Újjászülethet a Balaton-part egyik ikonikus épülete

Magyarország, Balaton, Badacsonytomaj, Badacsony, hajóállomás, Tátika étterem, tátika vendéglő, 1962, 1964
Vágólapra másolva!
Megújulhat a hat évtizeddel ezelőtt épült badacsonytomaji Tátika vendéglő, amely a kikötő közvetlen szomszédságában található a kedvelt észak-balatoni nyaralóhelyen. 
Vágólapra másolva!

Callmeyer Ferenc, a hazai modern építészet jelentős alakja tervezte

a Tátika vendéglőt, mely a Balaton partján található Badacsonytomaj nyugati részének egyik fontos kulturális emléke.

A 2011. óta műemléki védelmet élvező, 1963-ban átadott épületet és környezetét az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával felújítanák: az állami tulajdonú BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. megbízásában végezhetik el a feladatot - hivatkozik az uniós közbeszerzési értesítőre a Magyar Építők.

Az épület eredetileg közvetlenül a vízparton állt, konzolja a víz fölött feküdt, azonban a jég támadását telente nem bírta az épület, így később feltöltötték az előtte található területet, és ma itt terasz található. Az épületet az 1980-as években átépítették.

A badacsonytomaji hajóállomás a Tátika étteremmel a hatvanas években Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Maga az emeletes épület a kikötő mólója közelében található, a teljes felújítás mintegy 960 négyzetmétert érint majd.

A projekt másik részében az épület környezetét fejleszthetik. Ennek során többek között mintegy 3500 négyzetméternyi zöldterület felújítására kerülhet sor, és 3200 négyzetméternyi természetes kőburkolatot is lefektetnek. A kiírás szerint összesen 2961 négyzetmétert füvesítenek és öntözőrendszerrel is ellátják majd.

Végül két feszített víztükrű kültéri látványmedence is része még a terveknek, illetve kialakítanak még két ivókutat is a móló és a 71-es út csatlakozási pontja közelében.