Karácsony a Márki-Zay mozgalmát közel kétmilliárddal támogató amerikai szervezet egyik tagjával konferenciázgatott

Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Rafal Trzaskowski, Soros György, George Soros, montázs
Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Rafal Trzaskowski, Soros György, George Soros
Vágólapra másolva!
A napokban óriási sajtófigyelmet kapott az a hír, hogy Márki-Zay Péter egyik nyilatkozata alapján az Action for Democracy amerikai alapítvány százmilliókkal (később kiderült, hogy közel kétmilliárddal) támogatta az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalmat, áttételesen tehát a baloldal idei országgyűlési választási kampányát. A múlt hétvégén Karácsony Gergely pedig részt vett a Soros György milliárdos, illetve amerikai és német kormányközeli szervezetek által finanszírozott Campus Polska politikai-közéleti fesztiválon, Varsó liberális polgármestere, Rafal Trzaskowski társaságában. Trzaskowski amúgy az Action for Democracy tanácsadó testületének a tagjai. A varsói polgármester Karácsony közeli szövetségesének számít, és a nemrég még Márki-Zaynak kampányoló Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök Polgári Platform (PO) nevű pártjának a tagja.
Vágólapra másolva!

Rafal Trzaskowski, Varsó liberális polgármestere, bukott lengyel államfőjelölt még múlt vasárnap a közösségi oldalán arról számolt be, hogy részt vett a Campus Polska nevű politikai-közéleti rendezvényen Olsztyn városában, ahol – többek között – Karácsony Gergellyel és a V4-es fővárosok baloldali-liberális városvezetőivel folytatott megbeszélést. Később Karácsony Gergely is beszámolt a fesztiválról a Facebook-oldalán.

Az nem világos, hogy Karácsony milyen nyelven beszélhetett a rendezvényen, erről még videófelvétel nem került elő. Ahogy az köztudott, a baloldali főpolgármester nem beszél angolul és vélhetően lengyelül sem.

A Campus Polska egy liberális, LMBTQ-párti rendezvény, amely elsősorban Trzaskowski személye köré szerveződik, tulajdonképpen az ő politikáját népszerűsítő politikai-közéleti konferenciáról van szó. Az eseményen előadott Bart Staszewski LMBTQ-aktivista, aki tavaly Budapesten provokált.

Staszewski nem mellékesen az Obama Foundation lengyelországi vezetője. Erről az Origo akkor itt írt.

Az orosz-ukrán háborúra tekintettel idén ez a téma is kiemelt jelentőségűnek számított. A rendezvénysorozat augusztus 26-án kezdődött és szeptember 1-ig tartott.

A honlapja alapján

a Campus Polska első számú partnerszervezete a Soros György által alapított Open Society Foundations (OSF).

További partner a Bloomberg Philanthropies, amit Mike Bloomberg amerikai milliárdos üzletember, New York egykori polgármestere hozott létre. Mike Bloomberg a Bloomberg hírügynökség alapítója, többségi tulajdonosa, 2020-ban pedig demokrata elnökjelölt volt, de a párt előválasztási kampányában csúnyán alulmaradt.

A politikai-közéleti rendezvény partnerei között szerepel a német CDU pártalapítványa, a Konrad-Adenauer-Stiftung és a kormányon lévő radikális baloldali Zöldek (Die Grünen) pártalapítványa, a Heinrich-Böll-Stiftung.

A Campus Polska partnere az amerikai Demokrata Párt holdudvarába tartozó, Soros György által is támogatott National Democratic Institute (NDI). Ahogy arról az Origo a Kontrára hivatkozva beszámolt,

az NDI augusztus 16-án workshopot tartott a budapesti Városházán.

Az esetre úgy derült fény, hogy Karácsony egyik helyettese, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor kiposztolta az eseményt a közösségi oldalára. Az NDI Soros mellett az Egyesült Államok Külügyminisztériumától, illetve Ausztrália, Dánia és Belgium kormányától is kap anyagi támogatást.

A támogatok között feltűnik a International Republican Institute (IRI), ami hivatalosan pártfüggetlen, de sokak szerint az amerikai Republikánus Párt, régi beavatkozáspártinak (csúnya kifejezéssel: háborúpártinak) nevezett szárnyához kötődik. Az IRI vezetője korábban John McCain Trump-ellenes republikánus politikus, 2008-as elnökjelölt volt, aki 2018-ban meghalt.

A Campus Polska legtöbb idei rendezvényén is főelőadóként szerepelt

Rafal Trzaskowski, aki „egész véletlenül" tagja a napokban óriási sajtófigyelmet kapó Action for Democracy nevű amerikai alapítvány tanácsadó testületének.

Márki-Zay Péter bukott baloldali miniszterelnök-jelölt egy augusztus 27-én megjelent podcastben számolt be arról, hogy a Karácsony szövetségese, Rafal Trzaskowski által is fémjelzett

Action for Democracy támogatta az általa alapított és vezetett, egyesületként bejegyzett Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM).

Forrás: actionfordemocracy.org/mission/#mission

Trzaskowski a márciusban még Márki-Zaynak kampányoló, Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, egykori Európai Tanács-elnök liberális pártjának, a Polgári Platformnak (PO) a tagja.

Donald Tusk és Márki-Zay Péter, Budapest, 2022. március 15 Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Márki-Zay továbbá kijelentette, hogy júniusban is érkezett több száz millió forint az Egyesült Államokból. A szövegösszefüggésből egyértelműen kiderült, hogy korábban is érkeztek pénzek (egy ponton azt mondja, három-négy alkalommal).

A baloldali politikus által később közzétett, részleges kampányelszámolásra vonatkozó főkönyv alapján, összesen közel kétmilliárd forintnyi támogatás jött Amerikából.

Nagy vonalakban arról lehet szó, hogy egy amerikai alapítvány kijátszva a magyar törvényeket, beavatkozhatott a hazai választási kampányba. Az Action for Democracy múlt keddi állásfoglalásában egyébként tagadta, hogy támogatta volna a baloldal kampányát, értelmezésük szerint pedig a hatályos amerikai törvényeket betartották.

Mennyiben kötődik az amerikai alapítvány Soroshoz?

Az Action for Democracy vezetője Korányi Dávid, Karácsony New Yorkban élő városdiplomáciai tanácsadója. Korányi Bajnai Gordon baloldali miniszerelnök államtitkára volt, és több szálon kötődik Soroshoz, példának okáért stratégiai tanácsadó a Pozsonyban székelő Globsecnél, a szervezetet az amerikai milliárdos alapítványa (OSF) támogatja. Karácsony tanácsadója energiadiplomáciai vezető munkatárs a részben szintén Soros által finanszírozott, Washingtonban székelő Atlantic Councilnál. Tagja az ECFR-nek, a European Council of Foreign Relations pán-európai agytrösztnek, amit a Soroshoz köthető OSF alapított.

Az Action for Democracy tanácsadó testületében több a demokratákhoz és/vagy a nemzetközi baloldalhoz köthető politikus neve feltűnik, többek között Barack Obama volt amerikai elnök egyik magyarországi nagykövete, Eleni Kounalakis, a brit Munkáspárt volt külügyminisztere, David Miliband, Wesley K. Clark, a NATO európai erőinek a vezetője Bill Clinton időszakában, vagy Anne Applebaum történész, a liberális Washington Post újságírója, aki Donald Tusk egykori külügyminiszterének, Radosław Sikorski jelenlegi EP-képviselőnek a felesége.

Érdekességként megjegyzendő, hogy Radosław Sikorski is részt vett az idei Campus Polskán.

Az alapítvány tanácsadó testületének elnöke egy Amerikában élő magyar írónő, Kati Marton.

Az írónő régebb a Soros-féle Human Rights Watch (HRW) és a New America Foundation elnöki posztját is betöltötte, de megfordult a milliárdos bécsi-budapesti egyeteme, a CEU körül is.

Az idei választási kampányban Kati Marton a Soros György által működtetett Project Syndicate nevű oldalon állt ki írásával Márki-Zay és a magyarországi baloldal mellett.

Soros György Forrás: Origo

Kati Marton 2010-ben meghalt második férje, Richard Holbrooke Bill Clinton elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt, Barack Obama alatt pedig a demokrata kormányzat afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjaként tevékenykedett.

A már említett podcastben Márki-Zay nem tagadta egyértelműen, de nem is ismerte el, hogy az Action for Democracy-n keresztül Soros György támogatta volna a kampányát.

Az Action for Democracy keddi közleménye alapján az alapítványnak magyar állampolgársággal rendelkező személyek adományoztak.

Mivel Soros György magyar állampolgársággal is rendelkezik, könnyen lehet ő az egyik támogatójuk.

Arról, hogy Soros küldött-e pénzt nekik vagy sem, az alapítvány közleményében egy szó sem szerepel.

Az Origo nemrég megkérdezte a baloldali pártokat, hogy Sorosék mit kértek a támogatásért cserébe, illetve egész konkrétan mennyi pénzt kaptak Amerikából. Válasz azonban nem érkezett egyik baloldali párttól sem.

Vizsgálat indulhat az amerikai pénzek miatt

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette:

„Ugyanez a mögöttes jogszabályi védelem az egyesület esetében nincs meg, ugyanakkor az ügyészség törvényességi felügyeleti hatásköre részeként vizsgálódhat gazdasági-pénzügyi vonatkozásban is" – tette hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltán a téma kapcsán az Origónak is nyilatkozott. Az alkotmányjogász arról beszélt, hogy kampányfinanszírozás tekintetében – általánosságban – nem az egyesület, hanem a vele az adott kampányban együttműködő pártok szempontjából kell a befolyt pénzeket és azok felhasználását vizsgálni, azaz hogy az érintett egyesület juttatta-e vagyoni előnyhöz a rendelkezésre álló pénzügyi forrásaiból a vele összefogó, egységesen fellépő pártokat.

AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK GYAKORLATA ALAPJÁN SZÉLES KÖRBEN MEGVALÓSULHAT A BURKOLT VAGY TILTOTT PÁRTFINANSZÍROZÁS, AMELY MEGÁLLAPÍTOTT ÖSSZEGET AZTÁN FELSZÓLÍTÁST KÖVETŐEN, MINT TILTOTT VAGYONI ELŐNYT, AZ ÉRINTETT PÁRTOKNAK BE KELL FIZETNIÜK A KÖLTSÉGVETÉSBE

– fűzte hozzá Lomnici.

A PestiSrácok információi alapján időközben Tényi István jogász feljelentette a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat az Amerikából érkezett pénzek miatt.