Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elutasították Zelenszkij kérését, Oroszország elhagyására szólították fel az amerikaiakat

Események

Bakhmut, Donyeck, Ukrajna, tüzérség, ágyú, katona, háború, orosz-ukrán háború, Oroszország, ukrán katona
Bahmut, 2023. február 10. Ukrán tüzérek orosz állásokat lőnek a frontvonalon, a Donyecki területen fekvő Bahmut közelében 2023. február 9-én. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 355. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:06
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:14
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Berlusconi szerint Zelenszkij a felelős a háborúért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tartja felelősnek a háborúért Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) olasz kormánypárt elnöke, aki vasárnapi kijelentéseivel a Meloni-kormány Kijev-barát politikáját is bírálta.

A volt olasz kormányfő kijelentette, ha ő lenne a miniszterelnök, nem találkozott volna az ukrán elnökkel, mivel szavai szerint "országa pusztítása, katonái és polgárai öldöklése zajlik".
Silvio Berlusconi, aki 1994 és 2011 között többször volt Olaszország miniszterelnöke, úgy vélte, nem robbant volna ki a háború, ha Volodimir Zelenszkij "nem próbálkozik a Donyec-medence autonóm köztársaságainak megtámadásával". (MTI)

05:18
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Fellőtték az első ukrán drónt - videó

Tesztrepülés, debütált az első ukrán drón - írta a Nexta.

05:46
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Elutasították Zelenszkij kérését

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetője elutasította Zelenszkij felhívását, hogy tiltsák ki az orosz sportolókat a 2024-es párizsi játékokról. Thomas Bach a franciaországi sí-világbajnokságon elmondta, hogy bár osztozik az ukrán sportolók gyászában és szenvedésében, a nemzeti kormányok nem dönthetnek arról, hogy kik vehetnek részt nemzetközi sporteseményeken. (The Guardian)

06:05
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kiszárítják az oroszok Zaporizzsját és Herszont

Ökocídiumról beszélt Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes azt követően, hogy az oroszok lecsapolják a Kakhovka víztározót. Ez veszélyezteti a környezetet, a vízellátást és a mezőgazdaságot Zaporizzsja és Herszon megyékben - mondta Verescsuk.

06:35
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz szankciók a háború évfordulóján

Dymtro Kuleba külügyminiszter szerint február 24-én, az ukrajnai teljes körű orosz invázió egyéves évfordulóján újabb szankciókat jelentenek be "különböző országokban, és különböző intézményekben".

07:32
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4761 fő, a a román-magyar határszakaszon belépők közül 5102 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta a legfrissebb adatokat közölve az Országos Rendőr-főkapitányság. 

08:44
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaverték az oroszokat Zaporizzsjánál

Az ukrán fegyveres erők azt állítják, hogy visszaverték az orosz támadást a délkeleti Zaporizzsja város ellen. Az ukrán vezérkar ma reggeli jelentése szerint a harkovi, a luhanszki és a donyecki régióban is sikertelen volt az orosz előrenyomulás.

09:38
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

A moszkvai amerikai nagykövetség ismét Oroszország elhagyására szólította fel az amerikaiakat

Az amerikai állampolgároknak tartózkodniuk kell az oroszországi utazásoktól az ukrajnai konfliktus "előre nem jelezhető következményei" miatt, és az Oroszországi Föderációban élő vagy ott utazó amerikaiaknak haladéktalanul el kell hagyniuk az országot "az őrizetbe vétel kockázata miatt" - olvasható a nagykövetség honlapján közzétett figyelmeztetésben.

A képviselet arra figyelmeztetett, hogy az orosz fél "megtagadhatja az amerikai állampolgároktól a kettős állampolgárság elismerését, megfoszthatja őket a konzuli segítségtől, mozgósíthatja őket, megakadályozhatja kiutazásukat az országból, vagy katonai szolgálatra hívhatja be őket".

Tavaly szeptember 28-án a moszkvai amerikai nagykövetség hasonló figyelmeztetést intézett az amerikai állampolgárokhoz, felszólítva őket, hogy hagyják el Oroszországot, "amíg erre még lehetőségük van".

15:52
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország további 74 tankor ígért Ukrajnának

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megígérte, hogy további 74 harckocsit szállít Ukrajnának.

A harckocsi szállítás növekedni fog. Lengyelország már 250 posztszovjet harckocsit szállított le. Terveink szerint további 60 modernizált harckocsit és további 14 Leopard harckocsit fogunk szállítani - mondta Morawiecki

16:13
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok 9 NATO-kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeckre és Makiivkára

Hétfőn az ukrán katonák kilenc 155 mm-es lövedéket lőttek ki Donyeckre és Makiivkára – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ irodája.

16:36
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több ház megrongálódott Donyeck Kijevszkij kerületében

Tíz lakóépület rongálódott meg Donyeck Kijevszkij kerületében az ukrán csapatok általi ágyúzása során – közölte hétfőn Alekszej Kulemzin, a Donyecki Népköztársaság fővárosának polgármestere.

16:56
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Egy belgorodi falu iskoláját lőnek Ukrán területről

A belgorodi régió Sebekinszkij városi körzetében egy iskolát tűz alá vett Ukrajna, személyi sérülés nem történt - közölte a régió hadműveleti parancsnoksága.

– áll a jelentésben.

A határ menti településeken minden oktatási intézményben távoktatás folyik.

17:17
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint az oroszoknak nagy a vesztesége Vuhledarnál

Ukrajna állítólag megsemmisíthette Oroszország 155. haditengerészeti elit gyalogezredének "majdnem egy egész dandárját" a donyecki területhez tartozó Vuhledar közelében - jelentette a Politico Olekszij Dmytrashkivskyi ukrán katonai tisztviselőre hivatkozva.

A dandár összesen mintegy 5000 katonát számlált, amelynek tagjai Dmytrashkivskyi szerint meghaltak, megsebesültek vagy fogságba estek.

18:04
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdték az ukrán katonák kiképzését Németországban

Az ukrán katonák ma megkezdték a Leopard 2 harckocsikra való kiképzést Németországban, egy április elejéig tartó program keretében.

Boris Pistorius német védelmi miniszter bejelentette, hogy a harckocsik március végéig megérkeznek Ukrajnába - írja a The Guardian.

18:53
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Norvég hírszerzés: Oroszország a legfőbb biztonsági fenyegetés Európa számára

Oroszország a legfőbb biztonsági fenyegetés Európa egésze számára, és az is marad még hosszú időn át - közölte hétfőn Björn Arild Gram norvég védelmi miniszter.

Oroszország mára a legnagyobb fenyegetést jelenti a norvég, illetve az európai biztonság számára, és hosszú életű lesz ez a szembenállás a Nyugattal - húzta alá a norvég tárcavezető.

A miniszter annak nyomán nyilatkozott, hogy a kormány átvette a skandináv ország három hírszerzési szolgálatának - a belföldi és a külföldi szakszolgálatok, valamint a Norvég Országos Biztonsági Hatóság (NSM) - éves elemzését a biztonsági fenyegetésekről.

19:58
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Leopard harckocsikkal gyakorolnak ukrán katonák Lengyelországban

Az Ukrajnának átadandó Leopard 2 típusú harckocsikkal gyakorolnak a nyugat-lengyelországi Swietoszówban ukrán katonák, hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök és Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter ellátogattak a kiképzés helyszínére.

Az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében elvégzendő kiképzés több mint egy hónapig tart a falunál, oktatóként lengyelek mellett kanadai és norvég katonák is részt vesznek benne - ismertette a helyszínen Andrzej Duda. Hozzátette: az ukrán katonák "egyenesen a frontról" jöttek a kiképzésre.

Az EUMAM Ukrajna keretében az ukrán katonák kiképzése több európai helyszínen, egyebek között Németországban is folyik - emlékeztetett Duda.

Mariusz Blaszczak a swietoszowi sajtóértekezleten megerősítette: folytatják azon nemzetközi koalíció összeállítását, amely a német gyártmányú Leopardokkal támogatja az orosz invázió ellen védekező Ukrajnát. Közölte: Kanada már Lengyelországba szállította a tankokat, érkeznek norvég harckocsik is, valamint előrehaladottak a spanyol féllel ez ügyben folytatott tárgyalások.

20:54
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Vitalij Klicsko: A háború ellen kell állást foglalniuk az orosz sportolóknak

Az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián - közölte hétfőn Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere, korábbi ökölvívó világbajnok.

Szerinte az orosz és fehérorosz versenyzők nem szerepelhetnének az ötkarikás játékokon, ha nem csatlakoznak a "Nem a háborúra!" kezdeményezéshez, és nyilvánosan kell felvállalniuk, hogy elutasítják a közel egy éve zajló ukrajnai háborút.

21:57
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok 42 alkalommal mértek csapást Herszon régióra

Az elmúlt 24 órában 7 ukrajnai régió ellen végrehajtott orosz támadásokban összesen 4 civil meghalt, 3 megsebesült.

Az orosz csapatok 42 alkalommal mértek csapást Herszon régióra, ahol három ember meghalt, egy pedig megsebesült - jelentette a terület katonai adminisztrációja február 13-án - írja a Kyiv Independent.

22:15
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Zaluzsnij: Olyan feltételeket kell teremteni, hogy Oroszország soha többé ne tudja megtámadni Ukrajnát

Ukrajna győzelme nemcsak területeinek felszabadítását jelenti, hanem olyan feltételek megteremtését is, az ukrán fegyveres erők olyan szintű megerősítését, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége megtámadni Ukrajnát - jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka abban a hétfői telefonbeszélgetésében, amelyet Christopher Cavoli amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek, illetve a NATO európai egységeinek parancsnokával folytatott.

Zaluzsnij tájékoztatása szerint megvitatták a nemzetközi katonai szállítmányok Ukrajnába juttatásának kérdéseit, és beszéltek az ukrán katonáknak a partnerországok területén történő kiképzéséről.

Az ukrán főparancsnok értékelte amerikai kollégájának az orosz-ukrán háború frontján kialakult hadműveleti helyzetet és ismertette a tervezett lépéseket.

"Köszönöm Cavoli tábornoknak a helyzet mély megértését és a győzelmünket közelebb hozó jelentős erőfeszítéseit" - idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál Zaluzsnijnak a közösségi oldalain nyilvánosságra hozott közleményéből.

22:39
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonbetyárok elérték a volt amerikai védelmi minisztert, aki szerint az ukrán nép a piszkos munkát végzi el Washingtonnak

Telefonbetyárok Petro Porosenko volt ukrán elnök képviselőinek kiadva magukat elérték Mark Esper korábbi amerikai védelmi minisztert, aki azt mondta nekik, hogy az ukrán nép az Oroszország elleni konfliktusban a piszkos munkát végzi el az Egyesült Államok számára - jelentette hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A TASZSZ beszámolója szerint a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov beszélt a volt miniszterrel.

A félrevezetett volt minisztert arra kérték, hogy ossza meg véleményét az Egyesült Államok szerepéről az ukrajnai konfliktusban.

"Az ukrán nép azt a piszkos munkát végzi, amelyet mi magunk itt, az Egyesült Államokban nem akartunk elvégezni, és ezért fogjuk továbbra is támogatni Önöket mindennel, amivel tudjuk, legyen szó lőszerről, fegyverekről, vagy hírszerzési értesülésekről" - húzta alá Esper.

Mint mondta, az Egyesült Államok számára "problémát jelent" Oroszország növekvő befolyása más országokban, így az afrikai kontinensen is.

05:18
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről