Több fiatal is kórházba került a szadista edző miatt

Stefan Schumacher Sports Triathlete Coaches Pro Professional sportsmen Sportsmen Push-ups Endurance sport Swimming Horizontal CYCLING TRIATHLON ATHLETE
16 May 2019, Baden-Wuerttemberg, Nürtingen: The former racing cyclist Stefan Schumacher. Schumacher switched from cycling to triathlon in 2018 and qualified for Ironman Hawaii 2019. Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Felfüggesztettek egy középiskoi amerikaifoci edzőt Texas államban, miután a csapatából több fiatal is kórházba került a brutális edzések után.

Az Egyesült Államokbeli Texas államban található Rockwall-Heath középiskola felfüggesztette John Harrellt, az intézmény amerikaifoci-csapatának az edzőjét, miután több gyerek is kórházba került.

Az iskola azt követően döntött Harrell felfüggesztéséről, hogy egy szülő, akinek a gyereke kritikus állapotban került kórházba, nyilvánosságra hozta a történeteket. Elmondása szerint a gimis csapat tagjainak

rendszeresen kellett 3-400 fekvőtámaszt csinálniuk egy-egy alkalommal, és volt olyan is, hogy 300 fekvőtámaszt kellett megcsinálniuk egy óra alatt pihenő és víz nélkül.

Az esetleges retorziótól tartó, nevét nem vállaló szülő elmondta, hogy a fia rhabdomyolysis tüneteivel került kórházba. A rhabdomyolysis a vázizmoknak egy olyan betegsége, amely a harántcsíkolt izmok károsodása következtében alakul ki. Ha utóbbiak károsodnak, akkor az izomsejtek szétesnek, elpusztulnak, aminek hatására az izomban lévő mioglobin (myoglobin) nevű fehérje fölszabadul, bejut a vérbe majd kiválasztódik a vesében. A folyamat a szervezet egészében, így a vesében is okozhat elváltozásokat, írja a Házipatika.com weboldal. A betegség nagyon súlyos lefolyású is lehet, szélsőséges esetében akár halálhoz is vezethet.

Fekvőtámaszból sem lehet büntetlenül bármennyit csinálni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

Az iskola körlevelet is küldött a szülőknek, amiben arra kérik őket, hogy figyeljék a gyerekeket, nem-e tüneteket (összehúzódott izmok, görcsölő végtagok, elsötétülő vizelet) produkálnak.

Érdekes módon a csapatkapitány, Brady Luff megvédte az edzőt, elmondása szerint csak a szokásos edzésmunkát végezték, és mindenki akkor ihatott, amikor kedve tartotta.

A Yahoo cikke emlékeztet, hogy hasonló esetek eddig leginkább az egyetem bajnokságban (NCAA) fordultak elő, a legismertebbek közül egy 2011-ben Iowában, egy másik pedig 2017-ben Oregonban. Utóbbi esetben egy Doug Brenner nevű focista 2022-ben maradandó vesekárosodása miatt 100 millió dolláros kártérítésért perelt, de a pert elvesztette, viszont az egyetemtől 500 ezer dolláros kárpótlást kapott.