Hihetetlen titok lepleződött le Haaland manchesteri igazolása kapcsán

fbl Horizontal
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland celebrates on the pitch after the English Premier League football match between West Ham United and Manchester City at the London Stadium, in London on August 7, 2022. - Man City won the game 2-0. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő, amit a norvég Dalgbladet című napilap pénteken este közzétett: a Manchester City egy évig egy fillért sem fizet a Borussia Dortmundnak azért, mert átigazolta a világ egyik legjobb futballistáját, Erling Haalandot.

Az eddig teljesen titokban tartott megállapodás szerint az angol klubnak az első teljes évben, amikor Haaland náluk focizik, nem kell semmit fizetnie.

Ez a titkos záradék azonban nemcsak a két csapatot, hanem Haaland nevelőegyesületét is érinti.

A norvég Bryne FK igazgatója, Hans Øyvind Sagen azt mondta, hogy Haaland átigazolása után ők egy fillért sem kaptak. Ennek az oka a már említett titkos záradék.

mondta a sportigazgató.

A Dortmund és a Manchester City 2022. május 10-én állapodott meg a világsztár átigazolásáról. Haaland hivatalosan 2022. július 1-től lett a City játékosa. A brit, a norvég és a nemzetközi sajtóban megjelentekkel ellentétben a City egy évig, azaz 2023. július 1-ig nem fizet semmit az átigazolásért, majd ezt követően négy részletben teljesíti a kötelezettségét.

Ez azt jelenti, hogy a német klub 2026-ig nem kapja meg a teljes átigazolási összeget.

A norvég újságírók megkeresték a dortmundi vezetőket, akik nem akarták az ügyletet kommentálni. Ugyanígy tett a Manchester City is.

Erling Haaland a Manchester City mezében Forrás: AFP/Justin Tallis

A norvég Bryne és Molde, valamint az osztrák Red Bull Salzburg egyaránt igényt tart a pénzre az év legtöbbet emlegetett futballátigazolása után. Az ok az úgynevezett "szolidaritási alapok" rendezése, ahol az eladási összeg öt százalékát kell szétosztani azon klubok között, amelyekben a játékos 12 és 23 éves kora között focizott és nevelkedett. Mivel Haalandot 21 éves korában adták el a Manchester Citynek, az ő esetében kiosztott összeg alig haladja meg az öt százalékot.

– mondja Hans Øyvind Sagen.

A nemzetközi futball átigazolásait ismerő szakértők szerint ez a megállapodás a City és a Dortmund között teljesen szokatlan.

Forrás