Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor: Tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az oroszok és az ukránok között

ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. április 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. április 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Vannak, akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, mások, köztük Magyarország, hogy azonnali tűzszünetre és békére van szükség - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában pénteken.  Szólt arról is, hogy utasította pénzügyminisztert és a jegybankelnököt, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy jövő év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció. 
Vágólapra másolva!

- közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen lehet most harcolni az oroszok ellen, hiszen mi tudjuk milyen volt a szovjet brutalitás ellen. – A szabadságunk elérését 1956-ban is egy béketárgyalásban reméltük – rögzítette a kormányfő. Mint mondta, van egy béketábor Európában, akik ezt a logikát követik.

Orbán Viktor: Tűzszünet és béketárgyalás kell Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Tűzszünet kell és béketárgyalások, ez hozná el a gazdasági megnyugvást is – fogalmazott. Van egy béketábor: Ferenc pápa, amerikai republikánusok, üzletemberek, Kissinger. A gazdasági megkönnyebbülést ez hozná el – mondta a kormányfő. A tisztességesebb árakhoz a békével jutunk el. Nem sok jó szankciót láttunk eddig a világban – mondta Orbán. Az, hogy az energiatörpe vessen ki szankciót az energiaóriásra, az a miniszterelnök szerint mindenképpen egyedi.

Elszúrt szankciók

Brüsszelben viszont elszúrták a szankciókat – mutatott rá a miniszterelnök. Mint fogalmazott, az országok óvatosak voltak a szankciókkal, mert tízből csak kettő-három szokott csak beválni, és sok esetben jobban fáj annak, aki kivetette, mint akire kivették.

- rögzítette a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy hat hónapja sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tegyen le egy árcsökkentési javaslatot a szankciók mellé. Ezt viszont nem tette meg, ezért szankciós infláció van, és szankciós felárat fizetünk. Véleménye szerint végső megoldás az lenne, ha az unió elállnának ettől a politikától, de ettől még nagyon messze vagyunk.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország részletesen megnézi az asztalra kerülő szankciókat. Mindent megvizsgálunk, és ha a hazánk számára hátrányos szankciókat látunk, akkor felvesszük a küzdelmet.

- hívta fel a figyelmet.

Szankciós felárat kell fizetni az energiáért Forrás: Hárfás Zsolt

Európa csak veszít

Most már nem Magyarország az egyetlen, amelyik felteszi a kérdést, hogy mi folyik itt – hangsúlyozta a miniszterelnök a brüsszeli szankciókról. Hangsúlyozta, hogy mindezen az USA nyer, Oroszország nem veszít, Európa viszont egyre rosszabb helyzetbe kerül. – A mi nézőpontunk szerint ez terrorcselekmény – beszélt az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáról a miniszterelnök. Jelezte:

– Szankciós felárat fizetünk – részletezte a kormányfő az energia-, valamint az élelmiszerárakról. Elmondta, hogy a szankciók nélkül csökkennének az árak.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy míg az amerikai gáz ötször-tízszer olcsóbb, tehát fel kell tenni a kérdést, hogy ki nyer ezen. Úgy van összerakva az egész, hogy az európaiak csak veszíteni tudnak – tette hozzá.

Szankciós infláció

A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a magas infláció nem piaci okoknak köszönhető. Orbán Viktor kijelentette: jelenleg szankciós infláció van. Amikor magasabb árat fizetünk a boltban, akkor szankciós felárat fizetünk. Mint mondta, ha az unió belátná, hogy változtatni kell a szankciókon, akkor az infláció a felére visszaesne.

- húzta alá.

A kormányfő hozzátette: a magas inflációt nem szabad ölbe tett kézzel nézni ezért is utasította a pénzügyminisztert, hogy azon dolgozzon, hogy az infláció egy számjegyű százalék környékére csökkenjen. Orbán Viktor felidézte,

Megjegyezte: a jelenlegi kormánynak tehát van tapasztalata az infláció elleni harcban.

Az infláció elleni küzdelem családvédelmi küzdelem is egyben – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor arra is emlékeztetett, a magas infláció mögött mindig lehet spekulánsokat találni, akik ellen fel kell lépni.

Erről nem demokratikusan döntöttek

Orbán Viktor a nemzeti konzultációról azt mondta, hogy egy nemzetközi csata kellős közepén vagyunk.
Az egyik tábor hisz a szankciós politikában, mert az meghozza az eredményt, míg a másik tábor megváltoztatná a szankciós politikát.

Orbán közölte, ha nincsenek válaszok a szankciós politika eredményére, és idejére, akkor azokat nem tudjuk támogatni. A kormányfő szólt arról is, hogy

A szankciókat nem demokratikus módon vezették meg, mert arról az európai elit döntött - tette hozzá. Mi a legfontosabb kérdésekbe mindig megkérdeztük az embereket. Orbán kifejtette, hogy mindig megpróbáltak nemzeti egyetértést létrehozni bizonyos kérdések mentén.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán Viktor: Ide migránsok nem jönnek

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, a Frontex nem tudja megoldani a határvédelmet, mert a Frontex egy utazási ügynökség.

A kormányfő elmondta, majdnem 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt idén. Már-már a 2015-ös nagy migrációs inváziós hullámra emlékeztető számok vannak.
A megoldás az lenne, hogy Szerbia déli határát védjük, és ott lenne a konfliktus magva.

A szolidaritási mechanizmus az valójában azt jelenti, hogy szétosztjuk egymás között a migránsokat - mondta a kormányfő. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan, és ezt eddig mindig sikerült megakadályozni - tette hozzá.

- mondta Orbán Viktor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről