Az angolok meccsén láttuk meg a FIFA legnagyobb hazugságát

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Anglia - Irán, Anglia, Irán, Halífa Nemzetközi Stadion, 2022. 11. 21.
Iran's forward #09 Mehdi Taremi (L) scores a penalty past England's goalkeeper #01 Jordan Pickford during the Qatar 2022 World Cup Group B football match between England and Iran at the Khalifa International Stadium in Doha on November 21, 2022. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Botrányoknak és dermesztő jeleneteknek is szemtanúi voltunk az Anglia-Irán (6-2) vb-mérkőzés előtt és alatt. A meccset megelőzően tönkremenő FIFA-applikáció sok angol drukkernek okozott gondot, a mérkőzés teljesen alkalmatlan bírója pedig sokat tett azért, hogy ez az összecsapás ne a fociról maradjon emlékezetes. Igaz, ebben partnere volt a gyenge iráni csapat, amely cseppet sem nehezítette meg az angolok dolgát. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

"Save the planet" - azaz Óvd a Földet. FIFA.

Ezt a feliratot villogtatták a dohai Khalifa stadion lelátói felett az angol-iráni meccs szünetében. Na nem sokáig, nem hosszú percekig, csak amolyan kötelességtudatból, hogy ez is megvolt, ki lehet a dolgot pipálni.

Óvd a Földet - ez a FIFA legálságosabb hazugsága Forrás: Origo

A világbajnokság második napján, a második mérkőzésen jött velünk szembe a FIFA ordas nagy hazugsága.

Mert miközben ez villog a lelátón, a hátunk mögött elhelyezett óriás befúvókon ömlik be a 18 fokra hűtött levegő, miközben odakint nincs több 27 foknál. A meccs kezdése után nem sokkal amúgy is lement a nap, ez azonban nem zavarja a katariakat, hogy tovább zúdíták az emberekre a jéghideg levegőt. Így aztán a nyári világajnokságon melegítőben kucorgunk a lelátón, miközben

a FIFA álszent módon védi a Földet. Feliratokban.

Ez a kis jelenet mutatja meg a legjobban ennek a világbajnokságnak a valódi arcát. Bele sem merek gondolni, milyen energiákat mozgósítanak annak érdekében, hogy ezeket a stadionokat lehűtsék. Csak azért, mert a 220 milliárd dolláros költségvetésbe ez is belefér, csak azért, mert a katariak akkor is megmutatják, hogy ők minden olyat megcsinálnak ebben az egy hónapban, amire épeszű ember aligha lenne képes.

A hatalmas légbefúvókon öntik be a 18 fokos hideg levegőt, miközben a FIFA a Földet védi Forrás: Origo

Épeszű ember azonban arra sem gondolhatott, hogy lesz olyan bíró, aki egy világbajnoki meccsen "továbbot int", amikor az egyik csapat kapusa vérző és cipóra dagadt orral a földön fekszik és azt sem tudja, hogy hol van.

A bírónak mindegy, az imént járt ott az orvos, ő azt mondta, mehet, hát akkor menjen is. Miközben a világ összes tévénézője látta, hogy Bejranvand kapus mindenre képes, csak játékra nem. Az újrakezdés után az iráni kapus elterült a füvön, újabb játékmegszakítás, megint jött a doktor, a hordágy és végre a csere is.

A futballvilág vezetői úgy látszik, semmit sem tanulnak a dán

Christian Eriksen 2021-es majdnem tragikus esetéből.

A lelátón ülve egymástól kérdezgették az újságírók, hogy hol vannak ilyenkor azok az emberek, akik szólnának a bírónak, szólnának valakinek, hogy ne engedje tovább a meccset, hogy vitesse le a kapust. A Khalifa Stadionban úgy látszik, egyetlen ilyen ember sem akadt. Pedig a fejsérüléseket a FIFA igyekszik nagyon komolyan venni. Csak akkor van a baj, ha egy-egy olyan teljesen egyértelmű esetnél, mint amilyen ez volt, nem avatkoznak közbe. Márpedig itt azonnal el kellett volna rendelni a cserét a bírónak. De a brazil mintha nem merte volna felvállalni ezt a döntést és az ezzel járó felelősséget. Hogy miért nem, azt csak ő tudja.

A 6-2-es angol győzelemmel végződött mérkőzésen összesen 27 percet hosszabbított brazil bíró. Ebben természetesen benne volt Bejranvand kapus súlyos sérülése, de ez nem tett ki többet 15 percnél. A maradék 12 perccel majd elszámolnak az illetékesek felé, de az mindenesetre roppant komikus volt, amikor a meccs "vége" (hiszen azt hittük, hogy sosem lesz vége) előtt még elkezdtek videózni és efújtak egy 11-est Iránnak. Ezzel lett a végeredmény 6-2. S miközben a fontoskodó brazil bíró nyomatékosan figyelmeztette az angol játékosokat, hogy azok a rúgás előtt be ne fussanak a tizenhatoson belülre, addig a lelátón sok száz kolléga nézett össze, s ott lebegett mindenki feje felett a ki nem mondott, vagy éppen elhangzott mondat:

szisztematikus munkával teszik tönkre a világ legnépszerűbb sportágát az erre illetékesek.

Szerencse, hogy a brazil bírónak még a hosszabbítás 27. percében is volt videója Forrás: AFP/Jewel Samad

Szakmailag az angolok 6-2-es habkönnyű győzelme megerősítette azt a felvetést, hogy a világbajnokság esélyes csapatai a csoportmérkőzések alatt tartják meg a vb előtt elmaradt edzőtáborukat.

Az Anglia-Irán mérkőzés Harry Kane-ék számára nem volt több, mint egy rossz edzőmeccs, amelyet - ó szegény angolok - szivárványos karszalag nélkül kellett lejátszani.

A meccs kezdése előtt egy nappal még óriási volt az angol játékosok szája, hogy ők magasról tesznek a fogadó ország törvényeire, s mindenképpen felhúzzák azt a karszalagot, amellyel az LMBTQ-közösséget támogatják. Csak akkor hunyászkodtak meg, amikor a FIFA közölte: lehet itt szórakozni, de aki felveszi a szivárványos szalagot, már azelőtt sárga lapot kap, hogy a meccs elkezdődik. Ekkor visszavonulót fújtak, csak előtte még telesírták a sajtót, milyen csúnya dolog mindaz, amit a FIFA ezzel a lépéssel elkövetett. A meccs előtti szokásos térdeplés ezúttal sem maradt el, de ez sem tartott sokáig, mert a Khalifa Stadionban helyet foglaló mintegy 20 ezer iráni szurkoló olyan füttykoncertbe kezdett, amely után az angolok jobbnak látták, ha felállnak és focizni kezdenek.

Jude Bellingham ünnepli gólját Irán ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Végül fociztak egy jót, rúgtak hatot a gyenge Iránnak, s az ázsiai csapat produkciója nagyban hasonlított a katari csapat vasárnap esti játékára.

Ez ismét felvetette, hogy szükség van-e ezekre a töltelék csapatokra, s ezt a kérdést akkor tesszük fel, amikor még csak a világajnokság második napja után vagyunk túl.

Közben meg senki se feledje, hogy 2026-ban már 48 csapat vesz részt a világbajnokságon. Belegondolni is dermesztő. Ráadásul úgy, hogy a legjobb focit képviselő Európa összesen 3 hellyel kap többet a 48 csapatot számláló vb-re.

Az lesz majd az igazi mulatság.

Doha, 2022. november 21. hétfő.