Több száz embert kellett evakuálni Ausztráliában az árvizek miatt - videó

Vágólapra másolva!
Több száz embert mentettek ki helikopterekkel és csónakokkal az ausztráliai Új-Dél-Wales államban történtő áradások után.
Vágólapra másolva!

Heves esőzések és zivatarok sújtották az állam egyes részeit. Néhány területen épphogy elvégezték a helyreállítási munkálatokat, ugyanis pár nappal korábbi hasonló áradások pusztítottak a térségben. A Sydney-től nyugatra fekvő Cowraban hétfő reggelig egy nap leforgása alatt ennyi csapadék nem esett 118 év óta - írja a Sky News.

Az Új-Dél-Wales-i Állami Sürgősségi Szolgálat közölte, hogy

222 árvízi mentést hajtottak végre, és 909 segélykérést kaptak a kedd reggelig az eltelt 24 órában.

Csak 150 ember Eugowrából és a közeli Molongból mentettek ki, akik közül 67 főt a tűzoltók szedtek le a fákról, vagy a házak tetejéről. Az Állami Sürgősségi Szolgálat főfelügyelője, Dallas Burnes elmondta, hogy

Eugowrában 12 helikoptert vetettek be a mentés során.

Az egyik károsult elmondta, hogy az egész farmjuk víz alá került, a gyorsan betörő víz elönötte a házukat, ahol a 85 éves anyósa órakon keresztül állt egy széken, míg megérkezett a segítség.

A Sydney-től nyugatra fekvő Forbesban is alig néhány hét után a második árvízzel néznek szembe, a Lachlan folyó vízszintje várhatóan a 10,8 métert is elérheti, ami az 1952-es áradás óta nem volt tapasztalható.

A mintegy 8000 lakost számláló városban 600 ingatlan került víz alá.

A mentést új-zélandi önkéntesek segítik, de az állam az Egyesült Államok és Szingapúr segítségét is kérte.