Veszélybe kerültek a kígyók Dél-Amerikában, féktelen pusztítás fenyeget

Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerzői nemrég tudományos kutatással is alátámasztották, hogy Közép- és Dél-Amerikában az illegális arany- és rézbányászat hatalmas károkat okoz az érintett régiók kígyófajainak körében. Nem látni azonban a megoldást, ugyanis sok helyen még az erdőőrök is inkább a bányászattal foglalkoznak a természet védelme helyett.
Vágólapra másolva!

Egy közelmúltban megjelent kutatás szerint az illegális külszíni arany- és rézbányák legalább öt, újonnan felfedezett kígyófaj populációját tizedeleik meg Ecuador, Kolumbia és Panama dzsungeljeiben – írja a Mining.com.

A lap szerint elsősorban a fákon élő kígyók érintettek, mivel ezek a bányászattal összefüggő fakivágások után nem tudnak életben maradni a természetes élőhelyeiken.

Van olyan vizsgált kígyófaj is, amely kizárólag csigákkal táplálkozik, az egyedek pedig elsősorban patakok és folyók közelében találhatók meg. Az illegális bányászat viszont szennyezi a környező vizeket, ellehetetlenítve a kígyók élelemszerzését.

Hatalmas károkat okoznak a kígyóknak az illegális bányák Közép- és Dél-Amerikában Forrás: Wikimedia Commons/Geoff Gallice

Az illegális bányászatra pedig nagyon nehéz megoldást találni. A szakértők szerint ugyanis gyakran még az erdőőrök is elkezdenek bányászattal foglalkozni, mivel ezzel néhány hét alatt megkereshetik akár az egész éves fizetésüket is. A kaotikus állapotokat jól mutatja, hogy

az illegális bányászok Ecuadorban még védett rezervátumi területeket is kisajátítanak, és erőszakosan megfenyegetik azokat, akik ellenzik az aranykitermelést.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a legális külszíni bányák is jelentős környezetkárosító hatást gyakorolnak. Ezekkel viszont legalább tiszteletben tartják a közeli védett területek határait, és mivel hivatalos szerveknek felelnek, kevésbé valószínű, hogy erőszakosan lépnek fel a bányákat ellenzőkkel szemben – mondta Alejandro Arteaga, a ZooKeys című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Arteaga hangsúlyozta,

az alacsony foglalkoztatottság és az arany magas ára miatt nagyon nehéz letörni az aranylázat a vizsgált országokban.

Egyelőre tehát semmilyen szabályozás vagy törvényi szigor nem tudja ellensúlyozni az illegális bányászatból származó előnyöket a helyiek számára. Ez pedig nagyon súlyos károkat okozhat a környező élővilágnak.