Zelenszkijnek semmi nem elég: megkapta a tankokat, most már vadászgépeket és rakétákat követel

RAF 6 Squadron Eurofighter Typhoons on Exercise Bersama Lima 11 in Malaysia RAF 6 Squadron Eurofighter Typhoons on Exercise Bersama Lima 11 in Malaysia RAF 6 Squadron Eurofighter Typhoons on Exercise Bersama Lima 11 RAF 6 Squadron Eurofighter Typhoons on
RAF 6 Squadron Eurofighter Typhoons on Exercise Bersama Lima 11 in Malaysia
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz-ukrán háború kirobbanása óta rendre különböző követelésekkel áll elő, egyre agresszívabban sürgeti Ukrajna támogatását. Ha szövetségeseitől kap segítséget Zelenszkij, az sem elég jó neki, mert szerinte vagy lassan kapják meg a szállítmányokat, vagy a fegyverek nem elég modernek. Zelenszkij ugyan elérte, hogy hónapok óta egymást követik a fegyverszállítmányok Ukrajnába, emiatt az egymással hadban álló két ország viszont talán még sosem volt ilyen távol a békétől. Zelenszkij további pénzt és fegyvereket kér a Nyugattól, szerdán pedig a brit miniszterelnökkel és III. Károly királlyal is találkozott. Harci repülőgépeket kért országának, amelyet Rishi Sunak már meg is ígért - legalábbis azt, hogy megvizsgálják a követelést. Ukrajnának eddig az amerikaiak, a németek, a lengyelek, a franciák, a hollandok, a csehek, a spanyolok és a britek ígértek harckocsikat. Közben Zelenszkij egy tizedik szankciós csomagot is követel Brüsszeltől, Ursula von der Leyen Kijevben pedig erre készséggel tett ígéretet.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij a háború kitörése óta úgy állítja be magát, mint a demokrácia utolsó védőbástyáját. Az ukrán elnök nemcsak fegyverszállítmányokat, harckocsikat és további pénzt, hanem harci repülőgépeket és az Oroszország elleni szankciók fokozása mellett légtérzárat is követelt már a Nyugattól. Azokat, akik szerinte nem megfelelő módon támogatják országát, megpróbálja zsarolni, és oroszpártisággal vádolja meg.

A zsarolás mindig beválik

Az ukránok hónapok óta sürgetik a NATO-t, hogy adjanak modern fegyvereket és harckocsikat. A zsarolás kiválóan bevált, hiszen épp a napokban jelentette be Olaf Scholz német kancellár, hogy 14 darab Leopárd 2-es harckocsit fognak küldeni az ukránoknak, később már több mint száz tankról volt szó. A norvég védelmi miniszter még aznap közölte, hogy ők is beállnak a sorba, és ők is adnak harckocsikat Ukrajnának. A lengyelek is bejelentették ezután, hogy ők is 14 Leopárd 2-est fognak küldeni. A német döntést követően Joe Biden amerikai elnök is bejelentette, hogy 31 darab amerikai gyártmányú Abrams tankot küld Zelenszkijéknek.

Ezek után Zelenszkij ahelyett, hogy hálás lett volna, kifejezte elégedetlenségét és a szállítmányok lassúságát kritizálta, majd leszögezte, hogy a katonák kiképzése és a tankok leszállítása nem történik elég gyorsan. Rátett még egy lapáttal, hiszen

a tankok után most nagy hatótávolságú rakétákat és harci repülőgépeket is vár nyugati szövetségeseitől.

A berlini és a bécsi orosz nagykövetség szerint ezzel a német döntéssel közelebb sodorták a világot az atomháborúhoz.

A háború eleje óta követelőzik

Zelenszkij rögzített videóban intézett beszédet a vezetőkhöz a NATO-csúcson, ahol azt kérte tavaly márciusban, hogy korlátlan katonai segítséggel támogassák Ukrajnát a háborúban. Megköszönte a NATO-nak az eddig biztosított védelmi felszereléseket, de

ÚJRA ELISMÉTELTE, HOGY AMIRE SOKKAL NAGYOBB SZÜKSÉGÜK LENNE, AZOK A FEGYVEREK ÉS A LÉGTÉRZÁR.

Zelenszkij teljes nyugati embargót követel az orosz olajra

Korábban Zelenszkij sürgette az orosz olajembargót, nemrégiben pedig az EU be is vezette azt. Maga Zelenszkij szögezte le a követelőzésében, hogy ragaszkodnak hozzá, hogy az orosz olajkeverékekre is terjedjen ki az embargó.

A béke ukránul

2022 novemberében a G20-akhoz intézett beszédében Volodimir Zelenszkij nem kertelt. A békéhez vezető utat az elnök nem a béketárgyalások folytatásában látta, hanem – mint elsorolta – egyebek mellett Kijev modern fegyverekkel való ellátásában és a pénzügyi-energetikai stabilitás fenntartásához nyújtott nyugati segítségben; illetve abban, hogy az orosz csapatok kivonulnak az országból.

Újabb támogatásokat nyújt az Egyesült Királyság Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az Egyesült Királyságba utazott, a brit kormány pedig további támogatást jelentett be Ukrajnának. Zelenszkij nemcsak Rushi Sunak miniszterelnökkel, hanem III. Károly brit királlyal is találkozott.

Nagy-Britannia eddig is az egyik legelkötelezettebb támogatója volt az ukránoknak.

Íme, mit tartalmaz a csomag:

  • Az Egyesült Királyság ukrán pilótákat képez ki a NATO kifinomult repülőgépeinek vezetésére.
  • Bár az Egyesült Királyság nem ígérte meg azonnal, hogy a vadászrepülőgépek közül egyet Ukrajnának is ad, a Downing Street szerint a kiképzés hosszú időt vesz igénybe, így a pilótaprogram "hosszú távú képességfejlesztési beruházás".
  • Az Egyesült Királyság F-35-ös és Typhoon vadászgépeket üzemeltet, bár a jövőben inkább a más NATO-országok által széles körben üzemeltetett régebbi F-16-osokat szállítanak Ukrajnának.
  • Nagy-Britannia felajánlott egy köztes kiképzési programot is az ukrán tengerészgyalogosok számára, valamint katonai felszerelések, köztük nagyobb hatótávolságú fegyverek "azonnali szállítását".
  • A brit kormány "kétirányú" megközelítést fog követni: most katonai felszerelést biztosít, miközben hosszú távú támogatást nyújt a jövőre nézve.

A fegyverszállítások berángatják a NATO-t a háborúba

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítások gyakorlatilag „berángatják" a NATO-t a konfliktusba, ami „kiszámíthatatlan mértékű eszkalációhoz" vezethet. Az állami tulajdonú Tass hírügynökség által idézett katonai tisztviselőkkel folytatott konferenciabeszélgetés során Sojgu azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy „megpróbálják a konfliktust a lehető legnagyobb mértékben elnyújtani" azzal, hogy Kijevet nehéz támadó fegyverekkel látják el.

Oroszország következetes és sorozatos figyelmeztetése ellenére ugyanis

ÚJABB ÉS ÚJABB FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOKKAL LÁTJÁK EL UKRAJNÁT, ÉS EZZEL ELZÁRJÁK A BÉKEFOLYAMAT ÚTJÁT.

Zelenszkij ATACMS rakétákat akar, az Egyesült Államok egyelőre még nem ad

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ATACMS szállításának támogatói szerint Kijev képtelen csapást mérni a frontvonaltól távoli célpontokra, ami számos ukrán halálát okozza, és nagyon megnehezíti Ukrajna számára az orosz csapatok kiutasítását.

Az Ukrajnában jelenleg használt HIMARS rakéták hatótávolsága 80 kilométer, és nem érnek el sok orosz megszállás alatt álló területet. Az Egyesült Államok megtagadta a 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakéták és a 150 kilométeres távolságra képes GLSDB rakéták szállítását.

Egy atomháború küszöbén vagyunk?

Rendkívül veszélyes, hogy alig jelentették be az Abrams és Leopard tankok érkezését, Zelenszkij máris vadászgépeket követel. Ezek szállítását ugyan jelenleg az amerikaiak és a NATO vezetői kizárják -, de korábban kizárták a tankokat is.

NAGYON KÖNNYEN EL LEHET JUTNI ODA, HOGY AZ OROSZ VEZETŐK ÚGY GONDOLJÁK, AZ AMERIKAIAK ELŐBB-UTÓBB MINDIG TELJESÍTIK ZELENSZKIJ KÖVETELÉSEIT, EZÉRT MEG KELL ELŐZNI ŐKET, MONDJUK EGY TAKTIKAI ATOMFEGYVER BEVETÉSÉVEL.