rendszer felújításával – amibe a klímaberendezés telepítése is beleértendő – csökkenthetjük szinte bármelyik ingatlan nyári hőmérsékletét. Napelem rendszer telepítésével pedig még tovább csökkenthető a károsanyag kibocsátás és az energiafelhasználáshoz kapcsolódó kiadások is" – tette hozzá Valkó Dávid.

Fontos a napi többszöri szellőztetés is Forrás: Shutterstock

Mivel energiát nem fogyasztanak és kibocsátásuk sincs, a légkondicionáló berendezésnél környezettudatosabb megoldást jelentenek az újlakások esetében mára szinte alapfelszereltségnek számító árnyékolók és redőnyök, ezek megléte elképzelhető, hogy a jövőben a használt lakások esetében is alapvető elvárás lesz a lakáskeresők részéről. Szintén a lakás hőmérsékletét csökkentheti az ablak előtt árnyékot adó fa, ami a mellett, hogy növelheti az ingatlan értékét, a zöldterület növekedéséhez is hozzájárul; természetesen frissen telepítve ez egy hosszú évek alatt megtérülő, akár generációkon átívelő befektetés.

Panellakások esetében klíma szempontjából a legjobb választásnak a már felújított, panelprogramos épületek számíthatnak,

és amennyiben a hőhullámok állandósulnak,úgy még inkább felértékelődhetnek a falusi és zöldövezeti házak, illetve az adottságaik miatt eleve hűvösebb (és sötétebb) földszinti, belső udvarra néző bérházi lakások kereslete is élénkülhet.