A földrengést kihasználva terroristák szöktek meg egy börtönből

At least 968 people died and thousands were injured in the earthquake that felt strongly Syria Idlib, search and rescue,2023,7.6,7.6 magnitude,7.7,7.7 magnitud Horizontal
1500-hoz közelít a szíriai áldozatok száma
Vágólapra másolva!
A hétfői észak-szíriai súlyos földrengést kihasználva az Iszlám Állam terrorszervezet több tagja megszökött egy börtönből a térségben - közölte a büntetés-végrehajtási intézet egyik illetékese az AFP francia hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

A török határ melletti Rajo katonai börtön lakói között az épületben is károkat okozó katasztrófát kihasználva kezdődött lázadás, és ennek során körülbelül húsz fogvatartottnak sikerült kimenekülnie.

A börtönben közel 2000-en raboskodnak, közülük 1300-at gyanúsítanak azzal, hogy a szíriai háborúban is részt vevő Iszlám Államhoz tartozik. Sok foglyul ejtett kurd fegyverest is őriznek a börtönben, amely a Törökország támogatását élvező erők ellenőrizte területen található. Megerősítette a börtönlázadás tényét a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) is.

1500-hoz közelít a szíriai áldozatok száma Forrás: AFP/2023 Anadolu Agency/Izzeddin Kasim

A 7,8-es erősségű földrengés következtében Szíriában a hétfő éjjeli hivatalos mérleg szerint közel 1500-an haltak meg, a szomszédos Törökországban pedig majdnem 3 ezren, a sérültek száma tízezres nagyságrendű.