Gyurcsány sanyarú gyerekkoráról locsog, miközben sokszázmillióért árulja a zsidó családtól elkobzott villájukat

Karácsony Gergely; Gyurcsány Ferenc; Molnár Gyula az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja beszélget ellenzéki politikus emléknap FOTÓ FOTÓTÉMA HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZEMÉLY ünnepség
Budapest, 2017. október 23. Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) Budapesten, a Vértanúk terén ahol ellenzéki pártok vezetői megkoszorúzták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát 2017. október 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Facebook-posztban sajnáltatja magát Gyurcsány Ferenc. Nehéz jelzőt találni, hogy inkább nevetségesen, vagy inkább gyomorforgatóan. Egy milliárdos sajnáltatja magát, aki éppen most árulja felesége családi villáját, azt a villát, amit évtizedekkel korábban egy zsidó családtól koboztak el.
Vágólapra másolva!

Sanyarú gyerekkoráról elmélkedik Gyurcsány Ferenc egy Facebook-bejegyzésében, amiben azzal is riogat, hogy hamarosan bajban lesznek az emberek. Gyurcsány újabb zavaros bejegyzése, "aggódása” azonban

meglehetősen képmutató, tekintve, hogy éppen most akarja eladni százmilliókért - vagy akár milliárdért - azt a villát, amiben évtizedek óta él, és amit annak idején egy zsidó családtól koboztak el.

A Gyurcsány-család a ’90-es évek óta él a budai elitnegyedben egy hatalmas luxusvillában. Gyurcsány Ferenc nemrég jelentette be, eladják a hírhedt épületet.

A gyalázatos múltú Apró-villa történetéről az Origo is beszámolt. A Szemlőhegy utcai épület telekhatáránál gyakran egyeztetett a szomszéddal, Kádár Jánossal Apró Antal hírhedt kommunista káder. Az ötvenes években költözhetett be a családjával, és a kilencvenes évektől itt él a Gyurcsány család luxuskörülmények között.

Gyurcsány aggódása már csak azért is képmutató, mert családi otthonukat nem kevés ügyeskedéssel alakították ki.

Az épület 1992-ben a II. kerületi Önkormányzat tulajdonába ment át, 1995 februárjában viszont eladták korábbi bérlőiknek, az Apró család tagjainak, illetve a vérbíró özvegyének, Jahner-Bakos Mihálynénak – a kor gyakorlatának megfelelően áron alul: a kevesebb mint 9 millió forintért vett 159 négyzetméteres lakás tulajdonjogát nem sokkal később a Fittelina Kft. szerezte meg kétszer annyiért.

Ugyanakkor az Apró családnak (egész pontosan az akkor huszonéves, későbbi Gyurcsány-feleségnek, Dobrev Klárának) elég volt a lakásért a vételár tíz százalékát kifizetnie, a maradékra huszonöt éves kölcsönt vehettek fel. Nem példa nélküli, ám mégis kivételes konstrukció volt ez. Később a családi vállalkozásként működő Fittelina Kft. több tízmillió forintért át is építette az ingatlant,

Ekkor fejeződött be a tetőtér átépítése, készült el az uszoda, a szolárium, a szauna, valamint az utcafront terméskő fala és a belső lift.

A Magyar Nemzet a kétezres években derítette ki, hogy a hivatalosan a villát tulajdonló családi vállalkozás évi 2,6 millió forintot költségként tudott leírni, csökkentve ezzel a társasági adóját, úgy, hogy alighanem saját tulajdonosainak adta bérbe a lakást. Ráadásul Gyurcsányék cége a felújítások után 10 millió forintnyi áfát is visszaigényelhetett, amit magánszemélyként nem tehettek volna meg.